17 april 2013

Bostadsrättsmarknadens insiders


Understundom får jag försvara mig mot ett antal populära åsikter om hyresrätten och hyresgästen. För när man är i hyresrättsbranschen så är det ofta försvar som gäller.

Hyresrätten väcker en slags underlig irritation hos många, företrädesvis professorer på KTH, ledarskribenter på Expressen och Fastighetsägarna.

Fast Fastighetsägarna gillar hyresrätten. Det är hyran som de irriterar sig på. Den är för låg.

Hyresmarknaden består av ett antal insiders som olyckligtvis förträds av Hyresgästföreningen som har för stor makt. Detta leder till för låga hyror, för lågt byggande och för låg rörlighet.

Så brukar det låta.

Så om bara hyresgästerna gav upp och slutade förhandla sina hyror och lät marknaden sätta hyran så skulle allt bli bra. Då skulle i alla fall antal paneldebatter om hyressättningen kunna skäras ner till ett minimum. Fastighetsägarna kunde avskeda de som är anställda för att förhandla hyror. Alltfler kunde börja packa flyttkartonger.

Ungefär så menar de ihärdiga att det skulle gå.

Det är då man undrar över varför bostadsrättsmarknaden inte är ett härligt ställe för alla.

Ingen Hyresgästföreningen och inget pris efter standard och kvalitet (bruksvärde).

Marknaden sätter priset och alla förmodade marknadsmekanismer borde vara i full gång med att möta denna stora efterfrågan på bostäder med en ökad tillgång.

Men så är det icke. Bostadsrättsmarknadens insiders säljer till svindlande priser till ett minskande antal bostadsökande-

Alltfler trängs på en krympande hyresmarknad.

Hör bara vad Ingrid Eiken VD på Mäklarsamfundet har att säga om de ständigt stigande bostadsrättspriserna i Expressen.

Att priserna fortsätter öka kontinuerligt beror på många faktorer, menar Ingrid Eiken.


- Vi saknar en bostadspolitik värd namnet, för det är väldig obalans på efterfrågan och utbudet av bostäder, säger hon.

- Jobben finns i tillväxtregionerna, men det finns för få bostadsrätter så efterfrågan pressar upp priserna. Mer byggande och mer bostäder i alla kategorier.


Skulle inte sagt det bättre själv.Inga kommentarer: