03 april 2013

När det regnar pianon från himlen har den fattige inga noter

´

Det var en gång en villaägare som skattefuskade. Nej så var det inte.

Det var en gång jättemånga villaägare som skattefuskade.
De ville byta kök och fixa till sina hus men de ville ogärna betala hantverkarna vad det kostade så de enades med de om att hoppa det där med kvitton och skatt.

Det krånglade till det hela för Anders Borg. Han fick bekymmer med skatteindrivningen.

Så här kan vi ju inte ha det sa regeringen. Vill de inte betala fullt pris för renoveringarna så måste vi in och hjälpa till. Vi måste göra denna svarta sektor vit.

Så för att få bukt med de fuskande villaägarna och de följsamma hantverkarna infördes ROT avdrag.

Nu är det ordning och reda på kvittona. Numera är de underlag för skatteavdrag inte skatteinbetalningar.

2012 betaldes det ut 14,6 miljarder i ROT stöd enl SCB. Men inte till alla. Hyresgästerna är till exempel bara med när det gäller själva betalningsdelen.

Inte minsta lilla ROT stöd regnar över hyresrätterna. Det duggar inte ens lite grand.

Det är inget jämnt penningregn över villaägarna heller. 5 miljarder av ROT pengarna går exempelvis till den åttondel som är rikast i Sverige. Hälften av alla som tjänar över en miljon är avdragstagare. Ju högre inkomst desto mer ROT stöd vekar ha blivit själva grejen.

Lite udda upplägg kan tyckas. Det brukar vara tvärtom. Skattebetalarna ombeds för det mesta att rycka in och hjälpa till när människor har låga inkomster inte när de tjänar över en miljon och vill byta sitt kök för tredje gången.

Tidningen MAD brukade på sin tid ha lite träffsäkra konstaterande. När det regnar pianon från himlen har den fattige inga noter är ett sådant. Det är lite så ROT avdragen fungerar. Noterna är skrivna och komponerade för en mycket begränsad skara höginkomsttagare.

Samtidigt som det regnar ROT pengar över vissa tvingas hyresgäster flytta på grund av chockhöjda hyror när deras hus renoveras.

Är det rättvist det?

Nix det är det inte.

Anders Borg måste komponera en mera folklig ROT låt. När det regnar pianon från himlen ska alla samma noter kan den exempelvis heta.

Det är rättvist det.Inga kommentarer: