10 april 2013

MiljardprogrammetNu kanske ni tror att rubriken antyder att det kommer att handla om ROT avdrag. Man kan lätt få för sig det för ROT avdragen kostar oss skattebetalare 14 miljarder varje år.

Dagens blogginlägg handlar visserligen om ROT men inte den del som handlar om avdrag. För skattebetalarnas bidrag till renoveringar går bara till villor och i viss mån bostadsrätter
Så ska man skriva om behovet av ROT åtgärder för hyreshus då får man hoppa över själva avdragsdelen. Den är liksom inte aktuell. För som bostadsministern och alla andra ministrar också för den delen brukar säga, ” Det är de som äger fastigheterna som är ansvariga för att det renoveras”

Jag vet inte om jag missat något men visst äger väl villaägarna sina hus?

Samtidigt som det regnar miljardbelopp över vissa bostadsområden i Sverige så är man på andra håll upptagen med att packa flyttkartongerna. Förlåt i Sverige skulle det inte stå. ROT får man också för renoveringar av sina hus på Franska Rivieran och motsvarande ställen över hela världen.

Hyreshöjningarna efter renovering innebär rena folkvandring som Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen, sa i Ekot i morse.

Det handlar om politiska prioriteringar. Nya kök till vissa och flyttkartonger till andra. Fast man får köpa flyttkartongerna själv.

Det mest intressanta med P1 morgon var Kicki Björklund, VD Sigtunahem. Hon sa att de brydde sig om sina hyresgäster och att de visste att de inte hade råd att bo kvar om hyran höjdes för kraftigt. De hade kommit överens med Hyresgästföreningen om hur de skulle hantera renoveringarna. Hurra för en sådan VD.

Uppsalahem visste att de renoverade bort sina kunder. Men de tog ansvar för att flytta dem till ännu icke renoverade områden sa de.

Där kan nu hyresgästerna sitta och vänta på nästa renoveringsvåg. Då tar Uppsalahem ansvar för att flytta de en gång till om de nu inte nappar på det förhållningssätt man har i Sigtuna.

För det går om man vill att hålla hyrorna nere och komma en bit längre bort från folkvandringar.

Men så länge regeringen tycker att det är viktigare att satsa sina miljarder på villaägarnas tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar så kommer vi att se otaliga exempel på hur hyresgäster får dra från sina hem.

Igår hade Studio Ett besök av Sofia Matsson Linnala finanschef på SABO: Hurra även för henne och hennes beskrivning av hur de 100 allmännyttor som finns på vikande marknader har det. Noll manöverutrymme. De kan inte ens om de vill. De får lägga allt på att åtgärda mängder av vattenläckor i något slags försök till uppehållande försvar.2011 lovade regeringen att återkomma till riksdagen med förslag om hur dessa bolag ska kunna få lite manöverutrymme. Nu är det 2013 och inga förslag har synts till.Inga kommentarer: