22 september 2008

Lovisa lovas utredning (på kanslisvenska)

Lovisa 12 år är orolig för att inte ha någonstans att bo när hon ska flytta hemifrån. Lovisa vill vara ute i tid, det kan ju ta ett tag innan byggandet kommer igång. Lovisa tycker att det behövs hyreslägenheter eftersom hon inte kan räkna med att hennes föräldrar kan hoppa in och köpa en lägenhet. Hon skickade därför iväg ett brev till Mats Odell. Hon fick svar av kanslirådet Håkan Boberg. Kanslirådet, som förstod att Lovisa bara var 12 år, ville skingra hennes oro:Men sedan hände det kanslirådet något. Han glömde bort Lovisa, hennes ålder och hennes oro:Det är möjligt att Lovisas oro rinner av henne när hon får reda på att det är mycket som särskilt ska beaktas och därvidlag redovisas i det utrymme som finns för olika lösningar. Men helt säkert är det inte.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lovisa borde istället ha skickat brevet till Hyresgästföreningen och frågat varför hyresmarknaden i mångt och mycket inte fungerar. Varför håller så många på sina lägenheter när de flyttar och väljer att hyra ut dem i andra hand istället för att lämna tillbaka dem till hyresvärden?

Kanske skulle då föreningen skyllt på de dumma fastighetsägarna som inte bygger eller staten som tröttnat på att subventionera hyrorna och hålla dem på en konstlat låg nivå? Eller skulle föreningen krypit till korset och medgivit att dagens hyressättningssystem skapar skevheter där det finns ett ekonomiskt värde i en hyreslägenhet trots att det inte skall finnas det?

Apan har funderat på att starta bilförarföreningen, en förening för alla Sveriges bilförare som skall se till att hålla nere priserna på bilar. Bilarna skall inte prissättas utifrån vad ensklida konsumenter är beredda att betala för dem utan utifrån ett konstruerat bruksvärde, vi skall alltså få bruksvärdespriser på bilar. Stat och kommun skall gå in med pengar och subventionera dessa bilar och människor skall kunna ställa sig i kö för att få köpa dem (eftersom efterfrågan och utbud aldrig kan mötas då priset är på tok för lågt). Vips får vi världens billigaste bilar men tvingas samtidigt stå i kö i 10 år för att få köra en ny Volvo. Systemet är välbeprövat, i fd Östtyskland fanns ett system som liknade detta med den enda huvudsakliga skillnaden att bilen hette Trabant istället för Volvo.

Tack och lov för att vi i de flesta hänseenden lever i en marknadsekonomi. Tänk om hyrespolitrukerna kunde fås att inse detta.

Anonym sa...

Hej Apan!
Tur för dig att Hyresgästföreningen finns så du har någon att skylla på!

Lovisas problem kvarstår, och när regeringen väljer att prioritera ägt boende i sin budgetproposition blir det inte lättare att flytta hemifrån. Varken för Lovisa eller andra som inte har råd att köpa bostadsrätt.

Lovisa sa...

Jag förstod inte allt av vad han skrev och därför är jag fortfarande orolig... / Lovisa

Anonym sa...

Eller också är det så att det mest blir ägt boende som byggs för att det subventioner så väldigt nycket mer och på det viset hålls på en konstlat låg nivå, om än även för hög för de flesta som ska ge sig ut på bostadsmarknaden.

Anonym sa...

ursäkta, det ska vara ett litet as efter subventioner :-)