02 september 2008

Vadå utdelningsbegränsning?

I fredagens blogg hävdade jag att spänningen var på topp. Vad skulle SKL säga i sitt remissyttrande om utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna?

Det där med spänning på topp var kanske något överdrivet. Jag har inte sett en enda tidningsnotis om vad de sa trots att det finns nästan 3 miljoner hyresgäster vars plånböcker kan tunnas ut ordentligt om det blir som SKL vill. De vill exempelvis ta bort utdelningsbegränsningen.

Det är här problemen börjar. Vadå utdelningsbegränsning? Om man höjer fastighetsskatten fattar alla villaägare vad det betyder. Tar man bort utdelningsbegränsningen så är det inte många som hänger med på vad det har med hyran att göra.

Det går inte att rassla ihop några större demonstrationståg på en sådan fråga utan att lägga ner mängder av pedagogisk möda och hårt arbete på att få folk att förstå hur det hela hänger ihop med deras hyra.

Allianspartierna i SKL vill att kommunerna fritt ska få plocka ut hyrespengar ur de kommunala bolagen att använda efter gottfinnande. (s) som gått från att vara emot till att hålla med har nu vridit över till att det hela måste utredas. (mp) håller med (s) men (v) tycker att begränsning ska finnas kvar.

Så nu måste Hyresgästföreningens samtliga pedagogiska talanger rycka ut: Rör inte vår hyra! Flygplatser, simhallar och äldreomsorg ska betalas av alla via skatten. Hyra är hyra.

Jag efterlyser klatschiga, begripliga, roliga och informativa slogans att använda i upplysningens tjänst. Kom igen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Slogan:

Simhallar är dyra, låt hyran vara hyra!

:-)

/M. Nordin

Anonym sa...

Kanske är detta ett sätt att få kommunerna att bygga fler hyresrätter? Helt plötsligt kan ju varje hyresrätt/hyresgäst bidra rejält till kommunens budget - varje månad i faktiska kronor! Äntligen kan de få råd med det där äventyrsbadet eller sätta upp nya gardiner på flygplasten.

Anonym sa...

Om SKL får råda, får vi bo i en låda.

André Johansson sa...

Vill du betala dubbel taxa? Börja utdelningsmaxa!