Idag skriver jag och arkitekten Gert Wingårdh på DN Debatt. Vi hävdar att man måste ha högt ställda krav på byggandet och att det går att ha det. För varför skulle det inte gå?
Det är klart det går men då måste dagens uppgivenhet ersättas med kreativitet och prispress.
Byggkostnader är inte av Gud givna. De är påverkbara och det kan inte vara en naturlag att byggkostnaderna ständigt når nya oanade höjder.
2008, för två år sedan, gjorde SABO en snabbanalys av byggkostnadsläget. De samlade in data från tre nyproduktionsprojekt som genomfördes 2005 i Skövde, Sundsvall och Västerås.
Därefter jämfördes vad dessa projekt hade kostat om man hade byggt dem 2008.
I Västerås flyttade man 2005 in för 925 kr/kvm. 2008 hade kostnaden ökat med 40,8 procent till 1300 kr/kvm.
I Skövde var ökningen 48 procent, från 1101 kr/m2 till 1630 kr/m2 och i Sundsvall var ökningen 44 procent, från 1160 kr/m2 till 1670 kr/m2 45.
På tre år!
Nu har det gått två år till och ökningarna fortsätter.
Att som i Halmstad sätta ett tak för produktionskostnaden är en möjlighet att sätta stopp för den fantastiska ökning som skett av produktionskostnaderna.
28 december 2010
Bygg med pristak
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
27 kommentarer:
Då bostadsbidraget infördes tog byggföretagen med det i beräkningarna om hur mycket de kunde ta betalt.
Fred, jag antar att du menar investeringsbidragen? Så länge investeringsbidragen var kopplade till kravet på en låg hyra så höll de nere byggkostnaderna!
Utmärkt skrivet Barbro! Det är dags att sätta blåslampan på de som påstår att vi måste bygga dåligt.
// Anders Gardebring - YIMBY
Bra ryter, Babsan!
Blir det lägre hyror då också eller hamnar det extra mycket stålar i fastighetsägarens fickor?
Barbro!
Alla beskriver byggoligopolet + ev "mygel" i byggbranschen. Varför står inte Hyresgästföreningen på barrikaderna för ökad byggkonkurrens? Varför inte se till att nyproduktionen utsätts för internationell konkurrens? Hyra 8.000/mån = lön 26.600/mån, Stockholmshyra på 9.600 = lön 32.000/mån. De bör ner ca 30% för att komma i kontakt med någorlunda normal lönenivå!
Att värna om byggoligopolet är i praktiken att stå
för ökad boendesegregation. Hyresgästföreningen borde väl stå på bostadskonsumenternas sida och argumentera för ökad (internationell) konkurrens?
Ulf B, det är klart att vi vill öka byggkonkurrensen. Det har vi stridit för länge. De barrikader som finns tillgängliga för detta, åtminstone om man ska nå ut en bit, är dock begränsade.Vi värnar absolut inte byggoligopolet, tvärtom. Det finns en hel del mindre byggare som är betydligt bättre än de stora jättarna att bygga smart och billigt. Men denna bransch gillar bara konkurrens som teoribildning. I praktiken gör de allt för att hålla sina egna positioner och priser uppe.
En liknelse med byggbranschen jag kommer att tänka på:
Hyresgästföreningen har förhandlingsmonopol och kapar glatt åt sig stålar för det (förhandlingsersättning) samtidigt som hyrorna stiger snabbare än andra kostnader i samhället.
Slående likheter med byggbranschen alltså.
Kasta sten i glashus, Barbro...?
Per Albin, vi har inte alls förhandlingsmonopol. Vem som helst kan starta en hyresgästförening och skaffa förhandlingsordningar och förhandla. Jag medger att det kräver en del jobb men det finns en del konkurrerande föreningar i landet. Man kan också stå helt utanför förhandlingssyetmet om man vill.
Jag kommer att skriva en särskild blogg om hyresutveckling och KPI. Det går inte att lägga in grafer i kommentatorsfältet nämligen.Kommer de närmaste dagarna.
Hej!
Kom in på detta av en slump men tyckte att jag skulle skriva något i och med att jag sitter på den "andra" sidan. Efter att ha jobbat med detta i 25 år kan jag nog säga att tiden är vår värsta fiende som byggare. När alla pappersnissar har suttit på sina blanksletna a-n i flera år för att till slut bestämma sig för att för att bygga så skall det vara klart i morgon eller helst lite tidigare.
Ge oss tid att planera, pressa inköp, samordna, tänka. Och att beställaren har tänkt färdigt och rätt innan byggstart. Vi inom byggsidan modell större täljer inte precis guld, vi har bland dom lägsta vinstmarginalerna jag vet.
Det är ju faktiskt så att av de projekt vi räknar på så får vi kanske 5-10% men vi har även lagt många mantimmar på de projekten som vi inte fick. Nu räknas vi "verkare" som enbart kostnad och det innebär att man skall ha minst 10 gubbar eller 2-3 halvstora projekt för att man skall lämna vinst och gärna lägga 10 timmar om dan på sitt arbete,
Minskad arbetsledning innebär sämre kvalitet och högre totalkostnader, inte tvärtom
barbro!
Redan 2006 var hyresrätten dyrare än bostadsrätten. Innan rot.
http://bit.ly/id9ceM
Hur förklarar du det?
Trots allt bräkande om odemokrati, lurendrejeri och andra oikvädesord så visar det sig att "borgarna" rusar i populäritet och VPK och de röda dyker.
http://gfx.aftonbladet-cdn.se/multimedia/archive/01360/sifo_1360027w.jpg
Kanske mer av analysen som inte stämmer bland rädda nätverken?
Ska vi börja bygga som Botrygg? Dvs din värd Barbro?
De bygger billigt med utlänsk arbetskraft och med väldigt liten säkerhet.
Bor Andre hos botrygg också?
Mvh
Jonas
Jonas, vad har det för betydelse om vem som bor hos vem. Vad är din utgångspunkt med en sådan fråga?
Om vad har du för grund för att påstå att Botrygg bygger med väldigt liten säkerhet? Du insinuerar också att billig utländsk arbetskraft är dålig.
Jonas du har nu i ganska många bloggkommentarer påstått saker som saknar grund, iofs är du inte ensam det.
Jonas,varför vill du aldrig tillföra något konstruktivt/kreativt/intressant till debatten? Du är alltid på en så desperat jakt efter något som du kan drämma till med.
Som idag. För inte kan du väl mena att jag har något ansvar för vad min hyresvärd gör eller inte gör?
Inte kan du väl mena att det betyder något för byggandet i Sverige hur Andre´bor?
Dessutom tycker jag att det är fräckt att i en kommentar på en blogg kasta ur sig vilka påståenden som helst.Borde du inte hålla dig för fin för det?
Jonas fråga är relevant.
Botrygg har varit inblandad i fall där det tummats på byggsäkerheten. Ang billig utländsk arbetskraft - man får det man betalar för...
Det kan väl hända att Jonas fråga är relevant. Men den ska inte ställas till mig? Jag har väl aldrig någonsin förfäktat att man ska bygga utan byggsäkerhet!Det är klart att man inte ska. Men om man anser att Botrygg har brustit så får man väl ta upp det i ett annat sammanhang. Jag har inget som helst ansvar och kan inte svara på en enda fråga som gäller Botrygg och deras ev. fel. Min enda koppling till de är att jag bor i ett av deras hus och som hyresvärd betraktat fungerar de alldeles utmärkt.
Det ska bli intressant att läsa din förklaring till varför hyrorna ökar mer än andra kostnader i samhället.
Faktum är att hyresgäster får mindre kvar i plånboken än egnahemsägare och det går inte att skylla på skatteregler utan hänger ihop med Hyresgästföreningens förhandlingsresultat.
Varför reagerar inte Hyresgästföreningen mot Thomas Olsgården??
http://allehanda.se/start/1.2610929--norrlanningajavel-
Ja - varför har min hyra ökat med 9,5%, min lön med 4,7% och Hyresgästföreningens förhandlingspeng med 20% under de 3 senaste åren...
Förklara Barbro?
"Faktum är att hyresgäster får mindre kvar i plånboken än egnahemsägare"
Jag förstår inte riktigt vart du vill komma med ditt generaliserande "faktum"?
De hyresgäster som under de gångna åren haft råd och möjligt att låna till en egen fristående kåk har väl för sjutton varit 100% fria att göra just detta - eller hur? Och därmed slippa ifrån "faktumet" att få mindre kvar i plånboken. Eller har de inte haft det kanske?
Igen: Sluta upp med att omyndigförklara människors beslut att bo i hyresrätt, eller eventuellt betala den likså 100% frivilliga HGF-medlemsavgiften.
PS: Per-Albin - Är du en hyresgäst eller en egnahemsägare? Om du är egnahemsägare så förstår jag inte ditt ömmande för hyresgästernas hyreshöjningar. Jag trodde snarare att din, Jonas med fleras inställning var att hyresgästerna betalade FÖR LITE i hyreshöjning. Att hyresnivåerna är "konstlat nerpressade" via bruksvärdesprincipen? Att hyrorna inte är "marknadsmässiga"?
Hur ska ni ha det egentligen? Är hyreshöjningarna "för höga" - eller är de "för låga" - i förhållande till det nyköpta BR/villaägandet i storstadsregionen?
Barbro du verka ju tycka att hyresgästerna ska få välja värd själva. Att hyra av sina grannar är ju inte bra enligt dig
Men att hyra av en värd som tullar på säkerheten vid sina bygggen är tydligen bättre.......och inte ditt ansvar.
Undrar om grannarna skulle sätta människorliv i fara? Knappast.
Men vad gör det dig? Du har ju fått sänkt hyra.
Härlig dubbelmoral!
Du känner ju VDn för er värd, ta upp det med honom.
Och fredrik det var TV4 nyheterna som tog upp Botrygg och deras byggfusk.
Mvh
Jonas
@Stene
Så du betalar mer i hyra än vad du får i lön? Skulle vara intressant och se vad dina procentsatser ger i reda pengar istället. Vågar du skriva det förresten?
HGF's höjning på 20 % år 2010 är faktiskt BARA 2 kronor. Dags att ändra perspektiv, kanske?!?
Abascus, 2 kr känns inte mycket men tycker du att vi ska höja kommunalskatten med 2 kronor? Är det mycket eller lite?
Skälvklart måste vi prata % också.
mvh
jonas
Jonas, höjningen av hyressättningsavgiften är 2 kr per månad.Om du väljer att säga att det är en höjning med 20% så får du väl göra det men det är ju inte mycket till upplysning för den som vill veta hur mycket de kommer att få betala.
Anonym undrar,Varför reagerar inte Hyresgästföreningen mot Thomas Olsgården?
Vi har reagerat många gånger. Här kommer ett utdrag ur ett av alla pressklipp kring oss och denne fastighetsäagre:
- Vi vill få till en tvångsförvaltning av fastigheterna i Härnösand och Essvik. Jag har pratat med flera företag och det finns de som kan tänka sig att ta uppdraget. De undersöker nu vad det skulle innebära. Samtidigt har vi sökt Sundsvalls och Härnösands kommun för att de ska gå in med en garanti för en sådan lösning. säger ombudsman Conny Säker.
Han hoppas att hyresgästföreningen i dag, fredag, ska kunna lämna in en ansökan till Hyresnämnden om tvångsförvaltning
Abacus
Jämförelsen SKA göras i procent - alltså relativa tal.
Annars blir det en svår jämförelse.
Att hyrorna ökar så mycket mer än lönerna ÄR ett problem i sig. Något Barbro borde ta på allvar. Men det bottnar i en allt mer marginaliserad och dåligt förhandlingsarbete från HGF. Kamske har det att göra med att HGF inte har koll på hyresnivåerna över beståndet och att man skickar amatörförhandlare?
Att HGF sedan höjer sin förhandlingspeng med 20% sticker mest i ögonen, med tanke på de för medlemmarna såpass dåliga resultaten. Hyran bara stiger och stiger
Förresten - fick ni alla också snyft/tiggarbrevet från HGF om medlemskap i mellandagarna? Nej tack - inte från en organisation som stämmer mig och mina grannar till förmån för en handfull rättsaktivister
// nej tack till HGF
Ulf B, det är klart att vi vill öka byggkonkurrensen. Det har vi stridit för länge. De barrikader som finns tillgängliga för detta, åtminstone om man ska nå ut en bit, är dock begränsade.
Barrikad 1 är ett bostadspolitiskt program inom S, som kan reducera byggkostnaderna med ca 30% UTAN skattesubventioner. Stockholms S hade 50.000 nya bostäder på sitt program, men kunde inte redogöra för hur det skulle gå till och blev inte trovärdiga.
Barrikad 2: Allmännyttan - varför upphandlar de inte byggen på internationell marknad?
Barrikad 3: HSB/Riksbyggen - varför gör de inte internationella upphandlingar? HSB byggde studentbostäder på pråm i Baltikum och förtöjde dem i en Stockholmsvik. Varför inte fortsätta med samma byggare på fast mark?
Ett gott exempel är initiativet i Södertälje (Anders Lago) tillsammans med Peab (?) att kostnadseffektivt producera bra villor på ca 100 m2 och kommunen ordnar tomter - och säljer - till bra pris.
Barrikad 4 är en ombildning av Hyresgästföreningen till en "radikal" intresseorganisation för bostadskonsumenter. Ni har allmännyttans kostnadsläge i botten för era förhandlingar, men eftersom de byggt för dyrt upplever inte medlemmar/konsumenter att ni gör så stor nytta.
"Omvändelse under galgen" är enda receptet, oligopolbolagen och dess anställda förlorar uppdrag och tvingas till förbättrad produktionseffektivitet och logistik för att vara kvar på jobbet! Den erfarenheten har många näringar i Sverige. Norra Länken och tunneln i Malmö har blivit billigare pga delvis internationella entreprenörer, men Bygggnads mullrar. Samma Byggnads sitter i Soc. Dem. VU och då faller kanske hela konkurrenstanken. Återstår endast för individen att se till att skaffa kapital till bostadsrätt/villa.
Skicka en kommentar