10 maj 2010

En hemlighållen vara















Morgan Hjalmarsson(FP) och jag själv

Hur vet ni hur många som söker bostad i Borås frågade jag Morgan Hjalmarsson (FP) när Bygg Framtiden turnén kom till Borås i lördags.

Han svarade att de nog visste det på det kommunala bostadsbolaget för folk ringde förmodligen dit och frågade om det fanns någon bostad i Borås som det gick att flytta in i.

Man kan inte tycka annat än att det är en märklig typ av kommunal planering. Tänk om man skulle ha samma typ av behovsanalys när det gäller dagisplatser, skollokaler eller i äldreomsorgen.

Borås har över 100 000 invånare och de vill precis som alla andra kommuner vara en tillväxtkommun och så har de inte en susning om hur många som saknar bostad eller kommer att sakna bostad.

Går man in på Boråskommuns hemsida så kan man klicka sig vidare till 16 olika sajter som man efterhand kan beta av i sin jakt på bostad.

De flesta kommuner och fastighetsägare jobbar hårt på att försvåra för de bostadssökande att ta reda på om det finns några lediga lägenheter. På inget annat område är det så svårt att hitta det man söker.

Lediga jobb utannonseras, bilar marknadsförs liksom gymnasieskolor, bostadsrätter annonseras ut och det finns hur många sajter som helst där man försöker underlättar sökandet. Men på hyresrättsfronten jobbas det på att försvåra sökandet.

När jag frågade Hjalmarsson om de inte borde försöka få till en bostadsförmedling så såg han ut som om jag kom från forna Sovjetunionen och vill införa brödköer i Borås. Det ska marknaden klara sa han.

Men eftersom marknaden inte bygger, inte har något telefonnummer eller någon hemsida så borde väl kommunen underlätta det hela genom att åtminstone göra en modern IT lösning som underlättar livet för de bostadssökande.

Det lovade han.

Det vore ju dessutom kul om det blev lite fler bostäder att förmedla.
I Stockholm kärvar det ihop sig allt mer, DN artikel från i lördags
Jättelikt byggras, DN artikel idag

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu diskuterar oppositionen (S, VPK och MP) att sänka gränsen på 33 procent till 25 procent. Detta är inte bara odemokratiskt, det sätter också käppar i hjulet för viktiga samhällsfördelar som följer i ombildningarnas spår.

För det första frigör ombildningarna kapital till välbehövligt bostadsbyggande och renoveringar av gamla hyresfastigheter. Stockholms stad har gjort en sådan vinst före skatt på 16 miljarder kronor. Hus som säljs till hyresgäster genererar dessutom cirka 30 procent högre priser än vad andra investerare är beredda att betala.

För Stockholms kommunala bostadsbolag innebär detta enorma reavinster som skulle ha varit betydligt blygsammare om de sålt sina hus till traditionella fastighetsägare.

I bostadsdebatten hörs ofta att ombildningar är en ”utförsäljning” eller ”realisation” och i längden rent av en ”stöld från skattebetalarna”. Detta är alltså inte bara grovt uttryckt, det är fel.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-inte-ombildningarna-i-fororten_4682519.svd

Anonym sa...

Marknaden är du och jag Barbro och 100.000-tals andra boende.

Vi, kanske inte du, har förstått att det är en bra grej att ombilda och att inte hyra.

Och de som bygger har fattat att det inte är värt att bygga för man kan inte få tillbaka pengar på sin investering. I alla fall inte fort nog.

Men med de nya fin fina marknadshyrorna så kommer nog byggandet att ta fart

Hoppas!

Anonym sa...

Hyran för 1 rk var i genomsnitt 2 790 kronor/månad i kommunägda, ombildade hyresrätter i Stockholm (2009. Hyran i nybyggda 1 rk var då cirka 5 400 kronor/månad. Genomsnittspriset för en bostadsrätt på 1 rk i Stockholm var cirka 1,4 miljoner kronor och månadsavgiften 1 800 kronor (oräknat egna kostnader för inre underhåll och reparationer).
Är det klokt att se till att billiga hyresrätter försvinner för att bygga färre jättedyra hyresrätter? Det tycker inte jag.