05 maj 2010

Ingen ROT till hyresrätten, klart besked från alliansen


Det blir inga ROT avdrag för hyresrätten. Det är till och med helt uteslutet. Det blir inte den minsta lilla utredning ens. Om alliansen vinner valet är den frågan helt avförd från dagordningen.

Det var ett ovanligt entydigt och klart besked som Eva Thalén-Finné (M) lämnade vid den bostadspolitiska hearing som Hyresgästföreningen i Stockholm hade igår.

Eftersom villaägarna använde svart arbetskraft så infördes ROT avdragen . Med hjälp av skattebetalarna skulle detta svartköpsbeteende brytas. Det var Eva Thalén-Finnés förklaring till att man införde ROT avdragen.

Konsekvensen blev att det nu arbetas med att renovera och byggas till i landets villa och sommarstugeområden. Samtliga skattebetalare bidrar till en väldig höjning av bostadsstandarden för ett stort antal fd. svartköpare.

Eftersom allmännyttan, i alla fall innan Uppdrag granskning avslöjat de som svartköpare, betalar sina hantverkare så att de kan erhålla både sjukförsäkring och pension så bidrar inte skattebetalarna till ett enda tapetbyte, stambyte, fasadbyte eller något annat byte i flerfamiljshusen. Betalar man vitt får man stå sitt kast.

Snyggt och fräscht blir det i alla fall i landets villamattor och sommarstugeområden medan ägarna till felbostadshus grubblar över hur det omfattande bestånd som byggdes under rekordåren ska kunna hålla måttet framöver.

Det var ju synd, för jag uppfattade att Anders Borg var beredd att fundera på saken när vi. SABO och fastighetsägarna lämnade vårt förslag till en skattereform för hyresrätten till honom.

Det blev ett snabbt slut på det funderandet tydligen.

14 kommentarer:

Ernst sa...

Vad jag förstår tyckte Hyresgästföreningen tidigare att det var hyresgästerna som skulle få rot-avdrag för tapetseringen och fixande hemma. Detta trots att sådant underhåll normalt åligger värden att utföra. Nu låter det som att Hyresgästföreningen tycker att även hyresvärden ska få rot-avdrag. Eller har jag fel? Och hur ska det gagna hyresgästerna? Tänker ni börja med ett nytt förhandlingssytem baserat på de lägre kostnader som ett stambyte i så fall skulle innebära?

Får öht inte ihop resonemanget.

Anonym sa...

Det blir sämre och sämre i hyresrätten och HGF är inte precis skickliga på att förändra det.

Trots att Barbro lyfter över 100.000 kr i månaden i lön lyckas hon inte..

Anonym sa...

Hur skulle detta gå till??? Saulle hyresgästen få ROT???
Det är ju idiotiskt hyresvärden ska ju stå för renovering det är ju hela vitsen med att hyra?

Eller ska det vara som vid järvafältet då hyresgästerna själva får betala renoveringarna? Framförhandlat av HGF.

Nej Barbro gör ditt jobb istället och se till att hyresvärden står för notan!
mvh
Jonas

Pär sa...

Kontentan av alliansens resonemang blir alltså att hyresgäster och hyresvärdar bör anlita svart arbetskraft - så att vi på det sättet belönas med samma villkor som alla andra bostadsformer.

Alliansen går från klarhet till klarhet: Brott skall löna sig!

Anonym sa...

Jonas missar poängen (medvetet så klart, det är ju lite så han jobbar i sitt arbete som kommentator)

Poängen är att en politisk vilja till neutralitet mellan upplåtelseformerna kan yttra sig på två sätt - antingen till möjlighet till individuella avdrag, alternativt så kan värdarna dra av kostnader. Syftet i sluteänden sk vara att hyresgäster inte betalar mer skatt för modern standard än andra.

Jonas - är det dåligt? Är du en skattehöjningsivrare?

Anonym sa...

Men snälla anonym. Tror du rut och rot kom till för att missfördela hyresrätten skattemässigt? De kom till för att vända en djup lågkonjugtur genom att stimulera Konsumenter. Just det konsumenter inte hyresvärdar eller företag. Om vi skulle ge rot till hyresvärdar dvs företag skulle vi ju också ge rot till volvo om de bygger om sin fabrik.

Eller till bostadsättsföreninger som byter fasad. Rot och Rut är för privatpersoner INTE juridiska personer.




Mvh
Jonas

Anonym sa...

Men snälla Jonas, vad snällt att du kallar mig snäll.

Du är inte dum, det märker man. Men du gör dig lite dum, när du vägrar inse att en reform för vissa men inte andra får konsekvenser. Du bor väl själv inte i hyresrätt, eller? man kan fråga sig vad du har emot att hyresgäster får det bättre. Mår du inte bra om du inte får ha det vansinnigt mycket bättre än andra människor?

Konsekvensen av den orättvisa skattepolitiken blir i detta fall att rustning av hyresrätt är högre beskattad än rustning av villa. Du babblar om juridisk person - jag ser att det får effekter hemma hos folk. Det är skillnaden på dig och mig. Du är en ideologisk låsning personifierad.

Och för övrigt. Vem nämnde Rut?

För övrigt igen. Rabatter på arbetsgivaravgifter, stödpaket till flygbranschen, lånemiljoner till Saab...listan på företagsstöd är bra lång, Jonas, när man börjar fundera på saken. Så du får liksom mer och mer fel ju mer du försöker.

Och en sista grej. "Rot och rut är till för (...)" skriver du. Handlar inte politik om vad man vill åstadkomma? Du verkar litegrann tro att det som gäller nu är för evigt.

Anonym sa...

Elmarknaden avreglerades för 10 år sedan och priset har gått upp med 100%. Visst är den s.k. marknaden fantastisk...
Tack Hyresgästföreningen för att ni har sett till att inte den s.k. marknaden har fått tagit över hyrorna.
Maggan

Anonym sa...

Anonym, snacka om att vara en ideologisk låsning....du verka tror att allt görs för att det ska bli dåligt att bo i hyresrätt.

Jag bor inte i hyresrätt idag med har gjort det tidigare så jag vet vad jag talar om. När man hyr något och betalar för det så är det den som hyr ut som står för skicket i lägenheten. Jag är för att hyresvärlden ska stå för fina renoverade lägenheter. Men varför skulle hyresgästen bekosta renovering av sin lägenhet????Det är hyresvärlden som skall stå för den kostnaden.

Så hyresgäster skall ha det bra men det är hyresvärlden som skall se till detta.

Och ledsen för snälla det var lite retorik lånad från Barbro.

Jag är för marknadshyror och emot HGFs hykleri.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det som skiljer Jonas från alla andra före detta hyresboende och nuvarnade hyresgäster är att de inte automatiskt vill betala så mycket som värden vill att man ska betala. Alltså - när värden betalar för en renovering tar värden redan i dagens system ut den kostnaden på hyran, efter förhandling. Får man skattereducera även investeringar i hyresrätt blir inte hyreshöjningen lika stor. Så skapas neutralitet mellan upplåtelseformerna. Men Jonas är emot det. Oklart varför. Är han månde bekymrad för statsfinansen? Vilken fin människa!

Ernst sa...

Jag har fortfarande inte fått något svar från Hyresgästföreningen på mina frågor. Man har aldrig nämnt argumenten som surrar här om svarta jobb, eller att hyrorna skulle bli lägre pga ROT. Emotser svar från Barbro eller någon annan från HGFs ledning.

Anonym sa...

Re Anonym; Du har helt rätt jag bekymrar mig verkligen för satsfinanserna. Jag tycker inte att det gör mig till en fin människa. Du vet väl att satsfinanserna är gemensamma så det vore nästan mindre smart att inte bry sig. Desutom tänker jag på vår barn.

Så har tycker jag: Om HGF hade gjort sitt jobb isället för att skydda sina egna höga löner skulle hyresvärdarnas lägenheter hålla en god standara.

men så tycker jag också att om hyresgästerna, villaägrna och bostadsrättsägarna ska betala vad det kostar att bo; inför marknadshyra och ta bort ränteavdrag skatter rot och rut mm.

Men i kristider kan det behövas stimulans från staten som tex rut och rot. Men att tror att det ingår i en djävulsk plan för att missgynna en bostadsform är naivt.

Observera anonym att jag INTE tänker efter egen plånbok eftersom jag gärna tar bort ränteavdragen.

Du då? är du anställd på HGF eller sitter du på en attraktiv hyreslägenhet i stan och kämpar för att få behålla den låga hyran?


Jag svarar på dina frågor svara gärna på mina om du vill fortsätta debatten.

mvh
Jonas

Anonym sa...

Det är inte i alla fall hyresvärden står för tapetseringen. Vi vill ha andra tapeter än dem som finns i standardkatalogen och får betala mellanskillnaden (inte bara för dyrare tapeter utan för att hyresvärden och målarfirman hävdar att våra tapeter ger massa merarbetet). Blir enormt arg när vi jag upptäckte att rotavdrag inte gäller för oss i hyresrätt!

Anonym sa...

Så när hyresgästen får betala hela kostnaden för renovering och underhåll och denna kostnad kommer oavkortat på hyran (höjd hyra) så kan villaägaren bygga en ny verande subventionerad av skattebetalarna.

Det är rättvisa enligt alliansen.