06 maj 2010

Missförstånd och misstolkningar leder fel

22 april öppnade vi ett särskilt debattforum så att alla som ville skulle kunna diskutera förslaget till villkor för allmännyttan och hyressättningen som riksdagen beslutar om den 17 juni

Hittills har det gjorts sex inlägg. Alla utom ett är skrivna av Jonas, välkänd för er som läser bloggen. Alla inlägg från Jonas utom ett handlar dessutom om att vi inte borde ha lagt upp det som en särskild debatt på första sidan.

Åsikterna och debatten om själva förslaget lyser med sin frånvaro.

Detta måste betraktas som oerhört märkligt i alla fall om man ska tro på Margareta Friman - Scharin, Ragnar von Malmborg och Björn Alfredsson som i dagens SvD hävdar att hyrorna kommer att höjas med 50 % inom några år.

De skriver att ”Det är uppenbart att Hyresgästföreningen i första hand har bevakat sina egna intressen”.

Just precis, i det fallet har de prickat helt rätt. Hyresgästernas intressen har varit helt och hållet i fokus för oss under hela denna långdragna process. Ända sedan fastighetsägarna anmälde Sverige till EU kommissionen har vi fört en omfattande diskussion om hur vi ska ställa oss till en framtida lagstiftning.

Det faller om inte annat på sin egen orimlighet att vi skulle ha medverkat till en lag vars konsekvens skulle bli att hyrorna höjdes med 50 % inom några år.
Hyresgästföreningen är ingenting annat än sina medlemmar.

Men eftersom varken Ragnar von Malmborg eller Björn Alfredsson är medlemmar i Hyresgästföreningen, utan driver ett eget nätverk tillsammans med Margareta Friman-Scharin, är det kanske för mycket begärt att de ska känna till det omfattande arbete som Hyresgästföreningen lagt ner på att få till en lag som gagnar våra syften.

Artikeln bygger på en lång räcka missförstånd eller misstolkningar som leder de helt fel. De driver en tes som ingen av oss som varit inblandad känner igen.

Det är väl också därför som beslutet i riksdagen kommer att ske i stor enighet mellan blocken.

Visserligen avviker Vänsterpartiet, som i och för sig vet att det gamla systemet inte håller längre, genom att begära en ny utredning.

Efter att ha genomlidit åratal av utredande är ytterligare en utredning inte precis vad man går och drömmer om.

Vänsterpartiet borde istället hjälpa till så att de brister som ff finns i förslaget rättas till.
Nu blir det ingen ny utredning och vi får en lagstiftning som håller över mandatperioderna oavsett vilken regering vi får. Det är bra.

24 kommentarer:

Thomas sa...

Alla har fel - förutom Barbro och HGF.

Tillochmed hyresgästerna har fel! Speciellt om de vill ombilda.

Det är en konspiration allt detta mot HGF. Alla vill "komma åt er" och "bråka med er".

... eller så kanske ni har fel och vi runtomkring har rätt? Det brukar vara så när man "har hela världen mot sig" - det är DÅ man själv har fel.

Fundera på omvärldsanalysen Barbro.

Barbro Engman sa...

Thomas, vi har inte hela världen emot oss. Absolut inte, tvärtom. Vi slåss för hyresrätten och hyresgästerna och ibland krockar det med en del andra intressen. Inget konstigt med det.

Thomas sa...

Ja men så fort någon andas något annat än er doktrin så har de fel fel fel feeeeel.

Tro inte att folk är så dumma. De kan läsa och de kan tillgodogöra sig propositioner och presentationer av stockholmsmodeller.

Men fortsätt att klappa folk på huvudet och skriv dem på näsan.

Om några år är ni ingenting längre

Anonym sa...

En klok man sa till mig en gång. Om du vill dölja något, lägg det på förstasidan långt ner med en likadan rubrik som allt annat.

Då kan du alltid hanvisa till att det låg på förstasidan.

Detta är rent löjligt. HGF har under många år haft sina debatter på samma ställe under delta och diskutera.


Om ni lägger dit debatten kommer den ta fart. VÅGA försöka.

Nu kan vi ju verkligen se vem som har rätt Barbro...lägg debatten under delta och diskutera så får vi se om den tar fart. Men det vågar du väl inte?

Lägg även upp en röstning på hemsiadan om förtroendet för HGF. Då får vi kanske lite fakta. Är förtroendet under 33% kan du nog fundera på att avgå om inte kör vidare med förnyat självförtroende!

Tjänar du 100 000kr i månden?

Mvh
jonas

Björn Johansson sa...

Hyresgästföreningens ställningstagande kring detta är mycket brett och fortlöpande förankrat i organisationen på ett föredömligt sätt.
Sen kan man ju givetvis önska att man vore ensam att bestämma här i värden, men ska man ta ansvar för hyresrättens framtid måste man förhålla sig till den värd man lever i.
Sen kan jag tycka att det blir nästan patetisk att att skriva om att våga det ena och andra och göra det under signatur "Anonym"

klartexten sa...

Kanske du kan förklara varför Hgf accepterar marknadshyror? Hur gynnar detta hyresgästerna?

Anonym sa...

"Det faller om inte annat på sin egen orimlighet att vi skulle ha medverkat till en lag vars konsekvens skulle bli att hyrorna höjdes med 50 % inom några år."
"Artikeln bygger på en lång räcka missförstånd eller misstolkningar som leder de helt fel."

Kan du precisera dig är du snäll.

Kalle Strokirk

Undrande medlem sa...

Att krypa bakom att Alfredsson, Malmborg och Friman-Scharin, inte är medlemmar och inte känner till hyresgästföreningens arbete? Det är ojust, ty dessa personer har mycket lång och god erfarenhet om Hyresgästföreningen och arbetet där. Dessutom bad Region stockholm, vintern 2009/2010, Alfredsson att komma tillbaka till Hyresgästföreningen men han tackade nej.
Och att då påskina att dom inte är trovärdiga, gör dom ännu mer trovärdiga. Att dom inte är medlemmar i Hyresgästföreningen, ja vad beror det på? Kanske en del av svaret finns i boken "Folkrörelse i fritt fall" av Björn Alfredsson. Varför inte lyssna på och debattera ned "Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet"?

Förnamn Efternamn sa...

I senaste numret av Boendetrygghet kan man bland annat läsa om en jämförelse mellan Barbro Engmans lön och VD löner i börsbolag. (Barbro leder)

Man kan även läsa om verkligheten kring de nya hyrorna - och varför HGF mörkar om dess katastrofala effekter för de boende.

http://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf

Anonym sa...

Hyresgästföreningen har 537 000 medlemmar. Några är väldigt bekymrade över hyrornas utveckling. Väl så, då kan man använda den frustrationen i ett positivt arbete, eller så kan man spotta, fräsa, intrigera och leva fan. Vad är mest framgångsrikt?

De andra knappa 537 000 är inte lika bekymrade. Det får ni som är bekymrade lära er att leva med. Uppgörelsen är ingen gåva till mänskligheten, skriven enbart utifrån föreningens perspektiv. Men den hindrar marknadshyra, den bevarar allmännytta, den bevarar ett förhandlingssystem för hyran och en hel del annat positivt. Saker som annars hade försvunnit nu eller under nästa mandatperiod med borgerligt styre.

Bostadslös sa...

Problemet är att Sverige återigen lägger sig platt för EU och sen tvingas gilla läget, eller väljer att göra det, vilket kan bli ganska skruvat, ett EU som inte hade erfarenhet av den svenska sociala och ekonomiska modellen och verkligheten utan fokuserade på en isolerad form av socialt stödboende i Tyskkland som inte hade med våra förhållanden att göra, men marknadskrafterna tog chansen och EU orkade eller ville inte, eller fick inte det relevanta underlag som behövdes för att göra en riktig bedömning. Man klampade på i vanlig ordning och svenskarna vill inte propsa, trots att man har rätt, vi har inte den rätta tågan.

Alliansen bygger sitt förslag på en misstolkning men utan vilja att ifrågasätta eftersom man gynnas som ideologisk part i målet: sälj ut och privatisera allt som går, sedan kan det kvitta om vi har 18.000 uteliggare ("det är deras problem") eller att det inte fungerade när moderaternas förebild Margaret Thatcher drabbades av samma hybris (och delvis gjort avbön). Elmarknaden är ett annat talande exempel på hur folk svinnas när den moderata politiken får råda. Det är rena soppan.

Detta måste tjäna som tankeställare för hur vi svenskar ska förhålla oss, eller våga förhålla oss till EU och marknadskrafterna som är pådrivande. Alkoholpolitiken gick också snett, och listan kan göras längre, och i grunden är allt självförvållat. För litet debatt, ett vanligt problem. Bloggarna har lett till ökad transparens, men ytterst har våra företrädare ansvaret och förväntas idag göra ett bättre jobb, även rätta gamla misstag.

Det är kanske dags för ett helhetsgrepp på situationen, annars fortsätter det i samma hjulspår. Man måste sluta krypa för ett marknadsdrivet EU i vars intresse det primärt inte ligger att ta sociala och mänskliga hänsyn, eller i varje fall saknas generationer svenskars erfarehet av ett solidariskt, tryggare och mer rättvist samhälle. Vi har importerat en kontinental politik som innebär ett avsteg från den egna politiken och tvingar oss tillbaks tillbarrikaderna på område efter område.

Annonnym sa...

http://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf

Bra artikel och bra klargörande!

Trots allt ska hyreshöjningarna ändå maximeras till 8,5 procent per år plus "vanliga" höjningar.

Jag har idag drygt 6000 kr. Nästa år blir det ca 6600, nästa 7300, nästa 8000, nästa 8800, nästa 9700 osv tills marknaden är "mättad".

Anonym sa...

Du som betalar 6000 kronor i hyra, hur stor lägenhet har du, vilken är standarden och var ligger den? Det är klart bor du i en stor lägenhet med bra standard centralt i Stockholm kanske du ska räkna med en hyreshöjning lite mer än genomsnittet. Annars är det nog så att du försöker måla upp en skräckbild över något som inte kommer att inträffa. Var får du/ni allt ifrån?
Maggan

Anonym sa...

Vad har insändarskrivarna fel i, Barbro?
Inte på en enda punkt kan du nämna det!!!

Du kallar allt missförstånd. Så enkelt, va?

Förklara för oss som inte förstår, vad har insändarskribenterna fel i?

Lottie-Ann sa...

Många hyresgäster, framför allt i innerstan, är befogat oroliga över hyresutvecklingen på några års sikt. Många vill ta chansen att ombilda för att få en möjlighet att bo kvar. Eller åtminstone få ett startkapital till ett billigare boende i stadens ytterområden.

Vi vet att Hyresgästföreningen motsätter sig ombildning. Men vad ger er rätten att genom bulvaner stämma föreningar där allt gått rätt till? Har ni verkligen medlemmarnas fulla stöd till detta? Framförallt som ni lovar att de som stämmer varken riskerar rättegångskostnader eller skadestånd. Det ska Hyresgästföreningen stå för, har Terje lovat.

Var hittar ni stöd i stadgarna för sådana transaktioner? Jag kan inte se annat än att den tjänsteman från Hyresgästföreningen som utnyttjar medlemmarnas pengar till sådant riskerar att göra sig skyldig till trolöshet mot huvudman, om medlemmarnas stöd saknas.

Och hur kan ni påstå att rättsskyddet i stämmarnas hemförsäkring skulle täcka skadestånd? Det låter rätt otroligt i mina öron. Tipsa mig om det försäkringsbolaget så ska jag genast byta.

Terje sa...

Hej Lottie-Ann.
Nu lägger du väl orden i mun på mig. För övrigt är du välikommen att fortsätta resonemanget på min blogg där du skrivit långa och tänkvärda inlägg rörande ombildningen av "Ånghäste"
Trevlig helg
Terje

Barbro Engman sa...

Lottie-Ann, du har helt rätt i att många är oroliga för hyresutvecklingen och inte blir de mindre oroliga av den skräckbild som målas upp.
Så till en av alla dessa anonyma som undrar över vad det är för missförstånd och felaktigheter som framförs av bl a nätverket för boendetrygghet.
1. De utgår ifrån att de kommunala bolagen ska drivas av en vinstmaximeringsprincip. Det ska de inte. De kommunala bolagens villkor regleras i en särskild lag Det viktiga för oss har varit att bolagen nu ges ett allmännyttigt syfte, att affärsmässigheten har en annan innebörd än den som gäller för annan konkurrensutsatt kommunal verksamhet och att möjligheten att ta ut vinster från bolagen begränsas. Så uttrycks det också i propositio-nen.

”Ett kommunalt bostadsföretag ska utgå från vad som är långsiktigt bäst för företaget som sådant, givet de begränsningar och förutsättningar som ligger i att de ska vara långsiktiga, seriösa fastighetsägare på hyresmarknaden inom ramen för de regler som gäller för denna sektor”.
De begränsingar och de regler som som avses är bland annat de begränsningar som följer av hyresförhandlingslagen och hyreslagen.
Regeringen klargör också att ”de kommunala bostadsaktiebolagen inte tillkommit för att skapa vinster, utan för att tillgodose ett allmännyttigt ändamål. I den meningen är det allmännyttiga syftet överordnat andra aspekter”.
2. Skyddsregeln beskriver de som något som kommer att användas för att årligen höja hyrorna pga av att de förutsätter att bolagen skulle tvingas till att öka sina vinster till sådan nivåer att man skulle behöva begaränsa de. (se p 1)
Skyddsreglen ska användas av Hyresnämnden, inte alls i samband med de årliga förhandlingarna, i tvister om hyran i enskilda lägenheter.Om ex. Hyresnämnden vid en prövning finner att en enskild lägenhets hyra är lägre än bruksvärdehyran kan de tillämpa skyddsregeln.
Det är de två allvarligaste misstolkningarna som de gör och som leder in de i felaktiga slutsatser.
För den som vill läsa mer går det bra att gå in på hyresgästföreningen.se på det särskilda debattforum som öppnats för de som har synpunkter eller frågor

Lottie-Ann sa...

Hej igen!

När det gäller löften om skadeslöshet till de hyresgäster som ställer upp som käranden vid klander av bostadsrättsföreningars beslut om ombildningar går de besked som i olika sammanhang lämnats av Hyresgästföreningens företrädare inte att misstolkas.

Men jag ser det som positivt att ni nu verkar inse orimligheten i det ni går ut och lovar.

Jag hoppas att ni den närmsta tiden kommer ägna kraft och resurser till att ställa saker och ting till rätta. Både när de gäller Ånghästen och när de gäller den egna kontrollen av att de interna rutinerna för kvalitetssäkring efterföljs.

Jag önskar er båda en skön helg. Se till att samla kraft och sätt sedan igång med det här välbehövliga arbetet redan på måndag morgon.

Med vänlig hälsning,

Lottie-Ann

Staffan sa...

Jag är inte heller med i Hyresgästföreningen längre. Det hade jag varit om ni faktiskt varit beredda att ta ert uppdrag på allvar, och slagits med näbbar och klor mot den här smyganpassningen till marknadshyror som kommer att tvinga mig att flytta om några år, när de här årliga höjningarna på runt 10 procent som ni accepterar börjar märkas.

Vad ska jag med en Hyresgästförening till som inte slåss för hyresgästerna till sista blodsdroppen? Fortsätta sponsra er med nästan en tusenlapp om året så att ni kan fortsätta sälja ut mina rättigheter?

Folk är inte dumma, Barbro Engman! Ni kanske tappat kontakten med era gräsrötter för länge sen där ni sitter på era kontor fulla med välavlönade ombudsmän. Men underskatta inte vanligt folk! När ni sviker, och politikerna saboterar ännu mer av den svenska solidariska samhällsmodellen, är det vi som får betala, direkt ur plånboken. Och den var inte direkt tjock innan.

Egon Frid sa...

Hej och bästa vänsterhälsningar till alla hyresgäster och Hyresgästföreningen från Vänsterpartiets kongress i Gävle. Vi värnar hyresrätten och vi värnar hyrsgästerna. Vänsterpartiet har gjort och kommer att fortsätta kämpa för fler hyresrätter och rimliga hyror. Vi gör detta genom att där vi kan och har möjlighet gör hyreslagstiftningen så bra som möjlig för ett starkt hyrestak till stöd för rättvisa och rimliga hyror samt ett starkt besittningsskydd.
Vi ser att hyreslagen och lagen om allmännyttan kan bli starkare för hyresgästernas på flera områden och därför har vi lagt vår motion i riskdagen om allmännyttan och den reformerade hyresättningen. Kan vi påverka att regeringens politik blir mindre dålig och därmed bättre för hyresgästerna så ska vi även göra det.
Bästa hälsningar från
Egon Frid (V)

Egon Frid sa...

Hej!
Min länk blev fel så jag skickar om den så den blir rätt!
Bygg minst 20 000 hyresrätter med rimliga hyror!
Hyresrättshälsningar
Egon Frid (V)

Anonym sa...

Visst medger lagen att en medlem i en bostadsrättsförening får klandra ett beslut om ombildning. Men när missnöjet enbart består i att den som klandrar inte gillar resultatet av omröstningen är det fel att Hyresgästföreningen ger juridiskt biträde.

Det minsta man kan begära är att Hyresgästföreningen gör en ordentlig kontroll av om det finns skäl för klandret och om den som stämmer har en rimlig chans att vinna processen.

Ingen är felfri. Men alla kan rätta till sina misstag. Gör det - och förtroendet för Hyresgästföreningen som seriös organisation kan räddas.

Klartexten sa...

I storstäderna finns en kraftig bostadsbrist! Skälet till detta är förstås en massinvandring under decennier samtidigt som det knappt byggts några hyresrätter!

HGF ignorerar detta samband fullständigt! Utan massinvandringen hade vi INTE haft någon bostadsbrist!!! Tänk själv om vi hade varit

HGF skall tillvarata hyresgästernas intressen! Alltså måste ni verka för att massinvandring bara skall ske ifall motsvarande mängd bostäder byggs! Dessutom måste vi först beta av ett stort bostadsunderskott i storstäderna!

Det är ansvarslöst med hämningslös massinvandring som med 100% leder till ännu mer förvärrad bostadsbrist! Senaste året flyttade 60.000 nya hyresgäster in i landet(netto)!

Dessutom är detta skälet till de skyhöga bostadspriserna och hyrorna! Bostadspriserna kommer att fortsätta att stiga i takt med att bostadsbristen förvärras för varje år!

Det är inte rasism, det är BOSTADSPOLITIK! Något HGF borde ägna sig åt!

Klartexten sa...

Det finns endast två sätt att minska bostadsbristen!
Antingen bygga bostäder åt ALLA invandrare plus att man bygger bort det befintiliga bostadsunderskottet!
Detta kommer dock ALDRIG att ske! Det kostar för mycket säger alla.

Då återstår endast att drastiskt minska antalet invandrande hyresgäster! Dvs minska invandringen!

Problemet är att ENDAST SD vill minska invandringen! ALLA andra vill fortsätta med massinvandringen. Alla hyresgäster får betala för detta med bostadsbrist, högre hyror och otroligt dyra bostadsrätter!

Så enkelt är problemet! Enkelt sunt förnuft!