14 oktober 2010

Istället för bostadsjournalistik - en teppanyakihäll


En teppanyakihäll.

Jag träffade en DN-journalist för 10 år sedan. Inget speciellt med det kan tyckas, men hon var en väldigt glad journalist med intresse för bostadsfrågor. DN skulle få en bostadsbilaga.

Jag var också glad, jag var nybliven ordförande i Hyresgästföreningen och tyckte förstås att det var hur kul som helst med journalister som var intresserade av samma sak som jag. Jag såg fram emot att få mycket utbyte av DN:s bostadsbilaga.

Tyvärr vissnade mitt intresse tämligen snabbt. DN:s bostadsbilaga visade sig till största delen vara en annonsbilaga. Några få sidor innan annonserna tar vid handlar oftast om hur människor med exklusiv smak i exklusiva bostadsområden har inrett sina exklusiva bostäder på ett exklusivt sätt.

I söndags nådde bilagan sitt absoluta crescendo.

Maken till exklusivitet har sällan skådats. Inte vet jag hur många som känner igen sig i beskrivning av att ”vindsvåningar har blivit ett sätt att leva”. Det måste dessutom vara ytterligt få som liksom Eric Tour vant vänder ”de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.”

Det kanske är en hopplös idé att tro att det går att fylla bostadsbilagor med något som i alla fall några fler känner igen sig i. Men komplicerade kök går alltid före bristen på bostäder i det som blivit ett slags livsstilsglad mäklarjournalistik.

Det är förstås inte lätt att göra något livsstilsglatt av bostadsbrist och andrahandsboende. Men det skulle inte sitta i vägen med rubriker såsom: "En livsstil att bo i andrahand", "En livsstil att bo inneboende", "En livsstil att få betala ockerhyra", "En livsstil att bo kvar hos mamma".

För det skulle onekligen finnas rikligt med jobb för en bostadsjournalist med ambitionen att spegla lite mer än spishällarnas utformning och läge i rummet.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro
Kors i taket jag håller med dig till 100% igen.

mvh
jonas

KajsaLisa sa...

Det som är kul är ju att så många reagerat. Det finns fortfarande hopp för mänskligheten.

Nipe sa...

Håller med dig till fullo! Bra text!

Anonym sa...

En sån skulle passa bra i min ombildade lägenhet!

Anonym sa...

Att hyresrätten inte är särskilt attraktiv i förhållande till det boende man själv äger, bostadsrätter och villor beror i hög grad på att ”verklighetens folk” inte vill betala för den extraservice och dyra finansiering som hyresvärdarna måste ta ut.

André Johansson sa...

Jonas, det är för att du blivit medlem i Hyresgästföreningen. Det hänger ihop, det där.

Anonym sa...

Bra där André, touche

Jag håller med, två dar medlem och ni tar er ; )

Är du tillbaka från pappaledigheten? Välkommen!
Mvh
Jonas

André Johansson sa...

Jonas, ja, nu jag är tillbaka i den stora världen.

Har du utnyttjat något av alla medlemserbjudanden än?

Anonym sa...

Hej André
Välkommen tillbaka hoppas du finns här och svarar på frågor.

Nej, inte ännu men 20% på fluggerfärg är ju inte fel om jag ska måla om villan.

Jag skulle vilja att ni ger provissionen för mitt medlemsskap till Pelle och om han inte är medlemsvärvare är ju Henric en given kandidat.
Kan vi göra så?

mvh
Jonas

André Johansson sa...

Jag kommer såklart att svara på en och annan fråga.

Provosionen kan nog bli svårt.

Men prova biobiljetterna också. En populär medlemsförmån.

farbror Frej sa...

"inte vill betala för den extraservice och dyra finansiering som hyresvärdarna måste ta ut."

I så fall är det ju utmärkt att det finns alternativ, där den enskilde kan betala extraservicen ur egen plånbok, och den dyra är finansieringen via banken istället.

Verkligheten är dock inte endast svart eller vit - och man gör framför allt klokt i att inte bedömma denna ombytliga verklighet endast utifrån ett begränsat nutidsperspektiv. Studera historien - speciellt den om den återkommande "nya ekonomiska verkligheten", där gamla tumregler inte sägs gälla längre.

Hyresvärdar kan för övrigt vara oseriösa såväl som seriösa, likgiltiga såväl som ambitiösa. Det kan handla om privatvärdar, allmännytta eller stiftelser. Och hyresfastigheterna kan vara nybyggen eller äldre kåkar.

En motvarande spännvidd mellan bra och dåligt kan man också hitta bland bostadsrätter och bostadsföreningar. Varför låtsas om något annat?

Anonym sa...

Såg på skvallersnättidningen Realtids hemsida att en av de tjusiga som ägde bostadsrätten med Teppanniakyhällen (kan inte ens stava till det) nu blivit av med jobbet på advokatbyrån. Så kan det också gå.

farbror Frej sa...

Välkommen till det konsumtionsbaserade ekorrhjulet. Man blir utlovad något immatriellt, som sägs komma med det matriella. Men det immatriella är relativt, flyktigt och försvinnande, och kvar har man månatliga skuldavbetalningar. Sökandet startar på nytt.

http://topdocumentaryfilms.com/affluenza
http://topdocumentaryfilms.com/maxed-out/

Googla även "Så mycket kostar bostadsbubblan" (Affärsvärlden).

Anonym sa...

Det intressanta med ägande av bostäder är också att nästan alla jag känner med bostadsrätt planerar att flytta till hyresrätt om x antal år så att de kan casha in sin vinst. I vilken hyresrätt kan man undra...

farbror Frej sa...

Kan inte låta bli att tipsa om ytterligare två dokumentärer - båda helt gratis att titta på online.

http://topdocumentaryfilms.com/britains-bad-housing
www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/closetohome

Vad den första handlar om ger väl titeln en fingervisning om. Marknadens och regeringsmaktens oförmåga att ordna bostäder till rätt kvalite och pris. Trots avsaknad av bruksvärdesregleringar och annat otyg. Märkligt. Det handlar om fuskbyggeri, korruption och manulipation kring vad för typ av bostäder som ska prioriteras (de allmännas behov vs vinstmaximering). I slutet av dokumentären känns det som cirkeln sluts och biter sig själv i ändan:

Välbeställd övre medelklass med lyxigt attraktiva radhus i bra skick, med parkområde på andra sidan gatan att blicka ut mot. De har gjort allting rätt - korrekta värderingar vad husägande beträffar, och inga banklåne-relaterade problem heller. ÄNDÅ riskerar de nu att kastas ut. Se varför.

Andra filmen är lite mer allmänt hållen om folks dolda ekonomiska bekymmer bakom glassiga fasader i det fashionabla "Upper East Side", Manhattan. Kunder släpper loss och talar ut i frisersalongens stol. Mest om konsekvenserna av bostadskrasher och jobbmarknadsnedgångar. Mycket sevärd.

Jag vet inte om en "teppanyakihäll" skulle kunna kunna lätta upp deras livssituationer, men jag tror det inte.

farbror Frej sa...

Manipulation ska det stavas så klar. Inte "manulipation". En länk på köpet:

http://playrapport.se/#/video/2047883

Anonym sa...

patetiska kommunistvärderingar.
alla ska bo i hyresrätt. helst ägd av staten. blir ni nöjda då?

vill någon ha något annat än en ordinär spis, låt dem då köpa det utan att behöva löpa gatlopp för det. herregud, vi bor i ett fritt land. vill ni hellre ha det först nämnda rekommenderas Kuba.

farbror Frej sa...

"Nu har det hänt igen. Förtroendevalda förskingrar medlemspengar."

Jag vet inget om ovanstående och kan därför inte kommentera.

Men så pass mycket människokännedom borde väl de flesta ha att man fattar att förskingrare och potentiella sådana är jämt och (turligt nog) glest fördelade, såväl inom BR-styrelser som bland organisations-anställda generellt.

Så låt oss därför jämföra siffror och sannolikheter:

Hur många BR-föreningar har vi inom riket? Jo, mellan 20000 och 26500 föreningar beroende på hur man räknar. Med totalt ca 800000 bostadsrätter (alltså i snitt 32 lägenheter per brf). Multiplicera sedan (lågt räknat) 20000 föreningar med (i genomsnitt) 5 förtroendeuppdrag i styrelser.

Det blir runt 100000 ofta okända grannar och privatpersoner med BR-relaterade förtroendeuppdrag. Hur många är anställda hos HGF? Jo, en hundradel så många - ca 1000 personer.

Så med dessa siffror i ryggen - var återfinns den största potentialen för nuvarande och framtida problem med förskingring av medlemspengar?

Tja, jag betalar mina 80 spänn i månaden i avgift. Det är väl min riskexponering. Vad riskerar då den enskilde BR-innehavaren att förlora ifall exempelvis kassören förskingar - kanske i åratal innan det uppdagas?

Anonym sa...

Farbror Frej, Så då tycker du att det är okej att förskingra pengar för att andra gör det eller vad är din point?

Detta visar bara på hur blint och blåögt du försvarar HGF.......

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Nog var det battre i DDR.

mats