20 januari 2011

Bostadsbrist och bostadsbubbla


Kl är 05.11 och jag ska strax bege mig till P1 morgon som ska ägna tid åt två fenomen på bostadsmarknaden, bostadsbrist och bostadsbubbla.

Jag ska debattera med Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier, kl 6:37.

Idag håller också riksdagens finansutskottet en utfrågning om utvecklingen på bostadsmarknaden.Under hearingen i riksdagen ska frågan om en förestående bostadsbubbla diskuteras.

SvD fortsätter sin granskning av ett tredje fenomen på bostadsmarknaden, slumvärdar (läs gårdagens artikel här).

Carina Rossäng, en av delägarna i Kvarnskvaltan, säger att fastigheter som dem i Rinkeby och Tensta ”alltid är till salu” och berättar att Kvarnskvaltan och Stjärnforsen sedan en tid tillbaka för diskussioner med möjliga köpare.

–Vi har haft den diskussionen med flera stycken under en ganska lång tid. De här stora objekten är det många som är ute och tittar på, säger hon.

Det är just precis det som är problemet. De köps och säljs av fastighetsägare som inte bryr sig vare sig om hyresgästerna eller fastigheterna.

UPPDATERAT: Här kan ni lyssna på reportaget och debatten mellan mig och Björn Wellhagen i P1.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvär, tror jag vi kommer att se mer av denna typ av värdar i framtiden.Mvh
Jonas

Anonym sa...

Precis så är det. Skälet är att sådana hyresvärdar får köpa hyreshus.

Barbro, vad gör du för stoppa slumvärdarna?

Barbro Engman sa...

Anonym, vi jobbar
1. gentemot hyresvärden i de enskilda fallen, begär förbättringar, nedsättning av hyran mm
2. med att begära tvångsförvaltning av fastigheterna
3. försöker få miljöförvaltningar och kommuner att också agera
4.med att kräva lagändringar
Detta och mer jobbar våra jurister,förhandlare och förtroendevalda med. Men en svag lagstiftning gynnar förekomsten av oseriösa hyresvärdar och de måste politikerna förstå. Men vi jobbar på med de verktyg vi har.

Peter sa...

Ja risken är ju mycket stor för hyreskollektivet eftersom det är en så stor boendeform i Sverige. (SCB)

Dubbelt så många hyresrätter som bostadsrätter. Riskabelt att bo i hyresrätt.

Petri Niska sa...

Barbro - det jag känner saknas helt i ditt resonnemang är ju att den sk "bostadsbubbla" du pratar om är driven av verklig efterfrågan.

Folk måste bo. Är möjligheten att få tag på en hyresrätt eller boende så är alternativet att köpa.

Därtill så håller ju hyresrätten, som bekant, på att prisa ut sig jämfört alla andra boendeformer.

Alltså: Alla vill bo och lösningen är att köpa sig ett boende. Resultatet är lägre boendekostnader, boendefrågan löst - OCH att priserna rusar, för att efterfrågan är LÅNG större än utbudet.

(Källa: SCB, HGF undersökning BR vs HR, Mäklarstatistik, Google, SVD, DN)

Anonym sa...

Jag postar detta igen då det finns risk för att detta fina svar glöms bort längre ner i bloggen. Det är Botryggs VD som tar sig tid att svar på frågor, Föredömligt!!/jonasMichael Cocozza sa...
Angående Barbros lägenhet

Det har på denna blogg förekommit
antydningar att Barbro fått sin lägenhet hos Botrygg via hennes position i Hgf.
Det stämmer inte. Barbro
stod i kö hos Botrygg under 2-3 år
och fick sin lägenhet via en massanvisning där hon svarade först. Vår unga förvaltare, Malin Göransson, hade ingen aning om vem
Barbro var. Ingen gräddfil således.

Michael Cocozza
VD Botrygg

13 januari 2011 18:16

Anonym sa...
Nej men hej Michael
Synd att jag såg din kommenter så sent. Hoppas du är kvar.

Du har ju sänkt hyran samtidigt som ni fått kritik för bristande säkerhet vid era byggen. Hur går det ihop? Tar ni igen hyressänkningarna på billig arbetskraft och bristande säkerhet?

Kan inte låta bli att fråga kring denna Malin Göransson. Är det något specielllt med att hon är ung eftersom du påpekar det?

2-3 år i kö för en lägenhet i Hammarby sjöstad låter väldigt kort. Du skriver att Barbro fick sin lägenhet via en massanvisning då hon svarade först men hon själv skrev att hon fick lägenheten då någon annan tacka nej.........

mvh
Jonas

Anonym sa...

Barbro Engman sa...
Jag har pendlat mellan Borlänge och Stockholm i 12 år.
Jag har stått i 4 olika bostadsköer under lite olika tider och till slut fick jag ett erbjudande. Jag fick lägenheten sedan killen som var före mig tackat nej.

19 november 2010 20:37

HOPPSAN!

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Men Jonas vad du håller på, när jag var och tittade på lägenheten hade det enligt de som då bodde där varit en kille före mig som tittat på den. Om man skickar en massanvisning så är det väl antagligen fler som går och tittar.Jag bestämde tid med familjen som bodde där när jag kunde komma. men jag var snabb med att tacka ja så jag fick den. ibland undrar man vad du har din tid till.

Anonym sa...

Jonas, tror du på allvar att du skulle kunna göra ett "scoop" genom att kopiera in gamla svar från Barbro Engman?!

Å tror du verkligen att en ordförande för en av Sveriges största konsumentorganistioner skulle ta risken att använda sin position för att få en lägenhet i Stockholm?!

Du har underskattat Barbro Engman mer än en gång...!

Anonym sa...

Jag är ganska insatt i området Tensta, Rinkeby och kan konstatera att omnämnda fastigheter är bland de mest välskötta i området. Det kan flera fastighetskötare intyga.
Att du sedan anklagar värden i det här fallet för att inte bry sig om hyresgästerna utan att veta hur det ligger till känns magstarkt.

Det journalisten inte nämnde var att åtskilliga hyresgäster ligger efter med hyrorna så pass mycket att det uppgår till 7 siffriga belopp. Av humanitära skäl vill man inte ställa ut hyresgäster på gatan (för de har ingen annan stans att ta vägen). Man godtar avbetalningsplaner så långt det går.
Det i sin tur påverkar takten med renoveringarna
Jag är närstående ägarfamiljen.

Anonym sa...

Du som påstår att du är närstående till familjen Hillenfjärd/Rossäng: du har knappast varit ute på Fornbygränd m fl adresser. Det är MAGSTARKT av DIG att påstå att Kvarnskvaltan/Stjärnforsen förvaltar sina fastigheter bättre än Familjebostäder/Riksbyggen/HSB!

Verkligheten hälsar på sa...

RIKSBANKEN: DET FINNS INGEN BOBUBBLA

Riksbanken ser ingen bostadsbubbla eller bubbelbeteende på bostadsmarknaden. Men hushållens ökande skuldsättning ses som ett oroande problem.

Riksbanken ser ingen bostadsbubbla eller något bubbelbeteende på den svenska bostadsmarknaden, enligt vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak.

http://www.dagensps.se/artiklar/tt/2011/01/20/bomarknad/index.xml

Björn Hedén sa...

Anonym sa...
Du som påstår att du är närstående till familjen Hillenfjärd/Rossäng: du har knappast varit ute på Fornbygränd m fl adresser. Det är MAGSTARKT av DIG att påstå att Kvarnskvaltan/Stjärnforsen förvaltar sina fastigheter bättre än Familjebostäder/Riksbyggen/HSB!
-------

Familjebostäders förvaltning är i alla fall HELT KLART dyrare.

Och alla vet ju att hyresgästerna får betala (den dyrare) notan.

(Källa SCB)

Anonym sa...

"Carina Rossäng, en av delägarna i Kvarnskvaltan, säger att fastigheter som dem i Rinkeby och Tensta ”alltid är till salu” och berättar att Kvarnskvaltan och Stjärnforsen sedan en tid tillbaka för diskussioner med möjliga köpare."

Såklart! Allt är till salu till rätt pris. Även hyreshus! Låtsas inte annat.

Anonym sa...

Re Anonym Du skriver; tror du verkligen att en ordförande för en av Sveriges största konsumentorganistioner skulle ta risken att använda sin position för att få en lägenhet i Stockholm?!

Du har underskattat Barbro Engman mer än en gång...!


Självklart tror jag inte det. Jag tror inte att Barbro behöver "utnyttja" sina kontakter för att få en lägenhet. Hon är ju en bra hyresgäst med stabil och hög inkomst. Observara att jag inte tror att hon gått före i kön.

För att lämna detta och komma tillbaka till ämnet för bloggen som var just slumvärdar. Ett intressant och tråkigt ämne som det skrivits mycket om i media på sistonde som Barbro skriver bla i SVD. Det verkar som om PR arbetet blivit viktig för hyresvärdar. Tänk vad tråkigt att figurera i media som tex en dålig värd eller att man slarvar med säkerheten vid sina byggen. Undrar om värdar gör något för att förbättra sin PR?

Tänk er att få in någon kändis i huset som talar sig varm för värden i tex aftonbladet eller DI det borde ju höja anseendet för en värd. Undrar om värdar tänker på sin PR? Antagligen inte...
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Till Björn Hedén: Du har rätt Björn, Familjebostäders förvaltning i Rinkeby är mycket dyrare än Kvarnskvaltans förvaltning. Men hyresgästerna hos Kvarnskvaltan betalar mer i hyra och får avsevärt sämre service.

Det är oklart i vilka hål som ägarna till Kvarnskvaltans fastigheter stoppar pengarna, inte är det till att underhålla fastigheterna i vart fall!

Anonym sa...

Jonas, hyresvärdar i Stockholm behöver inte tänka på sin image eller ha något PR-konto. Skälet är att det råder bostadsbrist i Stockholm, Göteborg, Malmö m fl. Det enda som på ett radikalt sätt kan ändra på det är subventioner.

Å Jonas, jag delar inte din uppfattning att marknadshyra är rätt medicin mot bostadsbristen. Att höja priset på en vara eller tjänst minskar iofs efterfrågan men det minskar inte behovet av bostäder.

Anonym sa...

Okej men vad är då medicinen?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Precis som du förordar med köttfärs, subventionera boendet!

Det är väl ingen skillnad i det mänskliga behovet att köttfärs eller bostad!

Anonym sa...

Skriv gärna så att man förstår så ska jag svara.

Vad står det i sista meningen?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Köttfärs är det du talar om. Köttfärs är subventionerat men det är inte hyresrätter.

Skulle en hyrsrätt vara likvärdigt med en bit köttfärs eller är subventioner av ondo för det mänskliga behovet?

Även bilar subventioneras i EU. Förordar du det?

Anonym sa...

Oj vad svarar man på detta?
Ring en vän och tala ut?

Mvh
Jonas