27 januari 2011

'Social housing' - oavsett vi vill eller inte

I Sverige vill vi inte ha 'social housing'. Det verkar alla vara med på. Inga särskilda bolag ska ta hand om de fattiga och handikappade. Alla ska vi kunna bo oavsett hur vi mår och vilka inkomster vi har.

Det är också ett av den bärande inslagen i den nya lagen om villkoren för allmännyttan. Vi ska vandra vår egen väg och inte slå in på den europeiska vägen med socialbostäder. Sverige ska hålla fanan högt är tanken.

Fast i praktiken ställs det höga inkomstkrav för att kunna ens söka en bostad, även hos allmännyttan. Idag rapporter TV4 om den omfattande vräkningen av barn. Att få en betalningsanmärkning är förödande för den som vill hyra. De göre sig icke besvär hos någon ny hyresvärd.

Fler%20barn%20vr%C3%A4ks

SvD har rapporterat om slumvärdar. Enligt en kvinna som bor hos Sidenbo, en av de utpekade hyresvärdarna, så är hon tacksam att det finns dåliga hyresvärdar. De är inte så noga med någonting, inte heller med att hyran kommer in. Där förenas de som inte får plats med de som vill tjäna pengar på de som inte får plats för de ställer inga krav. Deras underläge utnyttjas maximalt.

Risken är att vi får 'social housing' oavsett om vi vill eller inte.

Ser vi inte upp slås fler och fler ut från den ordinarie bostadsmarknaden och de kommer bergsäkert att fångas upp antingen av de oseriösa fastighetsägarna eller så tvingas samhället till insatser. Och vi riskerar att få 'social housing' fast vi inte vill ha det.

I dagens SvD lovar bostadsminister Attefall att göra något åt de ovärdiga bostadsförhållanden som finns på så många ställen (ej på nätet ännu). Men vi måste granska och åtgärda alla de mekanismer som leder till utslagning från bostadsmarknaden.

13 kommentarer:

Katarina, Bällsta sa...

Precis Babbsan - ni ville förekomma kommissionens tolkning av "hyresmarknaden" i Sverige, som är på kollisionskurs med EU-direktiven.

Därav den framtvingade reträtten från er med "allmännyttans nya roll".

Måhända köpte du er tid, men mer var det inte.

Anonym sa...

Barn borde inte kunna vräkas. En familj med barn bör få sin hyra betald av staten om de inte kan betala den själva.

varför ska just detta subventioneras enligt mig. Jo barnen kan inte påverka sin situaion eller göra de val en vuxen kan.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Katarina: "Precis Babbsan - ni ville förekomma kommissionens..."

Kan inte ni BR-fantaster lägga ner lite mer ARBETE och ENERGI i era inlägg? Man blir såå trött på dessa sura uppstötningar om ynka 4-7 rader, utan ens de blygsammaste försök till ge-och-ta resonerande argumentering. Tonen är så gått som alltid svart-vit, tendensiös och förenklande.

Barbro (med flera) tvekar inte att ta upp avigsidor med hyresrätten, såsom att man eventuellt KAN råka ut för en misskötsam och nonchalant hyresvärd. Jag har dock till dags dato ALDRIG hört någon av er BR-fantaster säga något som helst negativt över huvudtaget om riskerna och avigsidorna med bostadsrätts-alternativet.

http://hotpot.se/hsb-sds.htm

Varför inte höja blicken lite, och se till det gemensamma bostadsproblemet? Se fördelarna med att kunna falla tillbaka på det bruksvärdesreglerade hyresalternativet, den dag du själv eventuellt tvingas flytta ur bostadsrätten pgra arbetslöshet, sjunkande priser, obetalda skulder eller helt enkelt minskande pensionärsinkomster.

Kort sagt: Släpp på arrogansen och självtillräckligheten, och inse att vi alla sårbara - alla, inklusive skuldsatta på pappret-miljonärer i sina villor och bostadsrätter.

Anonym sa...

En liten vädjan, kalla inte funktionsnedsatta för handikappade. Tack!

Verkligheten sa...

Kort sagt: Släpp på arrogansen och självtillräckligheten, och inse att vi alla sårbara - alla, inklusive skuldsatta på pappret-miljonärer i sina villor och bostadsrätter.
---------

Du kan inte matematik (heller) Farbror frej.

på skuldsidan har man skuld och på tillgångssidan har man tillgång.

Tillgångarna överstiger skulderna - alltså har man pengar.

Enkelt. Du kanske skulle googla litet grundläggande matematik eller ekonomi frejjan?

Anonym sa...

@anonym13.06
vi lever alla i det som är dagens samhälle och med de beslut politiker fattar. Oavsett hur våra kroppar fungerar.
Handikapp är en synonym till fuktionsnedsättning. Enkelt uttryckt kan en funktionsnedsättning leda till handkapp genom de regler som för ex. bostadsförsörjning som idag tillämpas. Är du som individ utestängd från arbetsmarknaden genom din funktionsnedsättning kan du inte uppfylla de inkomstkrav och anställningsintyg för boende som idag krävs. Funktionsnedsättningen medför då i sig ett handikapp gentemot de regelverk som finns.
Reglerna handikappar också många av dagens unga som lever i projektanställningsform.
Ungdom är däremot inte klassad som medicinskt tillstånd! Där kanske man får ta till andra ord för att beskriva effekterna av regelverken för kontrakskrivning.
Söderhöna

Anonym sa...

Citat från en annan kommentar

Jonas, då är det klarlagt, du är en marknadsliberalfundamentalist. Å som en sådan står du faktiskt ensam. Vid en tillbakablick på dina kommentarer så framgår detta otydligt. Du har istället starkt kritiserat hyresgästföreningen och med insinuationer försökt smutskasta dom. Du har sällan gett uttryck för din samhällsidé.

I och med ditt ställningstagande har du med ett enda pennstreck förlorat all trovärdighet med alla dina redan lämnade och kommande kommentarer.

Du är säkert en spännande å kul kille, men med en sådan grundläggande syn på samhället som du har, förlorar du alla debatter. Som vision och idé om en framtida samhällsstruktur platsar du mer i en grupp människor som är intresserade av science fiction. Såna människor behövs också, men man måste förstå på vilken plattform man står på. Där är du "lost".

Så fortsätt Jonas att dissa hyresgästföreningen på deras (läs Barbros) blogg så får du ge uttryck för din egen bitterhet (vad har hänt?) samt få den uppmärksamhet du önskar. Å grattis förresten, du fick en kommentar till på det du skrivit...

- - - - - - -

Jonas, att du busar här på bloggen tycker du säkert är jättekul!

Siri, Södermalm sa...

Ja har flödar hyrestalibanernas hat mot alla som hotar hyresrätten.

Precis så BÖRJADE kriget mot ombildningarna i innerstaden. Orkestrerat av HGF och operativt genomfört av Rädda gängen.

Nu låtsas man som det visslar och man är hjältar. USCH det är ÄCKLIGT att se!

Vilka cyniska människor ni är som beter er på det sättet!

Abacus sa...

Men snälla Siri, vad har det med social housing att göra?

Anonym sa...

Anonym du skriver; Jonas, då är det klarlagt, du är en marknadsliberalfundamentalist

Hur får du ihop det med mitt inlägg här ovan kring subventioner och barn?

Du verkar lite arg och upprörd, hoppas du får en bra helg.

Ett tips i alla välmening; eftersom du verkar vilja debatera med mig (kul att ha en fan) så kan du väl skriva ut en signatur eller något. Eller är det för mycket begärt?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@Jonas
Det passar absolut ihop med ditt inlägg eftersom du tidigare sagt att du är emot att hyresgäster ska få subventioner.

Anonym sa...

Okej???
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Synnerligen intressant kommentar från Jonas, igen. (ironi)