02 januari 2011

Nyårslöfte nr 2 kommer från FolkpartietBloggserien Nyårslöften fortsätter idag med Folkpartiets löften till hyresgästerna.

"Folkpartiets nyårslöfte består i att vi vill fortsätta att utveckla hyresrätten.

Vi tror på att ett system för till- och frånval.

Vidare vill vi arbeta vidare med de förslag för bättre villkor för hyresrätten, som hyresmarknadens parter, inkl Hyresgästföreningen lagt fram.
(Det handlar då om att fastighetsskatten, underhållsfonder och att en låg moms skulle läggas på bostadshyror.) "

God Jul och Gott Nytt År

Lars Tysklind
Riksdagsledamot(fp)
Västra Götalands län västra

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte läst Barbro Engmans blogg på ett tag och så kommer jag tillbaka och vad ser jag: debattnivån är, om möjligt, ännu lägre än tidigare, det är pajkastning på lägsta nivå – och vilken vuxen normal människa skriver tio inlägg, under falskt namn, och önskar gott hyreshöjningsår på en blogg av Hyresgästföreningen? Går det verkligen inte att föra en vuxen debatt kring så viktiga frågor som bostadspolitik?
Och innan alla börjar insinuera så; nej Jonas, jag har ingen attraktiv hyresrätt i Stockholms innerstad som jag ”sitter på”.
Nej, jag är inte förtroendevald i Hyresgästföreningen, jag är inte ens medlem.
Och nej, jag får inte betalt av Hyresgästföreningen för att skriva kommentarer på Barbro Engmans blogg – utan jag gör det, hör och häpna, helt självmant utan någon dold agenda för att jag har tröttnat på den usla debattnivå som finns på denna blogg. (Och visst, det är bara att sluta läsa – men jag råkar faktiskt vara intresserad av en bostadspolitisk debatt och vad Barbro Engman tycker så jag vill inte sluta…)
Så vitt jag förstår (efter att ha kollat upp det ganska noga) så är förhandlingsavgiften en kostnad som är helt frivillig. Om jag inte vill att Hyresgästföreningen ska förhandla min hyra med min värd så kan jag göra det själv, eller låta nån annan hyresorganisation göra det, och då betalar jag ju inget till Hyresgästföreningen. Dessutom så är det ju ett jobb som Hyresgästföreningen gör på uppdrag av den svenska riksdagen, inte nåt eget påfund. Såvitt jag kan se så redovisar Hyresgästföreningen noga dessa pengar för att visa att de går till det de ska. Så de av er som gnäller allra högst om detta, förhandla själva så slipper ni betala – under förutsättning att ni bor i hyresrätt förstås, och det kanske inte är så många av er som klagar på den här bloggen som gör det…
Och så allt detta gnällande över ombildningar i Stockholms innerstad. Hela världen kretsar för det första inte kring ett antal ombildade hus i huvudstaden – verkligheten Sverige är lite större än så, jag vet för jag lever mitt i den.
Och hur förvånande är det att Hyresgästföreningen har hjälpt de hyresgäster som inte vill ombilda? Vilka skulle annars stötta dem? Ombildningskonsulterna? Banken? SBC? De ivriga bostadsrättsombildarna? Grannarna? Politikerna i Stockholms stadshus?
Är det helt omöjligt att lyfta blicken och se varför det är ett samhällsproblem att det inte finns fler hyresrätter? Är det helt omöjligt att se bortom sig själv och förstå att alla runt omkring inte tycker exakt som en själv och vill göra på nåt annat vis, men att det är det som kallas demokrati och att det faktiskt är OK?
Jag inser att det kommer bli liv för att jag skriver detta, och jag är säker på att det gjorts övertramp från BÅDA SIDOR.
Men jag blir så trött över denna totala oförmåga att se det här med ombildningar ur ett lite vidare perspektiv än den egna plånbokens.
Det här var några nyårstankar från mig. Nu är det bara att vänta på att pajkastningen börjar…
Anna Karlsson

Anonym sa...

Yes!!
Bra skrivet. Hoppas det nu möts med den eftertanke och respekt som ditt inlägg verkligen förtjänar.

Utträdd medlem sa...

Notera att trots det orättvisa kravet på 2/3 för en ombildning, som för det mesta uppnås - så kämpar HGF emot ombildningarna.

Det är alltså inte ett demokratiproblem, som HGF hävdar, utan en fråga om att försöka skjuta sönder ombildningar på teknikaliteter.

Skulle man lägga kravet vid 51% som i alla andra demokratiska val så skulle HGF vara chanslösa.

Det anmärkningsvärda är att HGF använder medlemmarnas pengar till något som inte är kärnverksamhet och faktisk är perngar som de som man stämmer varit med och betalat in.

Agendan är inte lagd av medlemmarna, utan av styrelsen för HGF som vill skydda sina fringisar och sina löner.

Makt förför och korrumperar.

Anonym sa...

En förening som stämmer sina egna medlemmar, sluter risiga avtal som går ut över medlemmarnas ekonomi och där de anställda uppbär skyhöga löner o förmåner på medlemmarnas bekostnad har förtjänat det ris de får.

När flera ledande företrädare för HGF dessutom propagerar för VPK börjar det gå lite långt. HGF är en förening för hyresgäster, inte en stödorganisation till ett politiskt parti.

Punkt slut.

Anonym sa...

Jo, det var väl att vänta.
Snacket om demokrati i samband med köpestämmor.
SBC har ju redan dragit igång sin kampanj om att sänka majoritetskravet vid ombildning. Allt för att underlätta fortsatt privatisering av gemensam egendom.

Majoritetskravet har beslutats av riksdagen för att nybildade föreningar skall ha en rimlig ekonomisk grund. I samförstånd mellan politiker från alla partier.

Det finns representanter från olika politiska partier i nätverken som arbetar för hyresrättens bevarande. De flesta berörda menar att det är av gemensamt intresse att ett köp går korrekt till.
Söderhöna

Anonym sa...

Kravet på 2/3-delars majoritet vid ombildning har tillkommit för att skydda bostadsrättshavarna!!!! Det stöds till och med av HSB.

Det är otroligt insiktsfull skrivet av Anna Karlsson, bra gjort... (Är Du singel?)

Anonym sa...

Jag som trodde att det här inlägget handlade om folkpartiet och deras nyårslöfte till landets hyresgäster. Varför inte kommentera det istället?

Anonym sa...

Har Barbros blogg förvandlats till ett raggställe nu?

Vad attraherar mest? Singel i hyresrätt eller singel i bostadsrätt?

Anonym sa...

Svar till den anonyme som skrev;

- Vad attraherar mest? Singel i hyresrätt eller singel i bostadsrätt?

Pinsamt ytligt och beskriver dig själv väldigt väl, ytlig!


En annan anonym skrev;
- Det är otroligt insiktsfull skrivet av Anna Karlsson, bra gjort... (Är Du singel?)

Jag uppfattar att han (?) gillade vad Anna K skrev, och jag delar hans uppfattning. Anna K:s inlägg beskriver väldigt bra vilken låg nivå många kommentarer har på den här bloggen. Undrar om Reinfeldt får samma kommentarer på sin blogg (men han bloggar väl inte!)

Anonym sa...

Singel i bostadsrätt attraherar mest!
Bor du i br Anna?

Boende i huset sa...

Idel klassiska socialistiska härskarmetoder.

När man inte gillar budskapet eller kan bemöta argumenten så försöker man förringa den som sagt det.

"en liten skara bittra ombildningsivrare".

Har ni ens fattat att i alla de hus som ombildas så är det 67% eller mer som vill det. Och ja - det innefattar HGF medlemmar också.

I själva verket är det motkrafterna som är den lilla klicken.

I Skottet på söder hålls 200 hushåll gisslan i sin vilja att ombilda... och mot dem står 4 personer understödda av HGF.

Litet nivå får ni lägga på era angrepp.

Anonym sa...

Så ingen har något överhuvudtaget att säga om Tysklinds och Fridolins nyårslöften?

Barbro Engman sa...

Nej anonym ingen har tyvärr något att säga om nyårslöftena.För oavsett vad jag skriver om så handlar kommentarerna regelmässigt om något annat företrädesvis ombildningar i en del av Stockholm. Alla nästan utan undantag är anonyma. Tråkigt tycker jag som inte hittills har velat göra som alla andra nämligen inte acceptera anonyma kommentarer. Jag håller med Anna karlsson i hennes inlägg.

Anonym sa...

Vad finns att säga om nyårslöftena?

Nu är de bara tomma ord. När de lagt ett handfast förslag med sakerna de snackar om finns det något att tycka om.

Politikerna säger vad HGF vill just nu - men frågan är vad som blir av...

Själv skulle jag vilja veta av HGF vad Stockholmsmodellen kommer att innebära. Från den organisationen saknas helt info om detta.

Anonym sa...

Vadå gisslan, men Brf Skotte medgav ju till slut att de hade fuskat!

Anonym sa...

bra skrivet anna karlsson. kan inte annat än hålla med.

/en annan anna