04 januari 2011

Nyårslöfte nr 3 kommer från ModeraternaEfter gårdagens löftesuppehåll kommer idag Moderaternas löften.

"Mitt löfte till Sveriges alla hyresgäster är att fortsätta att arbeta för en bättre fungerande bostadsmarknad.

På en väl fungerande bostadsmarknad finns det valmöjligheter mellan olika boendeformer, såväl hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter som villor och radhus.

Det är viktigt att fler människor får möjlighet att själva välja ett boende som passar dem.

En väl fungerande bostadsmarknad gynnar hyresrätten. Hyresrätten som boendeform är viktig för att kunna upprätthålla en flexibel arbetsmarknad och för att kunna möta människors behov av bostäder.

Det är angeläget att det byggs fler bostäder, men också att det byggs fler hyresrätter.

Arbetet med att stärka hyresrättens ställning ska fortsätta".

Anti Avsan
Riksdagsledamot (M)
Civilutskottet

18 kommentarer:

Anonym sa...

"En väl fungerande bostadsmarknad gynnar hyresrätten. Hyresrätten som boendeform är viktig för att kunna upprätthålla en flexibel arbetsmarknad och för att kunna möta människors behov av bostäder."

Allt ovan är väl det HGF är största bromsklossen för! Flexibel, nej snarare försök att cementera det gamala förlegade systemet.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Som styrelseordförande i Huge Fastigheter AB hoppas jag att Anti Avasan snart får kunskap om att hyresrätter är bostäder.
Söderhöna

Anonym sa...

Anonym sa...
Som styrelseordförande i Huge Fastigheter AB hoppas jag att Anti Avasan snart får kunskap om att hyresrätter är bostäder.
Söderhöna
.........
Som singel på södermalm hoppas jag att Söderhöna snart vill dejta mig OCH att hon förstår att hyresrätter inte är guds gåva till mänskligheten.

Folk vill välja. Hyresrätten är dyr.

Anonym sa...

@anonym
Det är rart av dig att tänka på mig. Eftersom du tycks vara ute efter dejtingsällskap hoppas jag att du lyckas med det framöver.
Själv vill jag välja både bostad och partner.
Söderhöna

Folkrörelse i fritt fall sa...

Finns ju en del byk att tvätta på HGF - en hel bok som belyser detta.

VÄL värd att läsa..

"Folkrörelse i fritt fall" och finns att köpa på: http://www.bekymradehyresboende.se/

Speciellt spännande såhär i "hyresförhandlingstider" är hur flagrant okunniga Hyresgästföreningen är om hyressättning och hur hyresnivåerna f-a-k-t-i-s-k-t ser ut i verklighetens Sverige.

Anonym sa...

Söderhöna, om detta nu är sant dvs att du är singel och inte har barn. Då känns det väldigt lågt att försöka ge dig på mina barn och dra in dem i debatten som du gjorde tidigare.

Löjligt och lågt eller vad säger du?

Mvh
Jonas

Johansson sa...

Hej Alla

På tal om Hyresförhandlingarna:

Anta att du har en hyra 6300 och får en hyreshöjning 3,05% för 2011.

En hyreshöjning på 3,05% betyder motsvarande värdeökning i en bostadsrätt på omkring 83000Kr/år om man räknar med en finanisieringsränta på 4%

Slutsats: Vinnare Bostadsrättsinnehavarna, Fastighetsägarna, Allmännyttan (= sthlm skattebetalare)

På förlorarasidan: Hyresgästerna och då särskilt de som bor i Sthlm innerstad.

Grattis alla i Bostadsrätt! Och tack HGF för dåliga förhandlingar....

Det är bara snack att bostadsrättsmarknaden ska gå ner. Efterfrågan överstiger VIDA tillgången. Det säger bara "slurp" hos alla märklare.. Och matematiken har ni ovan

farbror Frej sa...

"Slutsats: Vinnare Bostadsrättsinnehavarna"

Det står dig fritt att multiplicera inflationsjusterade reala procent-värdeökningar med årligen uppgraderade prisvärderings-förhoppningar. I praktiken skulle detta innebära en exponentiellt stigande värdeökningskurva för bostadsrätter - och det är ju klart: DET har ju HGF:s hyresförhandlare lite svårt att matcha.

En grundlagsskyddad statlig värdeökningsgaranti för bostadsrättsinnehavare skulle väl närmast te sig överfödig. Naturlagens eviga och obetvingliga kraft sörjer väl ändå för att dina exponentiellt stigande pris-förhoppningar ändå kommer att uppfyllas.

En fråga bara. HUR ska du få loss värdeökningen i reda pengar, UTAN att du lånar upp dig ytterligare på värdeökningen?

Att sälja och (åtminstonde temporärt) flytta till den så förhatliga hyresrätten är väl ideologiskt motbjudande för dig. Och att sälja och flytta till den mindre och väsentligen billigare bostadrätten i landsortsstaden är väl varken kompatibelt med bostadskarriärens krav, eller föreställningen om innerstadens geografiska läge som en evig garant mot prisfall. Så HUR ska du bära dig åt?

Anonym sa...

Hur?
Sälj villa eller BR och flyta till tex spanien eller Portugal vid pensionering.

Eller ställ dig i bostadskön i ca 20 år. Se till att alla miljoner sväljer ditt förtret när du flyttar in i hyresrätten på äldre dar.

Möjligheterna är stora när man äger sitt boende.

Eller sälj villan och flytta in i fritidshuset ungefär som Barbro.
mvh
jonas

farbror Frej sa...

"Sälj villa eller BR och flyta till tex spanien eller Portugal vid pensionering."

Ja du, av landets 7-8 hundratusen BR-ägare och över 1.5 miljoner villaägare - hur många promille av dessa säljer allt och flyttar till Spanien/Portugal?

Kan Spanien/Portugal för övrigt tåla en massimmigration av årliga pansionärskullar? Som varande ett av PIIGS-länder har de väl växande problem med ekonomin och en hårdbantning av det sociala trygghetsnätet på hemmaplan? Sånt kan väl ha en avskräckande effekt framledes för halvkrassiga och pillerätande svenska panshisar, eller hur?

Anonym sa...

Apropå Spanien/Portugal så rekommenderas den evigr raljerande Jonas att flytta dit genast.
På grund av överhettning och spekulation har fastighetsbubblan spruckit med besked i dessa länder. Priserna på bostäder har i många fall halverats. Så nu råder köparnas marknad i dessa länder, så passa på genast. Snart är det kanske vår tur.

Barbro Engman sa...

Jonas, vad du håller på. Jag har inte sålt någon villa och flyttat till fritidshuset.
Jag tycker att det verkar som om du är nöjd med ditt val av bostadsform. Du måste väl kunna respektera att vi andra också är nöjda med de val vi gjort.

Anonym sa...

Hur menar du att jag inte respekterar andras val av boende Barbro?

Vi har ju pratat om detta förut. Jag trodde att du skulle pensionera dig på ditt sommarställe på gotland? Eller minns jag fel?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Farbror frej, valmöjligheten finns i alla fall, gör den det för en hyresgäst?

Dvs att pensionera sig med miljoner på banken bara genom att sälja sitt boende.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Jonas: "Farbror frej, valmöjligheten finns i alla fall, gör den det för en hyresgäst?"

Jo, faktiskt. För det första: Har man väl fått in foten hos ett större seriöst hyresbolag med några 100/1000 lägenheter i sortimentet, så är det betydligt enklare att flytta via den prioriterade internkön.

Sedan ska man inte överdriva behovet att flytta runt just inom Stockholmsområdet, då vi har utbyggda vägar inklusive spårvägar. Och mer är ju "på väg" så att säga, enligt politikerna.

Som framtida pensionär slipper man dessutom jobbpendlartvånget. Man är därför mera fri att eventuellt flytta till mindre ort, typ 60 minuters tågresa utanför Stockholm, där hyresköerna oftast är betydligt blygsammare. Tänker bl.a. på T-banereklamen om att flytta till Nyköpings kommun.

Vad "20 års väntetid" beträffar så gäller det bara innerstaden. I kranskommuner gäller vanligen 3-8 år, förutsatt att man söker inom den egna kommunen (prio 2). I Stockholmskommuner längre bort kan det gå ännu snabbare.

Det allra bästa är att man som hyresgäst kan göra detta oberoende av sämre tider i form av sjunkande boprisvärderingar och/eller ökande bolånekostnader.

Jonas: "Dvs att pensionera sig med miljoner på banken bara genom att sälja sitt boende."

Argument som ovan är nog de mest sorgeliga, eftersom de som fäller dem fullständigt verkar förtränga det faktum att att allt (i synnerhet spekulativt inriktad ekonomi) går i cykler - och cykler överlagrade i ännu större cykler.

Googla "Avkastningsdiagram för börsen 1920-2008" - samt motsvarande amerikanska version "In Investing, It’s When You Start And When You Finish".

Ovanstående cykelbeteende gäller om möjligt i ännu högre och mer irrationell grad vad spekulationer i bostadsvärderingar, IT-aktie värderingar, tulpanlöks-värderingar m.m beträffar. Googla "This time is different: Eight centurys of financial folly".

Avrundningsvis vill jag bara påminna om att du inte kan hitta något som helst prisstegrings-argument, som inte gång på gång har trummats ut i andra länder. Bara för att visa sig tomma och ohållbara när krisen väl slagit till.

Googla "If you're Phoenix realtor Greg Swann, who in 2006 told people to BUY BUY BUY (and had 21 reasons)" samt (i eftertankens kranka blekhet): "The reality of mistaking consumption for investment" (NYT).

Anonym sa...

Men snälla farbrar frej nu är du ute och cyklar. De flesta amorterar ju istället för att betala hyra. Dvs nman betalar till sig själv så om man köper något när man är 30 så han man amoretar ganska mytcket till pensionering. det ooch den värdestegring eller inflationen som alldels säkert innfinner sig på 35år gör att man sitter med valmöjlighetetn.

Det är ju bara att kolla fakta hur ser det ut för dem som köpte för 35 år sedan idag? sedan kan du ju googla runt bäst du vill.

Jag tor alla förstår att sett under en livstid är det ekonomiskt mer fördelaktigt att äga sitt boende.

Men hyr man sitt boende får man ju inte ens chansen.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Fakta till Farbror Frej; De jag köpte hus av köpte en 2a i innerstan. De fick mer än en miljon över efter skatt.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

till anonym 4 jan kl 14.05: du skriver: folk vill välja. hyresrätten är dyr.
På detta är min replik: just det folk vill välja, låt då oss som valt hyresrätt och haft turen att hitta en,låt oss ha det valet ifred,låt oss bo tryggt utan ombildningshot.
Ni som vill ha br har faktiskt massor att välja och vraka på, det är bara att läsa tidningarna el gå in på hemnet.(iallafall i storstäder)
/anna