24 januari 2011

”Bostadskrisen ska varje enskild individ hitta en lösning på.”

Finansmarknadsminister Peter Normans uttalande i Rapport om att ”Bostadskrisen ska varje enskild individ hitta en lösning på” är ett politiskt statement vars innebörd än så länge är obegriplig. Men någon förklaring verkar inte vara i sikte.

Peter Normans uppfattning om vem som bär ansvaret står i alla fall i bjärt kontrast till skrivningarna i grundlagen.

I Regeringsformen, regeringen främsta rättesnöre, står att läsa att ”det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad”.(§2)

Det vore bra med ett klargörande om vem som bär ansvaret. För bostadsmarknaden är i kris. Miljonprogrammet behöver stambytas och energieffektiviseras. Det byggs för lite och det som byggs är för dyrt. Hälften av landets kommuner har bostadsbrist.

Var ”tillväxten” ska bo är än så länge höljt i dunkel.

Fenomenet med slumvärdar breder ut sig. SvD fortsätter sin granskning, liksom Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra som granskat landets värsta värdar (se även dagens pappersversion av Expressen).

Hyresgästerna i slumvärdshusen befinner sig i en akut kris.

Frågan är om det är varje enskild individ som ska hitta en lösning på de konsekvenser Actas affärsmetoder får.

Det går att tjäna grova pengar på att missköta sig som hyresvärd. Acta, som tidigare kunnat stoppas om de ville köpa fler bostadsfastigheter, kommer nu att kunna köpa hur mycket som helst utan en endaste prövning efter att regeringen avskaffat förvärvslagen.

Regeringen har visserligen gjort det lättare för hyresgästerna att slå larm och få ändringar till stånd när det väl visar sig att de hade oturen att bo hos en fastighetsägare som borde ha ägnat sig åt något annat. Vad man inte förstår är varför regeringen inte hade kunnat göra både och. Behållit förvärvslagen och skärpt reglerna.

I Malmberget mullrar det både under och ovan jord. Störningarna från gruvbrytningen är stora och hus måste flyttas så att gruvbrytningen kan breda ut sig och ge LKAB ännu större vinster.

Nu betalar hyresgästerna full hyra för lägenheter som skakar och för service som så sakteliga försvinner för att helt upphöra. Och hyresgästerna får flytta på sig ibland flera gånger för att hamna i något nyproducerat. Det kommer att kosta skjortan.

Staten äger LKAB. Peter Norman har all anledning att se till att de är ett föredöme när det gäller att ta ansvar för de samhälleliga konsekvenserna av LKAB:s utbredning och tillväxt.

Tillväxten skördar sina offer. Så inte kan det väl vara upp till varje enskild hyresgäst i Malmfälten att hitta en lösning på den bostadskris de hamnar i?

25 kommentarer:

Anonym sa...

Hur än PK-media och PK-folk vinklar så fattar folk att det finns en annan sanning bakom. PK-folket är big big losers.

Balansera er tack. sa...

Är tillväxt fel nu också Barbro?
Vakna upp till 2011 nu ok?

Barbro Engman sa...

Tillväxt är inte fel, vad får du det ifrån? Däremot har man all anledning att fråga sig vara alla som ska bidra tikll tillväxten ska bo. HM behöver kassörskor, vårdem behöver folk, skolan behöver lärare, IT konsulter behöver vi ha osv. Var ska de bo?

Utträd Hgf medlem sa...

ja det där slumvärdandet i hyresrätten vill man ju akta sig för. Den verkar vara både farlig och dyr som boendeform...

... i alla fall enligt Hyresgästföreningens egen undersökning. Och nu riskerna med slumvärdar.. - hyresrätt verkar inte vara "the grej" precis..

http://bit.ly/id9ceM

"Slutsats
Denna jämförelse mellan 26 kommuner i Sverige visar att hyresrätten är
dyrare att bo jämfört med en motsvarande bostadsrätt. Månadskostnaden
är i snitt 36 kronor dyrare för en 70 kvm hyreslägenhet, byggd 90-92,
jämfört med en motsvarande bostadsrätt där hela köpeskillingen betalas
via lån. Vid en likadan jämförelse, men där bostadsrättinnehavaren antas
ha en reavinst på 25 % av köpeskillingen från ett tidigare boende (och
betalar således 75 % av köpeskillingen via lån), blir skillnaden i må-
nadskostnad mer påtaglig: I genomsnitt blir det då 375 kronor dyrare att
bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Om man dessutom antar att en värdeökning på 5 % äger rum i tio år för en bostadsrätt, och räknar bort den
värdeökningen från bostadskostanden, blir skillnaden högst anmärkningsvärd: Det blir vid denna jämförelse 2798 kronor dyrare att bo i
hyresrätt än i bostadsrätt. "

Tidigare hyresgäst sa...

Re: Barbro

=====
Barbro Engman sa...
Tillväxt är inte fel, vad får du det ifrån? Däremot har man all anledning att fråga sig vara alla som ska bidra tikll tillväxten ska bo. HM behöver kassörskor, vårdem behöver folk, skolan behöver lärare, IT konsulter behöver vi ha osv. Var ska de bo?
=====

I annan boendeform än hyresrätten? Det finns ju villa, bostadsrätt och ägarlägenheter.

I princip alla de fall där man ombildat har ju röstningen gett 67% för ombildning och vid anslutning ända uppåt 90%

Är det inte svar nog på vart och hur folk vill bo?

Anonym(!) sa...

jag undrar om inte detta snacket om slumvärdar är en kampanj och rökridå för hgf? Hyresförhandlingarna går som bekant knackigt med de nya lagarna och regelverken som grund.

Och hgf medlemstapp fortsätter. Brukar vara populärt att peka finger då.

Anonym sa...

Är inte det den enskildes ansvar att lösa sin boendefråga?

Är det fler frågor som någon annan ska ta ansvar för i privatpersoners liv?

Personlig hygien? Laga mat? Anställning?

Anonym sa...

Synd att inte alla förstår problemet vi har här uppe i Malmfälten. Att vi som bor på gruvkanten skall finansiera Sveriges, Europas och världens tillväxt med våra livsmiljöer och dessutom med ett fördyrat boende är inte klokt. Att vi skall betale för den sk utvecklingen är orättvist det vet alla med någorlunda tänk.
Hälsningar Jota

Anonym sa...

Men visst förstår vi det här i Stockholm. Vi som bor i hyresrätt lever ju med samma hotbilder här (fast utan gruva). Den sk. marknaden har många utseenden men bara ett intresse.
Söderhöna

Anonym sa...

Livsmedel är subventionerat, det gillar Jonas, som kommenterar flitigt på den här bloggen. Jonas har nämligen tidigare jämfört bostäder med köttfärs och menat att det borde vara lika enkelt att få en bostad som att köpa köttfärs.

Det är ju klart att om staten subventionerar livsmedel för att möta behovet så är det enklare att få tag i t ex köttfärs.

Livsmedel hör också till de grundläggande behov som människor har. Ett annat sådant behov är bostäder. Men det vill inte Jonas ska subventioneras för han har redan ordnat sitt boende. Men köttfärs behöver han även i fortsättningen och därför vill han ha kvar subventionerna på livsmedel. Men om Jonas eller finansmarknadsministern hade haft ett behov av bostad eller kunde se nyttan av att tillväxten gynnas av tillgång till bostäder, då kanske de också hade tyckt att det var OK att subventionera bostäder.

Egentligen är det alltså ingen skillnad i människors behov av bostäder eller livsmedel. Det vore väl därför rättvist om dessa grundläggande mänskliga behov säkerställs och jämställs av samhället, det har vi ju alla nytta av. Jag tycker nämligen att det inte enbart kan vara den enskilde individens ansvar att ordna sitt boende, det kan den säga som redan har ordnat sin bostad.

Eller vad tycker du Jonas? Du kanske har något annat förslag än att råda bot på bostadsbristen genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter och införa marknadshyra på bostäder? Vad finansmarknadsminsitern vill vet vi ju redan!

Anonym sa...

Nej, annonym jag har inget annat förslag. Jag tycker att det är ett bra förslag. Det samt att underlätta för privatpersoner att hyra ut delar eller hela sin bostad skulle förbättra bostadsmarknaden.

Har du överhuvud taget ett eget förslag?

eller tycker du om svarta pengar och långa köer? Bara för att du själv har en attrakriv hyresrätt med låg hyra....

mvh
Jonas

Anonym sa...

Min lägenhet är inte subventionerad, gillar du det Jonas? Min trea på Östermalm kostar nästa 7000kr i hyra.

Jag gör allt i min makt för att subventionera köttfärs det vinner vi alla på och det är ett grundläggande mänskligt behov.

Marknadshyra skyr jag som pesten och det hjälper inte oss enskilda som ordnat sitt boende. Hur kan det hjälpa mig menar du?

Anonym sa...

Dessutom erhåller nästan alla villa- och bostadsrättsägare subventioner för sitt boende. Det får tillbaka 30% av räntekostnaden från staten.

Varför ska hyresgäster subventionera bostadskostnaden för villa- och bostadsrättsägare? Är det då inte mer rättvist om villa- och bostadsrättsägare också subventionerar hyresgästernas bostadskostnad då?

Rädda Linjalen sa...

Trots vad alla upprepade mantran hävdar så subventionerar ingen, låt mig upprepa: ingen...några hyresgäster. I vilket fall inte här i Stockholm i alla fall.

Tvärtom. Vi allmännyttiga hyresgäster i Stockholm subventionerar kommunen och alla skattebatalare som inte bor i allmännyttan. För min egen del handlar det om i runda slängar 20.000:- om året - det vill säga 1700:- per månad.

Jag har aldrig hört Jonas eller någon annan gnällspik tacka för detta, så jag får förekomma dem och säga var så god.

Vidare subventionenrar jag även Jonas och alla andra villaägare respektive bostadsrättsinnehavares ränteavdrag. Var så god för det också. Ändå har ni mage att kverulera om att detta inte räcker!

...så ok. Ni som har ryggrad nog att framträda med namn och mailadress skall jag även bjuda hem på middag. Ni verkar ju ha det lite knapert, så mycket ni verkar ha att beklaga er för.

Jag kan som sagt subventionera er även med det. Så kan vi ju passa på att reda upp en och annan missuppfattning ni dragit på er också.

...men att ni skulle våga träda fram under eget namn och mailadress är nog för mycket begärt. Jag och min familj får väl äta själva. Synd - för jag är en jävel på att laga gott käk.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Hej Johan
Tack för en mycket trevlig inbjudan. Jag har dock familj och små barn samt massor av vänner så jag väljer att prioritera dem.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, du som är marknadsliberal, vill du även ta bort räntesubventionerna för villa- och bostadsrättsägare?

Enklast vore ju om du här och nu gjorde avbön mot statens alla former av ingripanden som snedvrider konkurrensen och påverkar den fria prissättningen. Det blir liksom lite tydligare då vad du står för.

Å så här anonymt på en blogg som står på hyresgästernas sida är ju det helt ofarligt, något personligt ansvar kommer ju aldrig kunna avkrävas dig. Vi får helt enkelt lita på ditt ord.

Abacus sa...

@Utträd Hgf medlem 24 jan 2011 kl 11:59

Du skriver inte när HGF gjorde jämförelsen mellan kostnader hyresrätt kontra bostadsrätt. Men hade du källsökt lite bättre hade du kunnat se att SCB har en fin statistik - för hyresgästerna.

Boendekostnad:
Hyresgäst - 5300 kr/mån
Villa - 5860 kr/mån
Bostadsrätt - 5480 kr/mån

Anonym sa...

Hej Anonym
Ja, som jag många gånger sagt här på bloggen så vill jag ta bort ränteavdragen för villa och BR lån.

För tydlighetens skull så säger jag det igen med versaler JA!
Tydligt nog för dig?


Mvh
Jonas

Rädda Linjalen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rädda Linjalen sa...

Jonas:
Framför allt så prioterar du din anonymitet.

Då du tycker om allt varenda dag och, hoppas jag, vill framstå som seriös - varför törs du aldrig stå för dina hugasvavelser med namn och mailadress?

...att du inte törs komma hem till mig och ta debatt har jag ärligt talat aldrig räknat med, men erbjudandet kvarstår.

Att du vill slopa ränteavdragen för lån är noterat. Det tycker jag att du skall koncentrera dig på att kämpa för, då det även påverkar din egen direkta situation.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Hej Johan
Nej det påverkar faktiskt inte min egen direkta situation då mina lån är avbetalda.

Seriös? nej det har aldrig varit ett mål för mig. Jag är mig själv.

Törs komma hem till dig. Är det ett hot?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jonas, då är det klarlagt, du är en marknadsliberalfundamentalist. Å som en sådan står du faktiskt ensam. Vid en tillbakablick på dina kommentarer så framgår detta otydligt. Du har istället starkt kritiserat hyresgästföreningen och med insinuationer försökt smutskasta dom. Du har sällan gett uttryck för din samhällsidé.

I och med ditt ställningstagande har du med ett enda pennstreck förlorat all trovärdighet med alla dina redan lämnade och kommande kommentarer.

Du är säkert en spännande å kul kille, men med en sådan grundläggande syn på samhället som du har, förlorar du alla debatter. Som vision och idé om en framtida samhällsstruktur platsar du mer i en grupp människor som är intresserade av science fiction. Såna människor behövs också, men man måste förstå på vilken plattform man står på. Där är du "lost".

Så fortsätt Jonas att dissa hyresgästföreningen på deras (läs Barbros) blogg så får du ge uttryck för din egen bitterhet (vad har hänt?) samt få den uppmärksamhet du önskar. Å grattis förresten, du fick en kommentar till på det du skrivit...

Anonym sa...

Oj, tackar men vem är det som verkar bitter? ; )

Lugn, det är inte bra för hälsan att ta i så!
mvh
Jonas

Anonym sa...

Du läs mitt senste inlägg om barn så kanske du blir ännu mer förvirrad ; )

Allt är inte svart eller vitt. marknadsekonomi eller kommunism.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Som sagt, ingen trovärdighet!