28 juni 2011

Vad är det med bostadsbyggandet som är så svårt?

Det går bra för Norge. Inflyttningen är stor men med tillgången på bostäder är det värre.

I Oslo har priset på bostäder har ökat med 6,2 procent från första kvartalet 2010 till första kvartalet i år. För en genomsnittlig bostadsrättslägenhet innebär det en prisökning på cirka 100 000 kronor inom loppet av tre månader. Kostnaden för att hyra bostad har också ökat, i Oslo har månadshyrorna ökat med i genomsnitt 7,1 procent på ett år.

Det går bra för Stockholm. Inflyttningen är stor men med tillgången på bostäder är det värre.

Så Stockholms usla bostadsmarknad har skapat en motström, 15 000 ungdomar drar iväg åt annat håll. Det saknas ung 73 000 lägenheter just nu i denna stund.

Vad är det med bostadsbyggandet som är så svårt. Vi bygger vägar, skolor, sjukhus, äldreboenden, förskolor och dagis. Det är viktiga samhällsfunktioner.

Det skulle inte gå om en massa barn tältade utanför överfulla dagis, förskolor och skolor. Men när samma barn ska börja på universitet så är det precis det de får göra, tälta alltså.

Näringslivet blommar och jagar kvalificerad personal. Det kan väl inte vara meningen att de nu färdigutbildade camparna ska tälta igen, denna gång utanför arbetsplatserna?

Nu ska jag dra iväg till Dalarna för att träffa 140 förtroendevalda som ägnar sig åt bostadspolitik på Brunnsviks folkhögskola.

Jag kan ge mig på att de kommer att redovisa hur bostadsbristen ser ut i Umeå, Borlänge, Örebro och mängder av andra ställen där folk vill bo.

Varför är det så omöjligt att bygga bostäder?

Inga kommentarer: