19 september 2011

Framtidstro är stämningshöjande


Jag har varit i mina gamla hemtrakter.

I Ludvika hade Hyresgästföreningen medlemsmöte i torsdags. Fullsatt, inte en enda stol fanns att uppbringa.

Nya lokala Hyresgästföreningar bildas, nya medlemmar kommer till, en ungdomsgrupp var under bildande och en stor del av de som bestämt sig för att gå på möte denna kväll hade kommit till Sverige från andra länder.

När jag jobbade på Hyresgästföreningen i Dalarna så revs det massor av läge nheter i Ludvika. De människor som bodde granne med de tomma husen såg lika hålögda ut som husen.

Nu bygger de nytt i Ludvika och har nästan allt uthyrt. Det är en väldig skillnad mot de möten vi hade då. Framtidstro förhöjer alltid stämningen på möten. Ludvikahems vd var också där för att språka lite med hyresgästerna.

Jag vet inte om språka är dialekt, men när man språkar så pratar man, lyssnar,
funderar och anstränger sig att förstå.

Det måste vara kul att vara vd i en kommun där de både vill bygga nytt och utveckla sitt bolag även om de höga byggkostnaderna också drabbar Ludvika.

Även Falun och Borlänge har bostadsbrist och där byggs det också nytt, utifall någon tror att det är ett storstadsfenomen.

Det är säkert mindre kul att vara vd i de bolag där man avvecklar. I Rättviksbostäder är vd:n upptagen med avveckla. Det kan inte vara kul att språka med ledsna hyresgäster som oroar sig för framtiden. För de vill inte byta hyresvärd, de är nöjda med den de har. Nu samlar de namn och protesterar.

Precis som på så många platser i landet.

I lördags var jag på Lidingö. På Hyresgästernas Dag i Larsbergsparken var det också uppåt. Hyresgästföreningen där har jobbat och legat i för att göra det kul både för barn och vuxna. Barnen hoppade i hoppborgen omedvetna om att de kan få det knivigt om de vill bo kvar på Lidingö.

Jag talade med en dam som bodde hos Lidingöhem och som var väldigt fundersam kring vad som pågår. Den styrande majoriteten vill sälja det sista som återstår av allmännyttan. Fastighetsbolaget Dombron ska köpa. Damen väntade på stambyte och hade inte en susning om vad som kunde hända vid en försäljning.

Det språkas för lite på Lidingö.

Socialdemokraterna på Lidingö har kämpat emot utförsäljningen men nu verkar de vara inne på att byta fot och rösta ja till försäljningen. Dombrons vice vd Ilija Batljan, känd socialdemokrat ska nu bevista socialdemokraternas medlemsmöte på torsdag för att prata bostadspolitik som väl i detta fall betyder att slå ett slag för att Dombron är en strålande köpare av resterna av allmännyttan på Lidingö.

2 kommentarer:

Ska HGF med in i framtiden? sa...

Nya subventioner löser inte bostadsbristen

Bostadspolitik ska inte bara handla inte om studentbostäder. Unga människor måste kunna flytta hemifrån för att starta sitt vuxenliv. Utmaningen kvarstår, det har byggts för lite. Nu behövs nytänkande och inte fler rop på nya subventioner, skriver Sofia Arkelsten och Anti Avsan.

"Orsaken till att det har byggts så lite i Sverige är en långvarig oförmåga att lösa bostadsmarknadens problem. Olika riktade subventioner skapade en påtaglig ryckighet i bostadsbyggandet. Sverige har också Europas högsta byggkostnader, 55 procent över genomsnittet. Det beror på många år med omfattande bostadssubventioner, många regleringar och låg andel importerat byggmaterial enligt en rapport om europeiskt bostadsbyggande från Rics, Royal Institution of Chartered Surveyors."

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-subventioner-loser-inte-bostadsbristen_6480664.svd

Abacus sa...

Men vad vill dom då? Det säger dom ingenting alls om?