09 maj 2012

Borelaterad ångest















Idag faller ingen skuld på samhället. Idag faller all skuld på oss själva. För att hantera alla de tillkortakommanden som kantar vår väg genom livet måste vi söka förklaringen till våra misslyckanden hos oss själva. Det finns därför en arsenal av utbildade livsstilscoacher, personliga tränare, psykologer och terapeuter att tillgå.

Vi kan komplettera vår inre resa med självhjälpsböcker för att slutligen kunna nå det önskvärda slutmålet, mindfullness. Peace in our time har ersatts av peace in our mind.

Är vi trots det fortfarande arbetslösa, sjukskrivna, bostadslösa och saknar pengar till professionell hjälp så får vi rycka upp oss och tänka om så gott det går.

Den hjälpintensiva sektorn ökar i takt med att våra hjälp- och stöd behov blir mer omfattande.

Det senaste tillskottet ska råda bot på vår borelaterade ångest. Den riktar sig till Hemnetbesökarna. En psykolog som forskat i köpbenägenhet och pengars värde ska tillsammans med SBAB:s bolåneexperter att ge svar på frågor som ”kan lindra borelaterade ångest”.Man kan också följa det hela på #bospyk på twitter

Förutom bolånefrågor kommer även mer lättsamma ämnen som homestyling, mexitegel och krypgrunder att avhandlas.

Här öppnar sig en ocean av möjligheter. Den borelaterade ångesten är enorm. Hälften av landets kommuner har bostadsbrist, 248 000 ungdomar saknar egen bostad osv. Landets bostadsköer är sprängfyllda av ångest.

Krypgrunder och mexitegel i all ära men det är ingenting mot vad den känner som bara kan drömma om mexitegel eller krypgrunder.

Antalet som bor i andrahand eller är inneboende ska enligt regeringens önskan bli fler. Här finns ett utrymme för mera individuell coachning kring den typ av borelaterad ångest som följer av den konfliktyta som finns mellan den som hyr och den som hyr ut. Exempelvis är möjligheterna till homestyling väldigt små för en inneboende och andrahandsboende.

Bara några tips i alla enkelhet. Det känns helt i linje med utvecklingen att Munks ångesttavla Skriet såldes för 800 miljoner. A painting in our time.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro, "Peace in Our Time" var ju verkligen ett påstående som fick illustrera fromma förhoppningar som grusats i sitt möte med verkligheten - det blev inte fred. Kan det måhända vara det som väntar bruksvärdessystemet?

Skuld kan endast finnas hos individer - enskilt eller tillsammans - för en gärning de har begått. Ett samhälle kan aldrig ha skuld, även om det är en populär idé hos de som hat tvångstankar kring att ständigt emancipera nya grupper i samhället. Har dagens unga tyskar skuld för världskrigen? Skuld är ngt individuellt.

//Jesper

Anonym sa...

Det har skrivits en massa om Airbnb och liknande sidor på sistone. Folk hyr där ut "hotellnätter" till turister i sina hus/lägenheter. Se t.ex. den här texten
http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/luftmadrassimperium_7180571.svd

Min fråga är: får man som hyresgäst hyra ut sovplats några nätter på det sättet? Räknas det som andrahandsuthyrning och kräver samma tillstånd som för det? Eller har man rätt att göra det utan att kontakta sin hyresvärd?

Nicke Nyfiken sa...

Istället för att bara kritisera andra: varför kommer du inte med något eget konkret förslag om förbättringar, Barbro?

Nej, jag menar inte "förslaget" att alla ska subventionera hyresrätter genom skattsedeln.
Ta något som kan lyfta hyressektorn utan att den ska subventioneras av skattemedel.

Det här kommer väl bli raderat/censurerat antar jag.

Anonym sa...

Nicke Nyfiken, varför ska vi hyresgäster subventionera villaägare och bostadsrättsinnehavare för deras skattesubventioner (ränteavdrag=skattesubvention)?
Maggan

farbror Frej sa...

Nicke Nyfiken: "Det här kommer väl bli raderat/censurerat antar jag."

Den som INTE är "Nyfiken" brukar ofta ha fullt sjå med att censurera sig själv (om än omedvetet) - just som en konsekvens av densammes ointresserade för oliktänkande människors behov och önskningar.

Anonym sa...

Maggan, om du lånar pengar och köper en bil.
Är din bil då skattesubventionerad?

farbror Frej sa...

Poängen är att ränteavdragen inte gjort det billigare att bostadslåna - den subventionseffekten har istället använts till att driva upp bopriserna ytterligare, högre än vad de annars skulle ha varit.

Vad den "borelaterade ångesten" beträffar så gäller kanske talesättet "what goes around comes around". Den medvetet/omedvetet framkallade bristen på förstahandskontrakt (via ombildningshysteri och bristande hyres-nybyggnation) ansågs nog länge inte göra så mycket, eftersom nämnda brist ändå bidrog till ytterligare värdeökningar på den ägda bostaden. Orosmolnen tycks dock återkomma med allt tätare mellanrum, även för livstidsbelånade bostadsägare.

Googla "Chefsekonomerna eniga: Glöm nytt boprisrally" (DI)

Samtidigt oroar sig villaägarnas lobbyorganisation för att "Taxeringsutredningen vill införa en ny fastighetsskatt" (DN debatt).

Undertiden som att kreditvärderingsjättar aviserar genomgångar av över 100 europeiska bankernas kreditbetyg. Även svenska banker (!) riskerar att nedgraderas, vilket mötts med förvåning och irritation hos de svenska bankhusen.

Googla "Nedgraderade banker hotar hela Europa" (SvD näringsliv).

Anonym sa...

Farbror Frej, det du beskriver om fördyringar i fråga om lån, leder ju till att färre kan låna, priserna går ner och den s k subventionen blir lägre. Alltså självreglerande. Nu är det ju på det viset att hyreshus är betydligt mer generöst subventionerade från staten i form av 100% avdrag för samtliga kostnader, något som bostadsägarna är långt ifrån. Alltså är då hyresgäster väsentligen mer subventionerade av stat än bostadsägare. Därmed råder ingen obalans till bostadsägarnas fördel, snarare tvärtom.

Problemet är ju snarare att hyresmarknaden fungerar undermåligt p g a sin struktur. Vore strukturen optimal, skulle dagens problem inte vara så stora eller ens existera. Bostadskön försvinner inte för att man försämrar för bostadsägarna.

//jesper

Anonym sa...

Svar till anonym den 9 maj 2012 09:36:

Det avgörande är om de som hyr använder lägenheten ”självständigt ” eller ej. Gör de det är det fråga om andrahandsuthyrning. Då krävs att förstahandshyresgästen fått tillstånd från värden.

Är det inte ”självständigt brukande” är det fråga om inneboende och då krävs inte något tillstånd. Hyresgästen får däremot inte ha inneboende om det är till ”men” för hyresvärden, till exempel om lägenheten utsätts för onormalt slitage.

Men en omfattande uthyrning innebär inte per automatik att slitaget är onormalt. En bedömning måste göras i varje enskilt fall.

Susanna Skogsberg Förbundsjurist på Hyresgästföreningen

farbror Frej sa...

Jesper: "det du beskriver om fördyringar i fråga om lån, leder ju till att färre kan låna, priserna går ner och den s k subventionen blir lägre. Alltså självreglerande".

Jag önskar mindre innantill-läsning ur marknadsekonomiska läroböker, och mer länkhänvisningar till den yttre omgivande verkligheten, tack.

http://goo.gl/y01nT

Anonym sa...

Välkommen till verkligheten farbror Frej.
Gå ut i verkligheten istället för att sitta och googla så upptäcker du att det Jesper säger stämmer.

Tillgång och efterfrågan avgör priser, såväl när du handlar livsmedel som när man köper bostadsrätt.

Hyresmarknaden är en av få där det inte tillämpas och den fungerar heller inte bra.

farbror Frej sa...

Anonym: "Tillgång och efterfrågan avgör priser, såväl när du handlar livsmedel som när man köper bostadsrätt."

Det som syvende och sist avgjort pristrenden på köpebostäder har varit hur enkelt, billigt och kravlöst det har varit att få i praktiken oamorterbara livstidslån beviljade.

Googla bl.a. "Generösa lån bakom boprisrally" (SvD Näringsliv)

Detta i kombination med föreställningar om den kassaskåpssäkra värdeökningen, har gjort att folk i praktiken upplevt att de endast så att säga "deponerar" lite ränteutgifter, i utbyte mot att få sina bostadsbehov lösta.

Den enda upplåtelseform som folk tvingas köa i åratal till är just kollektivförhandlade förstahandskontrakt - som tydligen är så pass eftertraktade att folk ändå fortsätter att köa. Vissa vill byta större/mindre, medans de "bostadslösa" tydligen inte är särkilt nöjda alls med sina andrahandsvillkor och rättigheter. Numera ytterligare försämrade dessutom.

Att sedan en konstlat framkallad brist på förstahandskontrakt (och även till viss del BR/villor) ytterligare bidragit till en uppchaussad spekulationsyra på köpebostäder, är det väl ingen som ifrågasätter. Jag gör det inte, och som jag har förstått, inte Barbro heller. Därav kommentaren...

"Nu byggs det inte heller bostadsrätter och villor i tillräcklig utsträckning. Stellan Lundström, KTH, var dock inne på att marknaden inte vill bygga för mycket så priserna sänks. Låter som ett rimligt marknadsbeteende."

Googla "De vill inte bygga bostäder" (DN)

Abacus sa...

Är det här nåt som kan ge ångest? Tror många har tankarna som beskrivs här...

http://komigenuva.wordpress.com/2012/05/14/goda-statsfinanser-och-skyhoga-bolan-500-ranta-narmar-sig-nar-eurozonen-kollapsar/

Anonym sa...

Vad vill du säga med ditt googlande farbror Frej?

Kom med något nytt istället för ständigt googla profetior om undergång.

Låt marknaden få göra intåg hos hyreslägenheterna. Det behöver inte göra det dyrare. Försöker man hyra ut för dyrt kommer det inte finnas någon efterfrågan - så enkelt är det.

Jag kan inte hyra ut min lya för 10000 i månaden, men skulle nog få flera intresserade om priset är 3000. "Köpare" och "säljare" möts med andra ord på en nivå som passar båda. Låter inte det bra?

Det är samma princip som att du inte vill köpa tomater för 100 kronor kilot på Konsum, men 20 kronor kilot är intressant.
Tar Konsum 100 kronor kilot får de kort och gott stå där med tomaterna tills de ruttnar.

farbror Frej sa...

Anonym: "Köpare" och "säljare" möts med andra ord på en nivå som passar båda. Låter inte det bra?

Som vanligt hämtas Adam Smith och den osynliga handen ut från garderoben - och tillämpas (som vanligt) på den allra banalaste torghandelstransaktionen. Köpa tomater. Inga utpressningshyror, livstidslån eller kreditrisker där inte. Som omväxling anbefalles dig att se följande ca 40 minuter långa dokumentär:

http://realestate4ransom.com

Verkligheten är mer komplicerad bortom den idealiserade skolboksformlen. Vinst- och spekulationsintresset vrider den "fria" marknaden i en alltmer "riggad" riktning - fram tills att bubblan spricker.

Som ytterligare en variant av det sistnämnda vill jag rekomendera senaste avsnittet av SVT Dokument utifrån; "Glödlampskonspirationen". Googla på bara ;-)

Anonym sa...

Hej farbror Frej,
Vi googlar inte - vi ger oss ut i verkligheten och se och lär istället.

Verkligheten där köpare och säljare möts. På nästan alla marknader.

Vi väljer att inte luta oss mot googlande eller stelbenta läroböcker - vi går ut och ser hur det fungerar.
Hyresmarknaden är en av få marknader som uppenbarligen inte fungerade när vi var ut och kollade.
I matbutiken fungerade tillgång och efterfrågan utmärkt dock.