02 maj 2012

Bostadsbristen kan äventyra kompetensprofilen

Vad jag kunnat sluta mig till så var det bara Jonas Sjöstedt som använde1 maj-podiet till att påpeka att vi har bostadsbrist och därför behöver bygga bostäder. Det borde ha varit fler och det fanns säkert sådana inslag runt om i landet.


Men det ska också passera den journalistiska bedömningen av vad som är av sådan vikt att att det ska nå oss medborgare.

Alla TV-kanaler och radiokanaler håller sig med politiska kommentatorer. Det är de som direkt efter rapporterna om vad som tilldragit sig i politiken talar om för oss vad vi ska dra för slutsatser av vad vi just sett och hört.

Tänk om Mats Knutsson, Inger Arenander, Ulf Kristofferson och Margit Silberstien hade barn som inte kan flytta hemifrån och därför suckade och sade: " Han/hon partiledaren sa inte ett ord om bostadsbristen trots att hundratusentals människor saknar bostad." Då skulle det kanske bli lite fart på byggandet.

Löfven sa att om man radade upp de 147 000 ungdomar som är arbetslösa så skulle den sista stå och trampa i Varberg om den första ställde upp sig i Göteborg.

Eftersom 248 000 ungdomar saknar bostad så skulle de med god marginal passera Varberg för att hamna på någon camping i Skåne.

Alla talarna talade jobb. Människor måste bli anställningsbara sa Löfven. Men att ha ett jobb är inget fritt svävande tillstånd. Det kräver en hel del kringfunktioner. Man måste exempelvis kunna ta sig dit.

Man måste också ha någonstans att vila sin kropp och själ. Tvingas man tillbringa sin lediga tid jagande bostad, eller krypande ihop i någon annans soffa, så är man visserligen anställningsbar men i dåligt skick vilket kan äventyra den kompetensprofil man fått ihop.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Såvitt jag har förstått, stöder socialdemokraterna regeringens förslag på ändrade hyresregler för andrahandsuthyrning. Verkar vara en klok strategi att stimulera utbudet för att få snurr på omsättningen. Lite samma tänkande som på arbetsmarknaden.

För nu har i stort sett alla – utom yttersta vänstern – insett att det bästa sättet med att minska arbetslösheten är att stimulera företagande som skapar jobb. En stor del har varit strukturella reformer på den privata arbetsmarknaden. Mycket återstår. Helt klart är att stora offentligfinansierade jobbsatsningar inte är vad som förordas. Det var ju melodin förr, men nu tycks insikten från resultaten ha övertygat de flesta om att det var en misslyckad väg.

Vore det inte konstigt om inte hyresmarknaden tog till sig de erfarenheterna? Offentligfinansierat miljonprogram m.m. har ju inte löst problemen. Antalet bostadslösa är fler än antalet arbetslösa, enligt dina uppgifter Barbro. Säger inte det en hel del om att metoden på hyresmarknaden fungerar sämre än de som tillämpas på t ex arbetsmarknaden.

//Jesper

Anonym sa...

Skälet är ju de långa köerna......varför finns det så långa köer och byggs så lite? Jo bruksvärdet.

Kan du Barbro se alla dessa ungdommar i ögonen och säga att bruksvärdet är bra? Det ger billiga lägenheter men ingen tillgång.

Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas och Jesper, att vi ska kunna erbjuda bostäder till hyror som är överkomliga är de flesta överens om. Nu har vi bostadsbrist. Kommer den att försvinna om bruksvärdessystemet försvinner? Det finns inte mycket som talar för det. Möjligen kan köerna upphöra därför att människor inte kan efterfråga lägenheter med hög så hyra. Eller så bygger ert resonemang på att det skulle gå att bygga till lägre kostnader bara för att hyran inte ska sättas efter bruksvärdet. Men det är redan genomfört, hyrorna i nyproduktionen sätts inte efter bruksvärdet. Trots det byggs det för lite och det som byggs blir allt dyrare.

Om vi bygger eller inte beror på många saker. Omvittnat besvärligt och dyrt är den sega planprocessen. Kommer den att bli snabbare om hyrorna i befintliga beståndet inte sätts efter bruksvärdet.Nej. Markpriserna har höjts med 250 %, kommer de att sjunka om hyrorna i det befintliga beståndet inte sätts efter bruksvätdet? Nej. Kommunerna har en massa särkrav som fördyrar byggandet säger Attefall. Kommer särskraven att försvinna om hyrorna i det befintliga beståndet inte sätts efter bruksvärdet?
I den här kommunen törs vi inte bygga då röstar folk bara på kommunens missnöjesparti. Kommer denna kommunpolitiker att våga bygga om hyrorna i det befintliga beståndet inte sätts efter bruksvärdet? Vi kan inte bygga, det är så dyrt att ingen kommer att kunna efterfråga en bostad i den här kommunen. Kommer fler att kunna efterfråga bostäder om hyran i det befintliga beståndet inte sätts efter bruksvärdet?

Anonym sa...

Två skllda saker, Barbro. Lokal byråkrati och prissättning. Det första kan inte lösas av marknaden, men om aktörerna ser goda marginaler att tjäna pengar på hyresbostäder kommer kapital att söka sig dit.

Sedan kan man ju fråga sig vad bruksvärdet erbjuder för lösning på bostadsbristen? Hittills imponerar resultatet inte.

Överkomliga hyror, vad är det? Är det X kvm per capita för Y kr per månad eller kan man tänka sig att man får tränga ihop sig för samma kostnad?

Bruksvärdet och modellen kan inte lösa de problem som de har skapat. Dags för ngt mer anpassat och dynamiskt.

//Jesper