14 december 2012

2013 ett hett år för hyresgästerna


Slut på orättvisorna mellan boendeformerna?

Mitt bloggande kommer att avta för att ta sig på nytt efter nyår. Jag reser till Indien idag.

Det känns förstås lite si och så att inte blogga. Det har liksom blivit en del av livet. En mycket trevlig del.

Jag har skrivit 968 bloggar och tvingas nu konstatera att en hel del av de fortfarande är högaktuella. På gott och ont.

En del frågor tycks aldrig försvinna. Marknadshyror exempelvis. Det skaver i själarna på de som tror på marknadens välsignelsebringande krafter att inte också hyrorna ska marknadsprissättas.

Så om och om igen dyker marknadshyresfrågan upp. Än så länge leder hyresgästerna med 10-0. För det spelar ingen roll hur många gånger frågan avhandlas i riksdagen. Bruksvärdessystemet har hittills gått segrande ur alla matcher.

Ett hett tips inför 2013 är att det blir fortsatt debatt om marknadshyror.

Svenska Näringsliv drog en lans för det, fast de kallar det av någon anledning friare hyressättning. De tycker väl det klingar lite trevligare (inslag i Aktuellt här. 17.20 in i sändningen).

Stefan Attefall höll stilen och försvarade den nuvarande hyressättningen.

Ett hett tips inför 2013 är att han kommer att fortsätta med det.

Hyresgästerna kan inte på något sätt luta sig tillbaka. Om det inte är marknadshyresanhängarna som är i farten så är det Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna anmälde svenska staten till EU. De ville konkurrera. Något intresse för konkurrens har de inte uppvisat sedan dess. Tvärtom. Nu är det prissamarbete som gäller. I Trelleborg lämnade allmännyttan och Fastighetsägarna till och med in en gemensam förhandlingsframställan. På samma papper. Det borde passa in på någon lämplig definition av kartell. En skymningsräd från konkurrensverket kanske vore på sin plats.

Hyresfastigheter måste vara den enda varan i hela världen som man anser ska vara undantagen från priskonkurrens.

De privata fastighetsägarna hänger allmännyttan i hälarna i hopp om att de ska agera för höjda hyror så de privata kan hänga på. De går på husförhör hos de kommunala bolagen och en del lyckas de tom värva som medlemmar. Får de inte som de vill vid förhandlingarna drar de sina kunder inför rätta.

Ett hett tips inför 2013 är att de privata fastighetsägarna kommer att fortsätta sin nya och mera aggressiva hållning.

Fastighetsägarna har en enda drivkraft. Höjda hyror. När alla andra är beredda att ta sin del av ansvaret i en tid med ekonomiska kriser, varsel och hög arbetslöshet, då driver Fastighetsägarna på för högre hyror och lägre köpkraft. Man ser sig uppenbarligen inte som en del i samhällsekonomin på samma sätt som arbetsgivare och facken gör. När facken ligger lågt med löneökningarna då rycker Fastighetsägarna ut för att ta knapra åt sig så mycket de kan.

Ett hett tips inför 2013 är att debatten om hyrskatten fortsätter och kanske till och med kommer till en lösning. För det kommer att bli allt tydligare att det inte håller att ha ett bostadsbyggande som ligger på så här låga nivåer.

Det kommer att bli alltmer politiskt besvärligt. Stefan Attefall måste komma ut ur utredningsslöjorna och börja efterlämna husliga bevis för att bli trovärdig.

Ett hett tips är att det var olyckligt av riksdagen att den 18 december rösta igenom höjda hyror i andrahand. Alla är i alla fall tillbaka på ruta ett där det gäller att komma med en politik som ger andra än de som kan betala för sig bostäder.

Jag är inte hemma när omröstningen äger rum men det är alla Sverigedemokrater, inkl han som är i Ungern nu och ersättaren för de som senast fick sluta är på plats, så får väl alliansen tillräcklig stöd för att utesluta ännu några ungdomar från andrahandsboende.

Många människor kommer att behöva flytta när deras hus renoveras. Ett mycket hett tips är att detta kommer att fortsätta 2013. Men ett ännu mera hett tips är att detta kommer att bli en av Hyresgästföreningens viktigaste fråga.

Stefan Attefall, du slogs för villaägarnas rätt att bo kvar i sina hus och inte tvingas bort på grund av av fastighetstaxeringen. Damma av retoriken och kampanjmaterialet för nu är det dags att ställa upp för hyresgästerna. Det krävs politiska åtgärder för att klara renoveringarna.

Nog med heta tips för denna gång.

Jag ber att få önska alla bloggläsare GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

1 kommentar:

Anonym sa...

Som fastighetsägare tycker jag det är en nödvändighet att följa debatten om hyrornas framtida utformning. Barbro är ju en viktig spelare i det röda laget, även om tröjorna enligt egen utsago ska vara flerfärgade då organisationen påstår sig vara politiskt oberoende. Mitt inlägg i denna fråga är att den operativa verksamheten inom Hyresgästföreningen är politiskt obundna medan den strategiska toppen är lika röda som tomtens luva. Då och då skymtar åsikter förbi som faktiskt kan vara av en annan färgskala, vi pratar smurfblått & trollgrönt!
Förmodligen har Barbro med sina små smurfar och håriga troll druckit en vinglögg för mycket under julbordet. Modet att våga hävda kartellbildning inom förhandlingssystemet kräver nämligen att man måste vara ordentligt på lyset. Barbro som är drottning över Monopolet blandar helt enkelt ihop julskinkan med påskäggen vilket mynnar ut en enda stor vidbränd omelett med för mycket salt i.

Fakta är att Hyresgästföreningens förhandlingsorganisation är styrd ifrån Stockholm. Fakta är att det inte är en enhetlig hantering och samsyn på hyror i föreningens olika regioner. Fakta är att det är förhandlingssystemet är ett monopol och det är Hyresgästföreningen som har den enda tärningen. Nu börjar vi prata Konkurrensverket och EU! Välkomna upp på barrikaden och syna Hyresgästföreningen så får vi se vem som står där upp med rumpan bar