12 december 2012

Bort med de kommunala särkraven


Tycker du att jag ska ta bort de kommunala särkraven? Ja, det tycker jag. Kanske sa han så eller så var det nåt annat. Svaret är i alla fall ja.

Det är bostadsbrist. Det är alla överens om. Vi måste få igång bostadsbyggandet. Det är alla överens om. Det är för dyrt att bygga. Det är alla överens om. Något måste göras. Det är alla överens om.

Vi håller oss till gemensamma byggkrav och skippar de kommunala särkraven det fördyrar byggandet med 10-15 procent, föreslår regeringens Byggkravsutredning.

Då rämnar enigheten.

Kommunerna förmodas nu ligga i forskningens absoluta framkant och driva på
utvecklingen mot klimatsmarta lösningar. Det är samma kommuner som inte bygger fast de behöver.

Kan det verkligen vara sant att landets kommuner alldeles på egen hand och dessutom en och en är i full färd med att utveckla så klimatsmarta energilösningar så att en skammens rodnad sprider sig på Boverket i Karlskrona?

Finns det något som tyder på att alla dessa kommuner vars byggprognoser ständigt slår fel skulle sitta på energilösningar ingen sett maken till men inte en enda idé om hur byggandet i den egna kommunen kan ta sig?

Det tror jag inte. Sitter man verkligen i exempelvis Falun och hittar på smarta energilösningar samtidigt som kommunhuset på Röda vägen i Borlänge är fullproppad med innovationstänkande? Det tror jag inte.

Däremot har jag träffat mängder av byggare som klagar på att inte ens näraliggande kommuner där den ena behöver bygga 150 lägenheter och den andra 200 snackar ihop sig. Alltså måste de ständigt börja om.

Det är det som blir dyrt. Ändra på det och se till att vi har smarta lösningar i hela landet.

1 kommentar:

dopad sa...

skitsnack av kommuner att det skulle handla om energi. en vän till mig har försökt bygga i kommunen och det handlar alltid som att husets utseende skall stämma med uppsatta riktlinjer. man får inte välja vilket material man vill, storlek, form mm skall stämma med vad kommunen satt upp