06 december 2012

Hallå där, Attefall!

Om man googlar på Mats Odell och att äga sin bostad får man på 0,12 sekunder 1,500 träffar. Varför ska man hålla på och googla Odell när bostadsministern heter Attefall? Jo, därför att det var med Odells inträde på Finansdepartementet som ägandet togs sig mot nya höjder och blev till ett mycket tydligt och överordnat politiskt intresse.

Detta har nu tagit Sverige till en allt högre position på topplistan över länder där hushållens låneskulder stiger mot alltmer bekymmersamma nivåer. Åtminstone om man får tro EU och Ingves. Och det får man.

Att äga sin bostad ger människor makt över sina liv och liknande saker som att ägandet är en del i familjegemenskapen hördes på KD:s ting och i Finansdepartementets korridorer.

Nu har bostadsfrågorna flyttat till Socialdepartementet vilket inte gjort saken bättre. Attefall hade förleden en spalt i Villaägarnas annonsbilaga där han utgöt sig om det syrendoftande ägandet.

Jag ska om en stund diskutera hyresmarknaden med en bostadsminister som framförallt gillar andra boendeformer. Regeringen säger sig vilja uppgradera hyresrätten, eller hur de nu uttryckte det i regeringsförklaringen. Den enda uppgradering som går att spåra är hög beskattning på hyresrätter, lågt byggande och svindlande hyror i de uppgraderade miljonprogramsområdena.

Idag har DI en bilaga där Attefall (varför är han i bilagor hela tiden?) säger att "vi måste renovera på ett långsiktigt hållbart sätt utan att hyrorna höjs för mycket" Bingo. Här är han på rätt spår. Nu återstår att få reda på när sätter han igång, hur höga hyror är för mycket hyra?

När Attefall besökte vår ledningskonferens sa han att han skulle "titta på" den frågan. Nu har han kanske tittat färdigt? Om han hade varit på plats i Göteborg i går när Stena Fastigheters chockhöjda hyror avhandlades i Hyresnämnden hade han annars haft mycket att titta på. Exempelvis alla de som tvingas flytta.

Odell sa också att man skulle använda de pengar man sålde billiga hyresrätter för till att bygga dyra hyresrätter för. Kanske inte ordagrant men i alla fall skulle det byggas nytt med de nya pengarna. Det är vad vår region i Stockholm föreslår på DN debatt idag. Det borde väl vara nåt? De vill precis som alla de över 30 000 som skrivit under tackpåförhand Anders Borg också avskaffa hyrskatten fast de kallar det att skapa neutralitet.

Jag kommer snart att överlämna den av mig och Ylwa Westander konstfärdigt broderade bonaden till Anders Borg med just texten Tack på förhand.

Jag kan nu tänka mig att brodera även till Attefall om han ser till att folk kan bo kvar i sina lägenheter när renoverings och energieffektiviseringarna rullar in över rekordårens hus.

Inga kommentarer: