05 december 2012

SD agerar hjälptrupp när regeringen lyckades få igenom höjda hyror.
Igår lyckades regeringen med nöd och näppe få igenom höjda hyror för de som är hänvisade till att bo andrahand i bostadsrätt. Nöden och näppet stod Sverigedemokraterna för. SD släppte inte igenom förslagen om att slippa höra med bostadsrättsföreningen innan man hyr ut sin del av den gemensamma fastigheten.

Det enda regeringen fick igenom var höjda hyror. Som politisk seger betraktat är det inte mycket att hänga i julgran.

I alla fall inte om man skulle få för sig att fråga de som är hänvisade till andrahandsboende. Men något sådant får man inte för sig. De ska inte ens få sin hyra prövad som idag. De ska heller inte som idag få tillbaka det de betalt för mycket.

Regeringen och SD struntar helt enkelt i de som ska hyra.

Så den 17 december klubbar alliansen och SD igenom högre hyror för de som har sämst möjligheter att betala. För på andrahandsmarknaden härskar ungdomar och andra som är portade på lånemarknaden, som inte har penningsstarka föräldrar och som framlever sina liv som vikarier och timanställa. De är portade från förstahandsmarknaden också för säkerhets skull.

Hyran ska vara transparent. Man ska undanröja osäkerheten om hur man räknar ut andrahandshyran. Det verkar vara viktigare för regeringen än hur hög hyran blir.

De andrahandshyror vi har idag har vi haft i årtionden. De täcker gott och väl de kostnader bostadsrättsinnehavarna har. Men det struntar SD och regeringen i.

Nina Lundström (FP) säger till Metro att: ”Det är svårt att säga i dag hur mycket volymerna av hyresbostäder kommer att påverkas i slutänden”.

Det är bara att hålla med, det var svårt igår också. Ingen vet och ingen har brytt sig om att ta reda på det heller. Vi kommer heller aldrig att få reda på hur det blev med volymerna.

Sällan har väl ett kommande riksdagsbeslut vilat på så lösan grund.

”Jag hoppas att vi får ut fler lägenheter genom att man får riktlinjer om hur
andrahandshyrorna ska sättas, eftersom många varit osäkra på detta tidigare, säger hon också.

Inte i en enda tidning eller i övrig media har redovisat hur den verkliga uträkningsformeln ser ut. Den som skulle skingra osäkerheten. Så där hoppas nog Nina Lundström förgäves.

I tidningarna står det att man ska få ta ut högre kostnader, få kostnadstäckning, få full kostnadstäckning, rätt att ta ut högre hyra mm.

Den hyra man ska få ta ut har ingenting att göra med den kostnad bostadsrättsinnehavaren har. Det finns ingen sådan koppling alls.

Men regeringen kommer att få hjälp av media att få folk att tro att det bara är fråga om att ge den som hyr ut täckning för sina kostnader. Och det låter ju bra. De kommer inte att säga ett enda ord om att det är det man redan får.

Och ingen kommer att skriva att man ska få ta ut marknadsvärdet x 4 % + månadsavgiften. För det är den formel som skingra osäkerheten.

Att räkna ut marknadsvärdet på den lägenheten du står i trappen och hoppas på låter sig kanske göras, det finns väl någon app, men dyrt kommer det att bli.

Den som däremot köpte sin lägenhet för 1,5 miljon kommer att hoppa jämfota av lycka när hyran ska räknas på ett marknadsvärde på 4,5 miljion.

Och det är precis dit regeringens ambitioner sträcker sig. De som har råd får i alla fall en bostad.

Det är samma gäng som åtnjuter bartenderavdrag, läxhjälpsavdrag och alla andra varianter på avdrag i det tilltagande avdragssamhället.

Men alla andra då som inte har kvalat in i avdragssamhället. Var ska de bo.

Nu har regeringen fått igenom en mindre del av sin andrahandspolitik så nu borde det vara dags att satsa på lite förstahandslösningar.

Att avskaffa hyrskatten kan ju exempelvis vara en bra början om man vill få lite husbygge till stånd.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Otorligt bra att detta sker! Hur kan någon tro att någon vill hyra ut i andra hand om man inte får betalt för sina kostnader? VA?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

"De andrahandshyror vi har idag har vi haft i årtionden. De täcker gott och väl de kostnader bostadsrättsinnehavarna har."

Hur tänker du här?

Jag har kostnader på 5500kr/månad för min bostadsrätt men skulle jag hyra ut den skulle jag max få ta 4000kr/månad.

André Johansson sa...

När vi har räknat på detta kan man se att bostadsrättshavarens möjlighet till täckning av sina utgifter, enligt dagens princip för andrahandshyressättning, varierar beroende på när lägenheten köpts, hur mycket lån man har och hur stor den är.

Har man som bostadsrättshavare köpt lägenheten år 2004 eller tidigare, och har t ex 85 procents belåningsgrad (bolånetaket), får man idag garanterat utgiftstäckning i såväl Stockholm, Göteborg som Malmö oavsett storlek på bostaden. Även om bostaden är centralt belägen. Har man köpt lägenheten år 2000 får man dessutom kostnadstäckning med tydlig marginal i alla tre storstäderna.

Det finns dock fall där man köpt lägenheten 2008, och har 85 procents belåningsgrad, får man inte riktigt utgiftstäckning i Storstockholm och centrala Stockholm och centrala Göteborg om bostaden omfattar 3 rum och kök. Men om t ex lägenheten motsvarar 1 rum och kök får man dock utgiftstäckning överallt utom i centrala Stockholm där utgiften är 200 kronor mer än dagens andrahandshyra.

Om man har köpt en lägenheten om 1 rum och kök till 2012 års pris, och har 85 procents belåningsgrad, får man inte utgiftstäckning i Storstockholm (200 kronor saknas) och i centrala Stockholm. I övrigt får man dock utgiftstäckning med dagens hyressättning överallt om man hyr ut en lägenhet om 1 rum och kök. Om man däremot hyr ut en lägenhet om 3 rum och kök, inköpt till 2012 års priser, får man inte utgiftstäckning i Storstockholm, centrala Stockholm, Storgöteborg och centrala Göteborg. I Stormalmö och centrala Malmö får man dock utgiftstäckning även enligt detta exempel.

Anonym sa...

En sur och bitter Hyresrättsförening är ett gott tecken på att demokratin fungerar.
Varför har ni problem med demokratiskt fattade beslut?

Barbro Engman sa...

Anonym, vi har inga problem med att beslut fattas i demokratisk ordning. vi har problem med beslutens sakinnehåll. Att ett beslut fattas med minsta möjliga majoritet betyder inte att besluten plötsligt blir bra. Det är lika dåligt för andrahandshyresgästerna idag som innan beslutet. Hyran blir inte mindre besvärlig att betala bara för att regeringen fick som de ville

Anonym sa...

Bitter?

Per sa...

Varför ska "rätt" hyra räknas fram överhuvudtaget? Den ansatsen är ju inte aktuell för något annat boende (radhus, villa, bostadsrätt, ägarlägenhet, hotell, osv...)

Barbro Engman sa...

anonym, nu vet jag inte riktigt hur man är när man är bitter. Det verkar inte vara något vidare tillstånd. men du kanske vet mer än jag där.
Mera åt det småförbannad hållet är jag däremot.
Det är det säker många med mig som är när man intresserar sig för vad som händer på hyresmarknaden,

Anonym sa...

André sluta räkna. Du kan räkna hur mycket du vill men det är väl självklart att ALLA ska kunna få full kostnadsteckning vid uthyrning i andra hand annars kommer de som inte får det inte att hyra ut. Eller hur. Vidare kan du inte räkna på det sättet. Du vet inte var en persons avgift till föreningen är. Du vet inte om personen tagig extra lån för att renovera kök och badrum och vet du vad du har inget med det att göra.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Barbro
Kul att man är välkommen tillbaka! Efter några månaders frånvaro är jag tillbaka och får mina inlägg publiserade! Tackar Barbro.

Anldening till min fånvaro var att Barbro inte publicerade det jag skrev och tillslut tröttnade jag.

Vad hände Barbro? blev det för lite diskussion och besök på bloggen är det därför jag inte längre censueras. Eller är du uppriktigt glad att se mig och höra mina åsiker igen?

Kul att André är tillbaka också! Han har varit lite tam på sistonde. Suttit och räknat kanske?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Nu ska visst alla betala enskilda individers bolån på ännu fler sätt än via ränteavdrag. För visst kan andrahandshyresgästerna få bostadsbidrag för hyror de inte klarar att betala. Gissa om fusket kommer att öka och dina skattepengar kommer att gå direkt till bostadsrättsinnehavarens renovering och Thailandsresor på bolånet, utan att passera ROT. Kanon!