07 februari 2013

”Det går att med dagens regelverk bygga billigare och det måste även byggföretagen ta till sig"


Kurt Eliasson och Stefan Attefall inviger ett av SABO:s Kombohus

”Det går att med dagens regelverk bygga billigare och det måste även byggföretagen ta till sig.

Just precis.

Nu är det inte jag som formulerat just denna mening. Den har bostadsminister Stefan Attefall och SABO:s VD Kurt Eliasson gjort. I en artikel i Dagens Industri idag anser de att förutsättningarna för byggandet måste vara långsiktigt.

Just precis.

De brukar Byggindustrin och Fastighetsägarna också hävda i samma andetag som de kräver förändringar. Mest av allt önskar BI och Fastighetsägarna att förhandlade hyror ersätts med ett ”öronbedövande klirr” i fastighetsägarnas kassor som PJ Anders Linder beskrev konsekvenserna av införandet av marknadshyror häromdagen.

Stefan Attefall och Kurt Eliasson är mera inne på att om det ska höras några ljud så är det av byggkranar så att människor kan ”förverkliga sina drömmar och bidra till svensk tillväxt”.

De menar att den nya lagen om allmännyttorna, översynen av planprocesserna och den utredning som pågår om beskattningen av hyresrätten är exempel på sådant som leder till att människor får bostäder och kan förverkliga sina drömmar.

Ett annat exempel, lyssna nu BI, Fastighetsägarna, PJ Anders Linder och Assar Lindbäck, ”den breda politiska uppslutningen bakom systemet med förhandlade hyror och hyresnivåer som vilar på bostadens bruksvärde.”

Just precis.

Vad är det som ökat med 1 800 procent åren 1968-2010? Jo byggpriserna. Hur mycket ökade KPI under samma tid. Jo med 700 procent.

Även byggföretagen själva måste arbeta med att minska sina kostnader, skriver artikelförfattarna.

Just precis

”Det går att med dagens regelverk bygga billigare och det måste även byggföretagen ta till sig för att utvecklas, bli konkurrenskraftiga och få kunder som både kan och vill beställa nya bostadshus.”

Just precis.

Inga kommentarer: