14 februari 2013

Sherlock Holmes strikes again

4 december 2008 skrev jag om hur Sherlock Holmes dvs MKB hade lagt upp jobbet med att registrera hyresgäster i Malmö.

Det blev ett himla liv. Aldrig skulle detta ofog med att registrera personliga uppgifter om hyresgästerna kunna förekomma på något mer ställe.

Trodde i alla fall jag. Det är vad man tror varje gång någon skandal briserar.

Men igår stod det klart att samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg under många år hade registrerat hyresgäster, deras sjukdomar och andra privata förhållanden.

Efter historien i Malmö skrev Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna en branschöverenskommelse för att klargöra vad som gäller.

Varken den eller PUL (Personuppgiftslagen) verkar ha fått något fäste i Göteborgs-bolagen.

VD:n för koncernen Framtiden verkade mest irriterad på reportern i Västnytt igår. Han envisades med att ställa en massa  "varförfrågor "som hon inte var ett dugg intresserad av att svara på.

Nu har de raderat allt. Inte därför att de ändrat attityd till sina hyresgäster utan för att de blev påkomna och avslöjade. Annars hade de väl slutat för längesedan.

I Sundsvall betalade Mitthem hyresgäster för att skvallra på varandra, i Malmö tejpade de dörrar för att avslöja hyresgästens rörelsemönster och Göteborg bokförde de sjukdomar och andra bekymmer som människor har.

Varför vill de haen  relation till sina kunder som bara skapar obehag?

Uppdrag granskning kan år efter år rapportera om vidlyftiga affärer och visa upp irriterade företrädare som blivit påkomna och avslöjade.

Igår var det Norrportens tur. De förvaltar våra pensionspengar och förmodas göra det så prickfritt så det orange kuvertet bågnar av härliga siffror.

Istället tvingas de sitta i TV och förklara sina ledningsresor till Florida och andra roligheter som de hittat på.

Nu har Norrportens VD avgått och alla hyresgäster är strukna ur registren i Göteborg.

Nu väntar en luttrad skara TV tittare på kommande inslag. Kanske är det oundvikligt.
Ett intressant exempel på hur människan fungerar är det måhända.


Inga kommentarer: