04 februari 2013

PJ Anders Linder, köp ut hyresgästerna och flytta bort dem


Öronbedövande klirr i kassan hos hyresvärdarna
Bostadssocialism är ett nytt begrepp som dykt upp på sistone. Först ut var Timbro. Igår hängde Svenska Dagbladets ledarsida på.

Räkna med att det återkommer.

Om man googlar på bostadssocialism så lyser kombinationen bostad och socialism än så länge med sin frånvaro. Man får följande träffar:

”Vill du byta lägenhet”
”Fotografering bostad”
”Bostadsförmedling”

Lite längre ner hittar man en blogg som hänvisar till en pamflett från 1932 med namnet Bostadssocialism. Den verkar handla om stadsutveckling och arkitekturstrider i 30-talets Göteborg.

I vart fall handlar pamfletten inte om hyresförhandlingar. Det är det som enligt Svenska Dagbladet och Timbro är bostadssocialism.

Riksdagen har genom hyresförhandlingslagen garanterat hyresgästerna besittningsskydd och en rimlig förhandlingsposition. Det är det som är den socialistiska elefanten i rummet enligt ledarskribenten PJ Anders Linder.

Jag noterar att han vet att riksdagen avskaffat hyresregleringen, vilket i och för sig inte hindrar honom från att använda detta avskaffade begrepp. Det var ju annars ett fall framåt. Hyresreglering är ett populärt begrepp hos de som vill få oss att förknippa besittningsskydd och förhandlingsrätt med ryska brödköer.

Så nu har PJ Anders Linder och Timbro för säkerhets skull uppfunnit ett nytt uttryck, bostadssocialism.

Socialismen tycks i detta fall bestå i att hyrorna är lägre än vad många är beredda att betala. Just precis. Det är det som är hela poängen. Det är det som är hyresgästernas besittningsskydd. De ska inte behöva flytta på grund av oskäliga hyreshöjningar eller att det står folk i trappuppgångarna som vill betala mer.

Det är den väg Sverige valt och som alla politiska partier varit överens om. De vill nämligen inte ha något system med subventionerade socialbostäder. Det finns inget land som har marknadshyror som inte också har segregation och social housing. Marknaden har sina begränsningar som bekant.

Vårt svenska system gynnar både hyresgästerna och näringen. Nu tycker PJ Anders Linder att vi bara ska gynna näringen.

”Avskaffar man hyresregleringen från en dag till en annan kan många hyresgäster råka illa ut medan värdarna får ett öronbedövande klirr i kassan” skriver han.

Eftersom det redan nu är lönsamt att investera i fastighetsbranschen så är väl ut-trycket öronbedövande klirr i kassan väl valt.

Om det klirrar öronbedövande i kassan hos hyresvärdarna så kan man undra över vad PJ Anders Linder tror att det är som ljuder i hyresgästernas öron.

Men deras ev öronsus eller svindelkänsla bekymrar inte PJ Anders Linder ett dugg. Hyresgäster förmodas nämligen inte vare sig bo i sina hem eller trivas där utan de sitter på ”förstahandskontrakt som blir guldkantade värdepapper, som människor håller fast vid in i det sista. Lägenheter står tomma eller underutnyttjade.”

Eftersom PJ Anders Linder inte ser några människor av kött och blod framför sig utan tycks spela någon datavariant av Fia med knuff så tycker han också att man kan ”tänka sig handel med hyreskontrakt eller att värdar får köpa ut sina hyresgäster ur det reglerade systemet.”

Att köpa ut hyresgäster ur det reglerade systemet. Läs det igen. Hyresgäster som handelsvara. Människor bor inte i reglerade system. De bor hemma hos sig i sina hem. Till vilka hus ska de utköpta flytta?

Inte nybyggda precis. Där har Elefanten i rummet tagit ett steg tillbaka. Där sätts hyran på basis av byggkalkyler.

Hur går det då? Jo, det blir bara dyrare och dyrare hyror och bostadsbyggandet ligger kvar på en alltför låg nivå.

Inte kan de heller förmodas flytta till bostadsrätter eller till en villa. Det är för dyrt och det byggs för lite.

För om nu hyresmarknaden är nedlusad av socialistiska inslag borde väl bostadsrättsmarknaden och villamarknaden tjäna som förebilder. Där finns det inga elefanter i rummet. Där härskar marknaden oinskränkt.

Kan någon svara på varför det inte byggs mängder av bostadsrätter så att priserna sjunker och människor i alla inkomstlägen kan flytta in?

För det är ju så det är tänkt att bli på hyresmarknaden om bara de nuvarande hyresgästerna ger upp och låter sig köpas ut.

SvD:S Hyreskollen är bra den visar hur det fungerar när det är slagsmål om varenda lägenhet, bostadsrätt som hyresrätt. Nu kan du också gå in på Hem&Hyra och redovisa din hyra.

Läs också vad som hände när Finland införde marknadshyror. för PJ Anders Linder föredrar den korta varianten, inte den om vilka konsekvenser det fick.

Inga kommentarer: