01 februari 2013

Unga hyr dyrast



Nämen, säger partistrategerna, inte kommer bostadspolitik att bli en valfråga inte. Hur kan du tro det? Ja, hur kan jag tro det och hur kan de inte tro det?

Skillnaden kan möjligen bero på att jag lever mitt i bostadspolitikens tillkortakommande och de lever i opinionsinstitutens analysverktyg.

Det kan förstås bero på vilka frågor opinionsinstituten ställer. Det är mycket som ingår i ”bostadsfrågan”. Förutsättningar för jobb och utbildning exempelvis. Och det talar alla politiker om.

Det kan också bero på vad vi anser är en fråga för politikerna. Och vad vi numera anser vara upp till oss själva att fixa.

Många jag pratar med säger att alla dessa ungdomar som jagar bostad inte alls blir arga på politikerna för att de tvingas betala (om de kan) 9 500 för 32 kvm. Även om det är politikerna som fattat beslut om det ska vara just så höga hyror.

Vem blir de arg på då? Kanske inte på någon. De kanske är uppgivna och de har kanske inga som helst illusioner om att kunna få en bostad. Har de inga föräldrar som kan se till att de kan köpa så är det så. Life sucks, helt enkelt.

Att pengar är den sorteringsmaskin som gäller har de för länge sedan bekantat sig med. De är kanske lite sura på den som drar till Barcelona ett halvår för det överskott som andrahandsuthyrningen ger.

En del säger att det är våra värderingar som förskjutits. Kan vi göra en hacka på någon annans elände så är det inget att oja sig över.

Det är det som är själva meningen. Det kallas i det här fallet för att stimulera andrahandsuthyrning.
Pengar är ett väl fungerande stimuli. För den som får de.

Så här skrev Fritjof Brandt, projektledare på Hyresgästföreningen i Kvällsposten igår.

”Egentligen kanske den nya hyreslagen inte är speciellt förvånande. Den reflekterar den syn som finns i dag på att unga människor ska finna sig i att bli behandlade som andra klassens medborgare och inte ha samma rätt till ett boende med schysta villkor som är självklart för andra.

Den här mentaliteten smittar av sig och gör att unga själva inte förväntar sig ett eget tryggt hem, att de inte förväntar sig att få jobb och att de verkligen inte förväntar sig bli tagna på allvar.
Hur tror ni då ungas förväntningar ser ut på framtiden?”

Ja, det kan man onekligen undra.

Idag avhandlar Expressens ledarsida konsekvenserna av hushållens ständigt ökade låneskulder. Hyresregleringen måste avskaffas skriver de. Den är redan avskaffad. Jag satt i riksdagen då så jag vet precis när vi trycket på knapparna för att ta ställning till den proposition som hette "Avveckling av hyresreglering"



Jag vet att Expressen och andra struntar i det, men ändå. Är den avskaffad så är den avskaffad.

Tyskland är bra skriver de. Jaha ja. Fast Tyskland har också ”hyresreglering”. Det finns inget land i världen som har marknadshyror utan att ha olika varianter av hyresreglering eller en social housing-sektor.

Jag vet att Expressen och andra struntar i det, men ändå.

Inga kommentarer: