03 maj 2008

I döda ekonomers sällskap - del 2

Magnus Sutare, ekonom och författare av ”Därför älskar vi hyresregleringen (Öststatsteknik för svenskar)” skriver på SVT opinion:

”Det normala är att ett lands hyresmarknad består av marknadsprissatta lägenheter eller en kombination av marknadsprissatta och reglerade lägenheter i syfte att uppnå ett brett spektrum av bostäder i olika prisklasser. Det är också därför den som söker lägenhet i centrala Bryssel eller Hamburg enkelt och snabbt finner en lägenhet till ett bra pris. Utan att stå i kö”.

Ett: ”Brett spektrum av bostäder i olika prisklasser” är en omskrivning av att det finns fattiga områden och rika områden. Det har aldrig varit problem att få bostad till ”bra” pris så länge man har ”bra” med pengar. Det är aldrig folk med bra med pengar som hamnar i köer.

Bloggaren Sofia beskriver bostadsmarknaden i Bryssel så här:

”Rummet var litet men väldigt fint och låg bra till, precis vid alla EU-institutioner där jag ska jobba! Det bor typ 10 olika praktikanter i samma hus och jag tror att det kommer bli kalasbra! Det enda som var ganska obra var hyran, 430 euro i månaden! Helt crazy! En hyra over 4000 kronor när man förväntas leva pa CSN's 6900 känns lite småtorrt... Tur att ölen ar billig har i varje fall!!

Eva Franchell beskrev i Aftonbladet igår sitt möte med Anna Goodwin, 25, i London:

”Det är så dyrt att bo här. Man måste bo långt utanför stan för att ha råd med hyran och då kostar transporterna så mycket! I början bodde jag kvar hos mina föräldrar utanför London, men då kostade resorna 240 pund i månaden (runt 3 000 svenska kronor).
Så nu bor jag inne i London. Men jag har tre jobb för att klara hyran: ett kvällsjobb, ett helgjobb, ett sommarjobb och så heltidsstudier... ”


I London har man allvarliga problem därför att tunnelbaneförare, lärare, sjuksköterskor inte har råd att bo där. Så kan det bli när man har ett :”brett spektrum av olika lägenheter i olika prisklasser”.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bryssel: Knappt 4000kr. Ingen kö. Mitt i centrum. Marknadshyra.
Bryssel centrum: Rum med pentry 3000kr. Ingen kö. Marknadshyra.
Stockholm:Studentrum 2876kr. Kötid 3,5 år. Vasastan. Reglerad hyra.

Har svårt att se att 430EUR skulle vara speciellt dyrt. Och om så vore, varför flyttar hon inte till något billgare???? Det finns ju hur mycket som helst.


På vilket sätt skulle Anna Goodwin bli hjälpt av reglerad hyra? Skulle hennes kötid räcka till, med tanke på att kötiden i den lilla staden Stockholm är 20 år (ej studentlght). Hur lång skulle kötiden i en stad med 15 miljoner invånare vara? Hur ska alla dessa kunna bo billigt?

Anonym sa...

Det finns billiga skitbilar och det finns dyra lyxbilar. Det finns dyra restauranger och det finns billiga. Varför? Jo därför att folk har olika tycke och smak. Vad är det som är fult med att ha olika hyror?? Anpassa priserna efter marknaden!! Borde ha gjorts för länge sedan. Jag har svårt att se en enda fördel med dagens system. Man blir bara trött. Tanken må vara god, men i praktiken funkar den ju ändå inte. Hur många "fattiga" bor i Stockholms innerstad? Tja, jag betalar ju hellre 7000kr per månad vitt än i andra hand...