01 maj 2008

Alla ser dig
Fastighetsbolaget Lindén & Lovén polisanmäls
för att de utan tillstånd satt upp övervakningskameror.

Har man ingenting att dölja är det väl okej att spana in vad folk har för sig, tycks den allmänna meningen vara, från dem som tror att de inget har att dölja. Sådana saker som personlig integritet och privatliv betraktas som känslomässigt tjafs när vi ska skyddas mot oväntade hot från när och fjärran.

Våra förehavanden går att följa från det vi stämplar in på bussen till när, var och hur mycket pengar vi tar ut i bankomaten. Vi filmas på gator och torg, i affären, i taxin, i hissen, i hotellobbyn. Via våra mobiltelefoner kan man pricka in precis var vi befinner oss. Vi är helt och hållet spårbara.

Det är inte bara Storebror som ser dig, även lillebror och alla andra kan slå sig ner framför datorn och kolla in sina medmänniskor. När man köper hus och lägenhet erbjuder fastighetsmäklarnas webbsidor tjänsten: ”kolla in dina grannar”. Förutom att få klart för sig vem som köpt hus i närheten och vad de betalade kan man skaffa sig en fullständig bild av alla blivande grannars göranden, låtanden, inkomster, yrken osv.

Man googlar helt enkelt runt och skaffar sig ovärderlig information via alla sökmotorer. Tröttnar man på det kan man sitta hemma och titta på vad som händer på diverse golfbanor, på torget i olika städer, på bibliotek, i skidbackar, i datorhallar. När vi handlar på ICA- och Medmerakort registreras våra inköp och därefter är det lätt att veta vad vi ska lockas med för varor i nästa utskick.

Fastighetsägarna tycker att det är helt okej att installera kameror i trappuppgångar och tvättstugor för att få koll på hur hyresgästerna beter sig. Då fastnar inte bara de som klottrar på bild utan även de som kommer sent hem lindrigt nyktra samt deras eventuella nattsällskap.

Inte bara de som måste vara beredda att betala offentlighetens pris, därför att de står på den offentliga scenen, utan även alla andra måste räkna med att uppgifter kan komma att användas i sammanhang de aldrig bett om. Med databaser breddfyllda med information ökar risken för läckage och många sköna pengar kan tjänas av skvallerintresserade tipsare. Det norska kungahuset for på utlandsresa och fick ta med sig en hel resväska kontanter. Bankanställda sålde information till pressen om vad de kungliga köpte på sina kort.

Den dagen olika övervakare kopplar ihop sina övervakningskameror och övervakningsmikrofoner i gemensamma nät så har visserligen samhället totalkoll men vi känner oss förmodligen ytterst otrygga.

I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter står att läsa ”Ingen får utsättas för godtycklig inblandning i privatliv, familj, hem eller korrespondens”.

Det är väl tur att det står någonstans.

Inga kommentarer: