10 maj 2008

"Fem procent hyreshöjning är väl ingenting"

I flera dagar har jag gått och tänkt på en fastighetsägare som reste sig upp på fastighetsägarnas konferens i Malmö i måndags. Han lämnar mig liksom ingen ro.

Han sa ungefär så här apropå utredningen om EU och hyrorna: ”Nu när vi har fått ett helt nytt förslag då ska vi väl pröva det. Fem procent hyreshöjning är väl ingenting”. Han använde lite flera ord än så, men det gick ut på att man inte ska vara så mycket emot allting hela tiden.

Det finns i och för sig många som tycker att det räcker med att saker och ting är nya för att man ska säga ja. Så det är inte det. Det är det där med procenten. Dessutom är det inte 5 procent längre utan 6,3 procent. Denna hyreshöjning som ska falla ut år efter år där det är efterfrågan på lägenheter kallas av någon outgrundlig anledning skyddsregel.

Jag talade med en trevlig herre från norr i fredags som jag brukar utbyta åsikter med. Han betalar 51 procent av sin pension i hyra. Den där procenten som inte är någonting för fastighetsägaren i Malmö betyder för hans del, om han betalar 5 000 kronor i månaden, första året ett påslag med 315:-/mån, andra året är hyran 5 650:-, tredje året 6 006:-, fjärde året 6 384:-, osv. Den som vill tappa sugen kan fortsätta räkna på egen hand.

Det är ingen skyddsregel för hyresgäster - det är en garantiregel för fastighetsägare. Det kommer att rassla till ordentligt när den garanterade höjningen tickar in.

Mannen från norr tycker av förståeliga skäl att det där med att prova något nytt kommer att bli ganska dyrt för hans del. Även om han absolut inte är en omodern och bakåtsträvande typ som är emot allting nytt, så är det snart inte mycket kvar av pensionen. Och det kan ju kännas lite kärvt. Han tillhör inte precis shopparna på Biblioteksgatan i Stockholm. Där kan man köpa t-shirts för samma pris som en tvåa i Hedemora. Å andra sidan har de kanske har råd att betala för skyddet mot oskäliga hyror.

Inga kommentarer: