17 september 2008

Endast mejlaren är vaken

Nattmejlaren är en vaken typ, fast oftast på dåligt humör. Det är väldiga humörsvängningar mellan dagmejlarna och den nattlige motsvarigheten. Mejl som kommer på dagen är ofta pigga och alerta och det finns en önskan om att få svar på sina frågor. På nätterna skickar folk småilskna mejl för att bli av med sin frustration. Även omåttligt ilskna mejl ramlar emellanåt in i inkorgen. Man kan förstå att de hade mått mycket bättre om de sovit istället för att sitta hålögda framför datorn 04.17.

I natt slog sig exempelvis Fredrik ner vid tangenterna för att framföra lite funderingar. Han undrar varför jag tycker ”att somliga ska parasitera på sina medmänniskor och inte göra rätt för sig”. Eftersom jag inte tycker att man ska ”parasitera” på sina medmänniskor utan göra rätt för sig, så kan ju Fredrik ha tryckt på skickaknappen lite för snabbt utan att kolla upp adressaten. Men det troliga är att Fredrik inte är en slarver utan tycker att hyresgäster i någon oklar mening är parasiter.

Fredrik lanserar också en vanlig idé som återkommer i olika sammanhang nämligen att man ska dumpa folk i Norrland. Dit brukar man hänvisa kriminella, knarkare och nu även bostadslösa. Fredrik menar att ”alla kan självklart hitta en billig bostad. Det finns mängder exempelvis i Norrland”.

Ja, vad ska man säga. Nu tillhöra inte Fredrik de mera skruvade nattmejlarna, men man kan ana en framtida nisch för FRA. Om de nu ändå ska läsa alla mejl kan de kanske inleda ett samarbete med någon terapeut som kan ta sig an de olyckliga nattmejlarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Begrepp är spännande. Nattmailaren har hittat sitt sätt att se på omvärlden. Förutom "parasit" finns några andra begrepp som kan användas...

Parasitism är när en part drar nytta av samlevnad medan den andra skadas.

Symbios definieras som två parter som lever tillsammans i ett nära förhållande som har positiv eller negativ effekt för i alla fall en av parterna.

Mutualism beskriver ett förhållande som båda parterna tjänar på.

Kommensalism är när en part har nytta medan den andra påverkas obetydligt.

Jag skulle nog vilja se det som att förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd kan ses som mutualism eller symbios. Det senare är väl mer tveksamt eftersom man inte lever i något "nära förhållande" med sin hyresvärd. Iallafall inte om man inte tvingats bo hos en hyrestant.