16 september 2008

Landet runt


Bruksvärdesbegrundande i Örebro

I´m on the road. Eller snarare färdas jag med olika varianter av tåg runt landet. Vi samlar ihop oss själva och argumenten inför de kommande hyresförhandlingarna. Det var Örebro igår, Nässjö idag och Stockholm på onsdag. Det gäller att lyssna och begrunda hur livets realiteter ser ut. Det är ju inte precis lugnet som lägrat sig över bostadsmarknaden.

Det är inte en helt okomplicerad sysselsättning detta att förhandla hyror för nästan tre miljoner hyresgäster. Vi är dessutom tre parter som ska kunna leva med förhandlingsresultatet. Såg i Östersundsposten idag att en äldre herre där är missnöjd med att alla fått 82 kronor i höjning. ”Till syvende och sist är man tvungen att blanda olika höjningsformer för att det ska bli riktig rätt”, säger Conny Säker som förhandlar för hyresgästerna.

Riktigt rätt är det när lika lägenhet har lika hyra och olika lägenheter har olika hyra. Att pricka in rätt bruksvärdeshyra är inte gjort i en handvändning. Fast det är värt mödan. Om hyran sätts efter den kvalitet och standard som faktiskt finns måste hyresvärden tillhandahålla en kvalitetsprodukt om de vill ha ett bra förhandlingsresultat.

Bruksvärdessystemet är i sin mest utvecklade form ett sätt att kvalitetsmärka lägenheterna, fastigheterna och området. Det gagnar alla. Det är betydligt trevligare att vandra runt bland välvårdade hus än bland hus som fått förfalla därför att hyresvärden fått betalt på grund av läget och bostadsbristen och därför inte behövt anstränga sig. Nu måste här tilläggas att inte alla fastighetsägare skulle sluta bry sig om sina hyresgäster. Men det finns många som är på hyresmarknaden av helt andra skäl än omsorgen om husen och hyresgästerna.

Inga kommentarer: