29 september 2008

Spanien har en miljon lediga lägenheter

Jag ska till Bryssel och Uppsala och tala, samt medverka i TV8 den närmaste tiden. Mitt bloggande riskerar att bli lidande eller snarare en del av förberedelsearbetet.

I Bryssel har IUT (International Union of Tenants) en konferens i EU-parlamentet om ”Decent and affordable housing in European cities”. Hyresgästerna i Sverige berörs förstås. Numera har vi väl inga illusioner om att vi lever isolerat från resten av världen. Vi delar de flesta problem med andra länder. Fast inte alla.

I Spanien finns en miljon tomma lägenheter. Inte för att folk inte vill bo där utan därför att det är för dyrt att bo där. Vi har inga tomma lägenheter, men de flesta har inte råd att bo i de nybyggda husen här heller. I Spanien har de inget bruksvärdessystem, ändå kan det gå åt pipsvängen. Tänka sig. Det kanske finns andra problem med byggeriet. Byggmaterialpriser till exempel.

I Uppsala ska jag träffa 400 socialchefer och andra slitvargar i socialsvängen. Där har jag slagit till med den anslående rubriken: ”Gräddhyllor och fattigfickor”. Den självklara och vid det här laget rätt så ofta använda ingången blir att vi inte bygger hus utan samhällen och just nu ser det inte vidarevärst bra ut med samhällsbygget. Bostadspolitik är välfärdspolitik, ingen borde tveka om det.

TV8-programmet kommer förstås också att handla om boendet. Programledaren Gudrun Schyman kommer nog att tillföra den mindre vanliga ingången, att boendet också har en feministisk dimension. Mats Odell ska också vara med. Hoppas att också han har en ny och ovanlig ingång.

Inga kommentarer: