19 februari 2009

Hyreshetta

Jag fick några uppmuntrande mejl igår angående debattartikeln i DN. Men även en del arga. Hyresfrågan i Stockholm är så otroligt laddad. Ingenstans i landet finns det någon motsvarighet till denna intensiva hetta i debatten. Det mest laddade ordet av alla är läget och om det ska spela roll för hyran.

Hyresgästföreningen har ett uppdrag av riksdagen att förhandla hyror med bruksvärdet som grund. Hyran ska sättas efter lägenhetens beskaffenhet. Det vill säga storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard, ljudisolering, förmåner såsom hiss, sopnedkast, tvättstuga, god fastighetsservice, lekplats, garage, husets allmänna läge, boendemiljön, närhet till kommunikationer och service (det vill säga läget).

Allt detta och lite till ska vägas samman och utgör bruksvärdet. I Umeå jobbar man exempelvis med ett poängsystem som fångar upp allt det ovan uppräknade. Och alla är nöjda med det. Men när man i Stockholm vill göra ett rejält hyressättningsjobb, så att hyran blir korrekt och begriplig, sägs det vara ett svek mot hyresgästerna.

Jag står själv i bostadskön i Stockholm och ser hur obegripliga hyresnivåerna kan vara. Det kan skilja på flera tusen inom ett och samma område. Det jag och andra som söker bostad, eller som de som redan bor i Stockholm har rätt att kräva av Hyresgästföreningen, är en begriplig förklaring till varför lägenheten har den hyra den har. En likvärdig lägenhet ska ha lika hyra. Skillnader i hyra ska kunna förklaras och det måste man kunna göra även i Stockholm. Snedheterna i hyressättningen i Stockholm har förorsakat politisk irritation i åratal och lett fram till förslag om lagreglering av hyrorna.

Jag är övertygad om att ingen hyresgäst blir lyckligare av att vi får politiskt satta hyror. Men det kräver att vi även i Stockholm får hyror som folk förstår sig på.

17 kommentarer:

Anonym sa...

För feg för att ta med min kommentar?
Att jag tycker att vi mangrant borde gå ur er föreninge som inte kan backa hyresgäster?
Ni viker er och försvarar inte mina eller många andras intresse!
Och hur intressant är det att läsa att du står i bostsdskö själv?
Skall vi som bor i stan tvingas flytta från våra bostäder för att ni inte kan stå emot och backa oss hyresvgäster bättre?
Ynkligt!
Vad berättigar egentligen er verksamhet nu?

Anonym sa...

Din kommentar visar hur laddat detta är.Att hyrorna ska bli tydligare, så att alla vet vad man betalar för, det är väl otroligt bra för hyresgästerna.

Det finns ett starkt hot om marknadshyror, med speciella lägespåslag från Regeringen. Det enda sättet att undkomma detta är att man tar hand om hyressättningssytemet i Stockholm och sköter det bättre än idag.

Anonym sa...

Så nu har du än en gång valt att köra över ett beslut av en förhandlingsdelegation!

I vilket syfte? Vad ville du uppnå?

Inser du inte att du med detta överkörande direkt demonsterar centralstyrningen av hyresgästföreningen?

Inser du hur det påverkar viljan att överhuvudtaget delta i förhandlingsdelegation eller annat hyresgästföreningsarbete?

Inser du hur det påverkar tilltron till hyresrätten? Utan en hyresgästförening som man kan ha tilltro till blir möjligheten att försvara hyresrätten svag eller omöjlig!

Nu kommer ytterligare ett antal hyresgäster såväl förtroendevalda i föreningen som andra att dra slutsatsen att det får bli bostadsrätt.

Jag har svårt att förstå både din totala insiktslöshet om hur stämmningarna i rörelsen och bland hyresgästerna ser ut och din totala insiktslöshet om hur en DEMOKRATISK folkrörelse måste arbeta. För att få respekt.

Jag är både upprörd och besviken

Rune Bergman

Anonym sa...

Avgå Barbro!

Det finns inget förtroende för din centralstyrning av hyresgästföreningen längre!

Anonym sa...

Ingen utanför Stockholm fattar vad ni snackar om (och ganska få i Stockholm också). Det här är rena självklarheter som borde vara genomförda för länge sedan. Det fattar ni väl själva? Man kan inte ha ett hyressättningssystem som nästan enbart bygger på byggnadsår. Vad säger det om kvalitet i boendet? Stå på dig Barbro! Och ni trångsynta Stockholmare kan gärna gå ur hyresgästföreningen, sedan kan ni försöka förhandla om hyran själva, så får ni se hur kul det är. Skärpning nu!

Anonym sa...

Du Barbro skriver: "Jag står själv i bostadskön i Stockholm".
Gör som de tjänstemän som ska försvara innerstadens Hyresgästers hyra, köp en bostadsrätt (motsv.) eller villa och tyck till om hyresgästernas hyror i innerstaden. Varför vill Du (och Hgf-"förhandlarna") att jag ska betala mera i hyra bara för att mina grannar ska bo billigare och blir rikare ???

Barbro Engman sa...

Till sviken jag har inte stoppat någon kommentar, du har väl tryckt på fel knapp.Mitt liv i bostadskön är förstås inte intressant annat än det jag och andra lägget märke till genom att stå där, exempelvis att hyrorna i Stockholm är svårförståeliga. Anonym och Rune Bergman säger att jag centralstyr och inte följer demokratiskt fattade beslut. Den lilla förhandlingsdelegationen gjorde ett ställningstagande, den stora gjorde ett annat och HMK fattade beslut som stämmer med vad den den lilla delegationen sa. Den demokratiska processen är sådan, HMK har till uppgift att lösa tvister och det har vi gjort. Att sedan inte alla gillar beslutet är en annan sak men odemokratiskt är det inte. I så fall vore det meningslöst att ha ett tvistlösningsorgan. HMK fattar varje gång beslut som en del gillar och andra inte så blir det när man hamnar i tvist.Någon måste lösa den.
Det jag inte förstår är varför det inte går att sätta hyror i Stockholm på samma sätt som det görs i övriga landet. Det finns ingen som kräver att man ska avgå bara därför att man hävdar att hyrorna ska sättas efter bruksvärde och inte byggnadsår. Så länge det står i Jordabalken att hyrorna ska sättas efter bruksvärde så ske dem det i annat fall får man införa ett helt ny lagstiftning.Men än så länge har vi ett bruksvärdessystem, risken är överhängande att politikerna bestämmer sig för något helt annat.

Anonym sa...

Barbro: Du har fallit pladask för HGF:s välavlönade tjänstemäns argument ... Svara på ovanst. Varför vill Du (och Hgf-"förhandlarna") att jag ska betala mera i hyra bara för att mina grannar ska bo billigare och blir rikare ???

Anonym sa...

Jag har svårt att se det kontsiga med att hyresgästerna vet vad de betalar för. Hur ska ett system annars uppfattas som legitimt???

Anonym sa...

Men Rolf, svaret på din fråga är ju naturligtvis att du ska betala för din hyra utifrån bruksvärdet på den. Grannarna betalar utifrån bruksvärdet på sina lägenheter.
Jag förstår inte hur du resonerar när du säger att dina grannar bor billigare för att du bor dyrare?
Vad bygger du det resonemanget på?
Det håller inte.

Barbro Engman sa...

Rolf, hur menar du när du skriver, Varför vill Du (och Hgf-"förhandlarna") att jag ska betala mera i hyra bara för att mina grannar ska bo billigare och blir rikare ???
Kan du förklara lite tydligare hur du menar?

Anonym sa...

Bor man kvar som hyresgäst i en från allmännyttan ombildad bostadsrätt (i en äldre fastighet) blir konsekvensen på detta sätt ... Hyresgästföreningens förhandlare är Bostadsrättsägarnas bästa vän, varför tror du att vi förhandlar vår hyra själv sedan 2 år ... ???

Anonym sa...

@Rolf: Jag gissar att du förhandlar din egen hyra och inte gillar hyresgästsföreningen därför att du har en omotiverat låg hyra jämfört med dina grannar som bor i andra fastigheter. Hur vore det med lite solidaritet med dina grannar i stället för att titta på din egen snöda vinning?

Anonym sa...

Ojojoj Barbro!
Nu är du felinformerad igen om vilka beslut som fattats av förhandlinsdelegationen för Svenska Bostäder. Du är också felinformerad om hur den lilla delegationen röstade i fördelningsfrågan när den behandlades av delegationen.

För det kan väl inte vara så att du medvetet ljuger om hur den lilla delegationen röstade för att kicka igång regionens kampanj för en systematiserad hyressättning? Eller är det kanske för att få en rak linje till HMK`s beslut om differentierade hyror för Svenska Bostäders fastigheter?

Det råder också förvirring och oklarhet i din och Terjes artikel om vad de senaste årens hyresförhandlingar inneburit för fastigheterna och hyresgästerna i Stockholm. Fördelningsförhandlingarna har inneburit att innerstadens fastigheter och hyresgäster generellt, alldeles oavsett fastighetens produktionsår, fått ett generellt högre hyrespåslag än fastigheter och hyresgäster utanför tullarna. Det är därför som det redan idag råder betydande hyresskillnader mellan olika delar av ex. Svenska Bostäders bestånd i Stockholm. För att inte tala om vad det inneburit i påslag för de privata fastighetsägarna och deras hyresgäster!

Problembilden för hyresgäster i Stockholm låter sig inte fångas i en fråga om att hyresgäster ska kunna förstå sin hyra. Bortsett från att lusläsa vinstintresserade konsulters förslag till ombildning så är de flesta av hyresgästerna i allmännyttan fullt upptagna med att få ihop stålar till hyran!

Nog förstår folk, Barbro. Boendet är ju en så central del av livet.
Nog förstår folk att den hungriga, uppfinningsrika, svenska hyreshajen också har två ben!(som på den bild du publicerade för några dagar sedan)
Det vi inte förstår är att hyresgästföreningen väljer ut lämpliga bryggor åt den att kalasa vid. Med hänvisning till att det har ett högre syfte.

Anonym sa...

Barbro!
Jag kan inte förstå hur du kan motivera dig till att sitta kvar på din ordförandepost när du gör ett så genomuselt arbete och inte står upp för oss som betalar din län med våra medlemsavgfiter!!!
Gör oss alla en tjänst och avgå!
Eller sitter du kvar bara för att du skall ha ett jobb???
Vad har du då för motivation att arbete för medlemmarna?

Dessutom är jag oerhört trött på att hela tiden läsa i dina inlägg om hur du och ni andra har det i Stockholm!
Hur har vi det i Malmö med våra hyror och förhandlingar tror du?
För du vet väl om att vi finns?
Sverige tredje största stad du vet?
Och att vi har ett city med mycket eftertraktade lägenheter där jag själv bor!
När skall du bry dig om oss???
För du vet väl om att inte hela världen kretsar kring ditt Stockholm?
Eller gör det?

Barbro Engman sa...

Hej Malmöit, jag kan till vissa delar hålla med dig om att det är en väldig Stockholmsfixering. Jag som för övrigt bor i Borlänge och reser mycket i landet möter ofta en trötthet över att det alltid ska vara hyrorna i Stockholm det handlar om. Men nu är det så att de politiker och debattörer som vill ändra vårt hyressättningssystem ständigt använder Stockholm som ett exempel på att hyressättningen inte fungerar som det var tänkt och menar att hyresgästföreningen inte kan ta ansvar för den lagstiftning vi har. Läs dagens blogg där kommenterar jag detta ytterligare.
Ha en bra dag.

Anonym sa...

Du ljuger Barbro!
Hur kan du sänka dig så lågt?
Det fanns ingen "tvist"
eller "tolkningsfråga" att lösa för HMK gällande SveBo-avtalet. Det är bara något du själv uppfunnit i din egen lilla "hitte på värd”. Både breddade & lilla förhandlingsdelegationerna var eniga om att på goda grunder motsätta sig differentiering av hyrorna.
Delegationen hade i slutändan endast två saker att ta ställning till: Att rösta för eller emot differentiering.
Breddade och lilla delegationen tog då ställning emot differentiering.

Om inte delegationen tagit detta beslut, hade utfallet enligt avtalstexten i alla fall blivit detsamma, dvs. 2,75% rak hyreshöjning över hela beståndet.

Det är endast med ditt mygel och manipulerande man så skamlöst kan påstå något helt annat. Vi begärde att få informera om detta i yttrandet från Reg.Sthlm till HMK.

Men du och dina Fastighetsägarkompisar i HMK tyckte inte att det var av värde att höra båda parter i frågan, ni nöjde er med att fabricera ihop er egen fantasiversion!

Med största sannolikhet hade en bananrepublik eller fascistdiktatur handlagt denna låtsasprövning mer demokratiskt, än vad du & dina kumpaner förmådde.

Lägg genast ned HMK.
Avgå omedelbart Barbro!

Ditt förtroende är i och med detta förräderi helt förbrukat!
Nu kan vi i stället elda upp våra stadgar och lägga ned all förhandlingsverksamhet inom Hgf.

Från och med nu är det bara den "juridiske Barbro" som enväldigt bestämmer hyresnivåerna i stället för som tidigare att den f.d. folkrörelsen Hgf är med och förhandlar.

Du har inte bara bränt ditt eget och HMK:s förtroendekapital för all framtid.
Du har även lyckats avrätta förhandlingssystemet och Hgf som part vid hyresförhandlingar.
Du har helt enkelt visat att hela förhandligsprocessen är en parodi.

Nu verkar enda chansen att slippa ditt mygel vara att hoppas på lagstiftning i stället och detta är mycket tragiskt Barbro!

Sällan har så få, anställt så stor skada, som du och dina kumpaner i HMK lyckats med.

F.d förhandlare i SveBodelegationen