25 februari 2009

Jag tackade nej till kungamiddagen


Pagebyggnaden på Drottningholm

Denna morgon är tidningssidorna helt och hållet kungliga. Världens största förlovningsannons upptar sida efter sida. Förlovningen är en storvinst för kärleken, ett välbehövligt ekonomiskt åtgärdspaket, en insats för svensk turism, ett uppsving för monarkin. Och så blir det en hyrestvåa på 61 kvm ledig i Pagebyggnaden på Drottningholm.

Ett välbehövligt tillskott. I morse fanns det fem lediga tvåor i Stockholms närförorter med en hyra på mellan 4459 kr/mån och 8504 kr/mån. Det är bra att det nu blir klarlagt om en skillnad i hyra på 4000 kr/mån mellan två tvåor i samma område är en okej skillnad som beror på skillnader i bruksvärde. Eller om den beror på att det "finns det skevheter i Stockholms hyressättning som behöver rättas till" som vi skrev på DN Debatt i förra veckan.

Vilken hyra det är i Pagebyggnaden på Drottningholm vet jag inte, och kommer förmodligen aldrig att få veta, det är väl högst osannolikt att den hamnar på här.

Jag har aldrig rört mig i kungliga kretsar och har därför lite dimmiga begrepp om hur det går till på slott och herresäten. Dessutom missade jag den enda chans jag haft att ta reda på det. Min farmor begrep aldrig hur det kom sig att jag tackade nej till den enda inbjudan till kungamiddag jag någonsin kommer att få. När man är riksdagsledamot får man sådana inbjudningskort. Trots att hon nog hade skarpa invändningar mot själva idén om att några av alla dem som trampar omkring på jordens yta ska höjas över oss andra att ges närmast magiska egenskaper så tyckte hon att man gott kunde spana in dem.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro! Du är så himla bra! Fortsätt med ditt goda arbete!

Att ta itu med den skeva hyressättningen i Stockholm är något som HGF borde ha gjort för länge sedan.

Att egoister, som bor för billigt i Stockholms innerstad på bekostnad av de som bor i ytterstaden, klagar får man liksom räkna med.

Det sorgliga är bara att de gräver sin egen grav. Genom att inte anpassa sig till verkligheten och idén med bruksvärdet så faller hela idén och marnadshyror blir ett faktum. Då blir det betydligt dyrare för innerstadsborna.

Anonym sa...

Amen!

Äntligen en vettig kommentar på den här bloggen!

/Medlem

Anonym sa...

Har du äntligen börjat skriva dina egna kommentarer på bloggen?

Då blir det mycket trevligare och så kan du ju sammanfoga svaret i samma inlägg som kommentaren.

Barbro for president!

Anonym sa...

Men Barbro, du är ju en av dem som höjts över oss andra och givits magiska egenskaper.

Gunilla S

Anonym sa...

Nu börjar i alla fall jag tröttna på det lilla anonyma innerstadsgängets gränslösa ohyfs. Argumentera för er sak istället för att gödsla speglosor.

/Stockholmare

Anonym sa...

@Anonym #3
"Har du äntligen börjat skriva dina egna kommentarer på bloggen?"

lol

Logiken är knivskarp: när det för en gångs skull finns vettiga kommentarer på bloggen, så måste det vara Barbro själv som skrivit dem. Det var så du tänkte va? ;)

Anonym sa...

Hyrorna i Stockholms innerstad måste upp! Dagens situation är ohållbar och orättvis.

Medan vi träter om detta så försvinner hyresrätterna från innerstaden. För varje år blir dom färre. Är det att värna hyresrätten?

Inte full marknadshyra men minska gapet som är. Nu är det sjukt. Folk trixar och betalar svart. Tjuvhåller, hyr ut svart, låter lägenheter stå tomma, använder som övernattningslägenhet, hoppas på ombildning, försöker få ut värdet vid bytköp av bostadsrätt etc. Man flyttar inte ut till förorten och gör man det ändå så kan man välja och vraka. Medan de som bor i förorten har väldigt svårt att byta till ett annat område.

Har man en sekelskiftes hyrestrea centralt i Stockholm så är man kung, då kan man byta till vilken lägenhet som helst i hela Sverige eftersom den har bäst bytesvärde. En sån lägenhet köper folk för ca 500,000 kr svart idag. De som betalat såna pengar använder sen alla argument som finns för att hyrorna ska vara låga. Liksom de som köat och bytt i långa kedjor för att till sist få en lya centralt. Dörren är dock nästan stängd för dagens ungdomar, om dom nu inte betalar svart...

Det här håller inte och förr eller senare kommer nåt att hända med hryesregleringen. Ju förr desto färre hyresrätter som försvinner i de mest attraktiva lägena.

Mvh /Leif

Anonym sa...

Högre hyror åt alla! Tack för att du sålde oss Barbro. Nu ska jag gå ur och plocka med mig alla grannarna.

Trött medlem med trötta grannar.

Anonym sa...

Jaha, nehä, argumenten uteblir fortfarande. Utropstecken och förolämpanden är det som gäller i innerstan.

Anonym sa...

>Jaha, nehä, argumenten uteblir
>fortfarande. Utropstecken och
>förolämpanden är det som gäller
>i innerstan.

Och hur vill du komma till rätta med dagens problem?

Jag kom i alla fall med konstruktiva förslag.

/Leif

Anonym sa...

Jag tror att vi innerstadsbor är förbannade för att vi under så lång tid har blivit mer utsatta än andra av svindyra ombyggnader, svindyra nybyggnader och nu senast av omfördelningivrare t ex Barbro Engman.

Hyresgästföreningens egna undersökningar visar att innerstadshyrorna blivit långt högre än vad ytterstadsbor och andra regioninvånare är beredda att betala för att bo i hyresrätt i innerstaden. Ändå tycks dessa fakta inte gå in i tyckare och makthavare på riksnivå och andra. Varför inte, det är ju så enkelt! Har Barbro och andra svårt att läsa innantill. De framför att hyrorna ska spegla hyresgästernas värderingar, men tar inte till sig de värderingar som finns.

Kör man upp innerstadshyrorna kör man ut folk med vanliga och låga inkomster ännu mer än vad ombyggnaderna redan gjort.

Också innerstadsbor har rätt till trygghet i boendet.

Hyresboendet i innerstan har minskat, men fortfarande är innerstaden i Stockholm en av landets hyresrättstätaste delar.

Ett av de vanligaste argumenten för omvandling till bostadsrätt är just hyresutvecklingen, så de som tror att man bevarar hyresrätt genom att höja hyrorna har verkligen skjutit sig i foten.

Anonym sa...

För att citera en kommentar ovan: "Kör man upp innerstadshyrorna kör man ut folk med vanliga och låga inkomster ännu mer än vad ombyggnaderna redan gjort."

Mjo, var det inte trettio kronor i månaden det handlade, det driver nog folk från hem och hus... Inte.

Problemet som jag förstår det är att i Stockholms innerstad så har man en modell för hyressättning som innebär att byggåret är avgörande för hyran. Ju anrikare address, desto lägre hyra alltså.

Att de personer som bor där sedan, i de flesta fallen, köpt lägenheten svart gör också att det inte är några låginkomsttagare som bor där i dag. På svartkontrakten råder nämligen marknadshyror, och det har inte arbetare råd med.

Det är ju knappast rättvist att knösar på flotta adresser i innerstaden betalar lägre hyra än vad man gör för motsvarande lägenhet i Botkyrka.

De personer som skriker högst i kommentarerna här på bloggen är knappast några stackars låginkomsttagare, tvärt om. Men det vill man förstås inte låtsas om.

De som skyddar arbetarna från marknadshyror är i dag hyresgästsföreningen, då får inte några knösar i innerstaden underminera förtroendet för bruksvärdessystemet. Så enkelt är det.

Anonym sa...

Anonym

>Jag tror att vi innerstadsbor är
>förbannade för att vi under så
>lång tid har blivit mer utsatta
>än andra av svindyra ombyggnader,

Ja det beror på hyressystemet. Privatvärdar tar in några Polacker och renoverar enl "hög standard" mot hyresgästernas vilja och med hyresnämnden godkännande, det kan vara så mycket som 50% höjningar IDAG. Jag menar att renovering ska ingå i hyran. Hyran ska vara förutsägbar.

>Hyresgästföreningens egna
>undersökningar visar att
>innerstadshyrorna blivit långt
>högre än vad ytterstadsbor och
>andra regioninvånare är beredda
>att betala för att bo i
>hyresrätt i innerstaden.
LOL

Lever du i en fantasi?

Ta VILKEN HYRESRÄTT I INNERSTADEN SOM HELST och sätt ut en annons för byte till förorten. Får du inga svar så håller jag med dig...

>Ändå tycks dessa fakta inte gå
>in i tyckare och makthavare på
>riksnivå och andra. Varför inte,
>det är ju så enkelt! Har Barbro
>och andra svårt att läsa
>innantill. De framför att
>hyrorna ska spegla
>hyresgästernas värderingar, men
>tar inte till sig de värderingar
>som finns.

Dina fakta är fel, hyrorna är alldeles för låga. Det är därför folk betalar flera hundra tusen svart för en hyresrätt i innerstaden.

>Kör man upp innerstadshyrorna
>kör man ut folk med vanliga och
>låga inkomster ännu mer än vad
>ombyggnaderna redan gjort.

Nej det är fel, undersökningar visar att välmående medelklass bor i innerstaden. Inte sällan bor ensamstående i treor t.ex. Men en hyreshöjning skulle förstås bli mindre på redan "dyra" hyresrätter.


>Också innerstadsbor har rätt
>till trygghet i boendet.

Ja en systemförändring ska ske över en längre tid.


>Ett av de vanligaste argumenten
>för omvandling till bostadsrätt
>är just hyresutvecklingen, så de
>som tror att man bevarar
>hyresrätt genom att höja hyrorna
>har verkligen skjutit sig i
>foten.

Nej fel, för det är de låga hyrorna som driver ombildningarna samtidigt som en lägenhet i innerstaden är mycket eftertraktad. Med "höga" hyror så är inte intresset för värden att sälja lika stort. Om värden inte vill sälja så blir det inga ombildningar.

Mvh /Leif

Anonym sa...

Och vem tjänar på höjda hyror i innerstaden? Husägaren tjänar pengar förståss! De boende tjänar ingenting vare sig de är hög- eller låginkomsttagare. Men på lång sikt får man ju en omfördelning av de boende, beroende på hur höga höjningarna blir. Det råder väl ingen som helst tvekan om det. Och vad har Hyresgästförenngen för intresse av att göra boendet dyrare för de som bor i Stockholm? Rättvisa? Det är ett underligt sätt att definiera rättvisa i så fall. De som har en hyresrätt i Stockholm har med väldigt få undantag kunnat välja läge på lägenheten. Ska man då straffas för att man äntligen får en lägenhet med ett attraktivt läge? Ska de lägenheter med attraktiva lägen vara förbehållna de som har mycket pengar?
Högre hyror på attraktiva lägen får ju effekten att avskräcka folk med låg inkomst från att bo kvar där respektive att acceptera ett bostadserbjudande där.
Måste erkänna att jag inte ser det rättvisa i denna socialdemokratiska politik.....