03 februari 2009

Linköping vill också ha hyran själv


Rapport gjorde igår ett nedslag i det kommunala bostadsbolaget i Linköping och ingen blev väl direkt överraskad över att man inte heller där ansåg att en fastighetsägare bör ta hand om sina hus och sina hyresgäster innan de skickar tapetpengarna till äldreomsorgen. Se inslaget här (5.10 minuter in i sändningen)

Bara 19 procent vill bo i hyresrätt skriver Hem & Hyra, för det har SCB tagit reda på. Man kan förstås tycka både det ena och det andra om den här typen av undersökningar, men i söndags när Rapport lämnat de nedslitna hyreshusen i Sollentuna och istället visade ett inslag som gick ut på att folk åter strömmade till bostadsrättsvisningarna så är väl det inte mycket att förvånas över. Varför skulle folk vilja åka på visning till nedslitna kommunala hyreshus i Sollentuna. Människor vill bo där det är välordnat och vackert.

Denna morgon har jag tagit mig till Radiohuset för att delta i P1 morgon. Ekot har gjort inslag om svarthandel. Lyssna på inslagen här. Den här typen av ekonomisk brottslighet omsätter många miljoner eller miljarder, det finns ingen som vet för det är ingen som bryr sig. Samhället möter detta med total tystnad. Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna i Stockholm, och jag var överens om det mesta. Utom en sak, han är säker på att höjda hyror är receptet även mot brottslig verksamhet. Om det kräver en fördubbling av hyrorna eller om det räcker med några hundralappar fick jag inget svar på. Enligt mitt förmenande är det den väldiga och växande bristen på bostäder som gör att folk kastas in i brottsliga uppgörelser, många ser det som den enda utvägen om man vill ha tak över huvudet.

Om man höjer och höjer hyran för att bekämpa brottslighet eller få pengar till barnomsorgen kommer snart alla att gå på visningar av bostadsrätter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Svarthandeln verkar ske helt öppet. I helgen var det en radannons i Svd där man begärde 11.000 m2 för en hyresrätt, "värden informerad och positiv". Det känns tyvärr som om samhället ser mellan fingrarna med denna typ av brottslighet. Kan man tänka sig att en annons där man erbjuder knark eller stöldgods hade släppts igenom av tidningen? Naturligtvis inte...

Anonym sa...

Vi är alla på väg till bostadsrättsvisningarna. Det kommer inte finnas någon kvar som har råd att betala hyran. Frågan är vem som ska betala din lön då? Du kanske kan bli ordförande för SBC så hyrorna blir lika höga som för hyresrätter.

Barbro Engman sa...

Hej anonym. Jag har kopierat en kommentar från någon annan anonym som kommenterade bloggen om Sollentuna.
"Hur kan någon på allvar tro att hyresökningarna skulle vara lägre utan att hyresgästföreningen fanns. Det är ju ren idioti.

I västra Sverige har lönerna för genomsnittshushållen ökat mer än hyrorna varje år i 10 år i följd. Denna förhandling ej inräknad. Hyrorna har även vid 2 tillfällen stått helt still.

För 10 år sedan lade hushåll i genomsnitt 32-33% av sin disponibla inkomst på hyran. Den siffran är nu ner i ca 28%

Så gnäll mindre. Och vill ni inte bo i hyresrätt så köp. Då kan någon som vill ha en hyresrätt få er. "
Skrev han/hon och så kan det ju vara.

Anonym sa...

Så du postar anonyma kommentarer på din egen blogg, lågt.

/Stefan

Anonym sa...

Men hallå, vadå lågt. jag tyckte bara att den kommentar som någon lagt in i min blogg var värd att lyftas fram.