27 februari 2009

Galna bosjukan


I stadsdelen Herrgården i Malmö har vårdcentralen astmaskola. Man går inte där för att bli frisk utan för att lära sig leva med att man fått astma och allergier av mögelskadade lägenheter och bristfällig ventilation.

- Badrum och kök är väldigt nedgångna. Och det enda friskluftsintaget till lägenheten går via brevlådan, uppger arbetsterapeuten Anna Nergelius i Sydsvenskan.

Många har heller ingen fläkt över spisen. Det enda friskluftsintaget till lägenheten är brevlådan! Inne i lägenheten lever barn som får infektioner som orsakar astma. Sedan får föräldrarna gå i astmaskola!

Barnen sover inte på nätterna och de får svårt att hänga med på dagis och i skola. De utvecklas sämre helt enkelt, säger läkaren Susanne Delavaran.

Föräldrarna oroas för sina barns hälsa och de ber om intyg för att de ska få byta lägenhet, men oftast leder det ingenstans enligt personalen på vårdcentralen. Här vet man vad som förorsakar de allvarliga sjukdomstillstånden. Åtgärden blir att man ska leva kvar mitt i sjukdomskällan, få dyr medicin, lära sig inhalera och hoppas att brevlådan släpper in lite luft. Man blir helt matt.

En som inte borde vara matt är socialminister Göran Hägglund (kd). Han har världens utgångsläge och sitter på alla möjligheter att rycka ut. Han kan lägga ihop allt han lärde sig när han var ordförande i riksdagens bostadsutskott med all den makt han har som ansvarig för folks väl och ve och ge sig i kast med galna bosjukan med samma iver och kraft som vi gav oss i kast med galna kosjukan.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Enda lösningen som jag ser det är att kommunens Allmännytta får tvångsförvalta misskötta hyreshus som dem i Herrgården och dessutom att husen exproprieras och tillfaller Allmännyttan. Samtidigt måste kommunen få stöd och bra lån för att renovera omgående.
Läs från min blogg debatt i riksdagen om detta!
http://egon.frid.riksdagsvanstern.org/2009/02/ge_kommuner_ratt_och_mojlighet.php#more

Anonym sa...

Naturligtvis ska lägenheterna snarast saneras ordentligt, och går det snabbare genom att de tvångsförvaltas, så OK.

Men det verkar vara konstiga lägenheter som saknar öppningsbara fönster - ligger de alla i källaren eller på vinden?

Själv bor jag i en lägenhet som saknar tillräcklig automatisk ventilation. Men det fixar jag genom att då och då öppna fönster. Och badrumsdörren har jag ALLTID öppen på glänt. Dessutom tvättar jag nästan aldrig något som får hänga på tork i mitt badrum.

Vi bor inte heller trångbott: två i en trea, inte tio i en tvåa.

Tess

Anonym sa...

Tess, med Barbros hjälp och hennes rättvisare hyra kommer du få lämna din 3:a och bosätta dig där de stackars nysvenskarna trängs i en 2:a. De kan bo i din lägenhet med hjälp av bidrag men du kommer inte ha råd att bo kvar.

Det fina med bruksvärdet är numera att ventilation är bytt mot läget och utsikten. Tacka Barbro och hennes lojala hejdukar.

Barbro Engman sa...

Hej anonym, det vore väldigt intressant att veta vad du föreställer dig att jag tycker.Jag tycker exempelvis inte att någonting i bruksvärdessystemet ska ändras. Men jag tycker att man ska tillämpa bruksvärdessystemet också i Stockholm. Det har man inte gjort vilket har medfört att människor inte betalar hyra för den standard och kvalitet då har. Därför fick några med hög hyra 1,5%i höjning medan andra fick mer. Det kan skilja på flera tusen i hyra mellan lägenheter i samma område, nu måste man se till att hyrorna speglar alla bruksväredsfaktorer så att hyrorna är begripliga och rättvisa. I övriga landet har man jobbat med det i många år utan att människor har behövt flytta. Gå in på hyresgästföreningen i Stockholms hemsida och kolla under rubriken Framtidens hyra.

Anonym sa...

Barbro, du är en bruksvärdesförnekare. Varför ljuger du oss rakt upp i ansiktet? Måste man vara dum i huvudet för att befolka en hyresrätt?

Barbro Engman sa...

Om du är samma anonym som nyss skrev så bad jag dig tala om vad du tror att jag tycker. Det blir ju inte vidare meningsfullt om du tycker att det OK att tillskriva mig åsikter som jag inte har.Jag tycker det Hyresgästföreningen tycker, nämligen att hyrorna ska sättas efter bruksvärdet. Hyran ska enligt bruksvärdessystemet sättas efter lägenhetens beskaffenhet. Det vill säga storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard, ljudisolering, förmåner såsom hiss, sopnedkast, tvättstuga, god fastighetsservice, lekplats, garage, husets allmänna läge, boendemiljön, närhet till kommunikationer och service (det vill säga läget).Hur hyrorna ska sättas framgår av Jordabalken, det är ingenting vi har hittat på eller som vi kan ändra på egen hand. Det finns dessutom otaliga beslut i hyresnämnderna. Problemet är att man i Stockholm inte har jobbat systematiskt med att sätta hyror enligt bruksvärdet. Det ska man börja med nu.

Barbro Engman sa...

Jag tycker att alla ni som undrar över hyressättningen i framtiden ska gå på dem möten som hyresgästföreningen i Stockholm har

Plats: Östra Real, Karlavägen 79
När: 9 mars, klockan 19.00-21.00

Plats: Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5
När: 11 mars, klockan 19.00-21.00

Plats: Norra Real, Roslagsgatan 1, vid Jarlaplan
När: 11 mars, klockan 19.00-21.00

Plats: Södra Latin, Skaraborgsgatan 14
När: 11 mars, klockan 19.00-21-00

Anonym sa...

Barbro! Dessa några som du talar om "fick några med hög hyra 1,5%i höjning" är fastigheter som har en mycket hög nyproduktionshyra och därför höga hyror. De har därför också en mycket hög standard i alla de punkter som du vill ska beaktas vid en bruksvärdeshyressättning! Den generella höjningen var 2,75 %.

Förutom för innerstaden och för fastigheter som renoverades främst under70-80talet. Standarden är naturligtvis inte alls lika hög där som i den dyra nyproduktionen. Den är heller inte lika hög som i fastigheter som nyligen genomgått omfattande stambyten och renoveringar.
Med hjälp av ditt agerande i HMK får hyresgäster i innerstaden subventionera de höga nyproduktionshyrorna fastigheter.
Det är svårt att se hur bruksvärdessystemet tillämpats i HMK´s beslut!

Anonym sa...

Varför ska man gå på möten där utfallet redan är bestämt? Vilket skämt...

Barbro Engman sa...

Till den siste i raden av alla anonyma skribenter , vad är det för utfall som är bestämt?

Anonym sa...

Till den anonyme tyckaren. Vad är det som är bestämt? Något skämt är det då rakt inte. Du och jag skall vara tacksamma att någon vill ta ansvar för hyresrättens framtid. Det enda skämtet är det skämda i ditt svar.
Ragge

Anonym sa...

Det är då för märkligt Barbro. Nu har du i 7 år tvingat fram hyresdifferentieringar i Stockholm. Ändå påstår du i nästa ögonblick att ingenting har gjorts.

Du har också tvingat fram en ökning av nyproduktionshyrorna, med dina fåniga presumtionshyror. Och ombyggnadshyrorna har du vägrat att befatta dig med trots många propåer om motsatsen. och inte har du fått fram något hyresstatistiksystem och hyresöversikter trots löften under fem år.

Så kommer du nu och dels kör över en förhandlingsdelegation som ändå tänkt en bra bit. Och så börjar du klaga på stora hyresskillnader - de som du själv bäddat för.

Allt du säger är så ihåligt Barbro. Du bara pratar för att det ska göra intryck på vissa politiker.

Du hänvisar till hyresgästföreningens hemsida - framtidens hyra. Där finns också bara allmänna ord, inte en sakuppgift, inte en enda inriktningsdiskussion.

Lämna över till nån som på ett demokratiskt och respektfullt sätt mot oss hyresgäster kan lotsa organisationen till något som vi kan tro på.

Bo B

Anonym sa...

Tvångsförvaltning är ingen bra metod för att ta hand om misskötta hus. Det krävs expropriation.

Tvångsförvaltning duger bara mot fastighetsägare som typ inte betalar energi och sopor. Det duger inte mot fastighetsägare som grovt har vanskött sina hus. Tvångsförvaltningen ger inte möjlighet att göra större underhållsåtgärder.

Anonym sa...

Bo B, nu får du väl ändå ge dig. Hyresdifferentiering är ju enda motmedlet mot marknadshyra och det faktum att hyresrätter fortsätter försvinna i attraktiva lägen pga ombildningar.

Hyresgästföreningen representerar hyresgäster. Frågan här är väl vad majoriteten av hyresgästerna vill i denna fråga. Och majoriteten bor inte i innerstaden i Stockholm!
I Göteborg och Malmö har man redan infört differentierad hyra. 40% i Malmö och 30% i Göteborg i förhållande till förorten.

/Leif

Anonym sa...

Bu hu!

Stackars alla Stockholmare i innerstaden som ska få, håll i er: 2,75% i hyreshöjning!

Mina råd för att ni ska få pengarna att räcka till:
1. Sluta köpa lägenheterna svart.
2. Avskeda barnflickan.
3. Avskeda städhjälpen.

Då kanske ni till och med får pengar över för att börja betala skatt...

Anonym sa...

Innerstadshyresgäster skall med HMK´s beslut betala 3,25% hyreshöjning. Altså en högre hyreshöjning än för övriga hyresgäster i allmännyttan!

Dina övriga oförskämdheter tänker jag inte kommentera.

Vill däremot be dig om att försöka göra ett tankeexperiment! Byt ut ordet innerstadshyresgäst mot någon folkgrupp du kanske är bekant med eller känner till finns!
Häpnadsväckande eller hur?

Om det är omöjligt så tror jag att du behöver en annan enkel förklaring till att hyresgäster som bor i Stockholm protesterar mot en lägesdifferentierad hyressättning.

Vi har en lägre årsinkomst än boende i bostadsrätt i Stockholm, vi har en lägre årsinkomst än boende utanför Stockholm, ofta är vi ensamhushåll (många lägenheter är små i Stockholm). Förutom att den orättfärdiga differentierade hyressättningen nu drabbar pensionärer, barnfamiljer och sjukpensionärer extra hårt. Det finns en övre gräns för bostadsbidrag och bostadstillägg som ligger vid en hyreskostnad på ca 6 000Kr/ mån. Många har redan passerat den gränsen idag.

Alldeles bortsett från alla dem som idag talar om sin hemortsrätt.

Att vi har en regering som försvårar livet för hyresgäster, pensionärer och sjukpensionärer är inget att förvåna sig över. De har gått till val på bl.a. detta! Men att Hyresgästföreningen (som har uppdraget att försvara hyresrätten och bruksvärdessystemet) rättat in sig i ledet bland dem som vill göra Stockholm till en stad för bara de rika är häpnadsväckande och något att protestera mot.

Alla måste bo någonstans. Var skall vi som bor i allmännyttan innerstaden flytta?

Anonym sa...

Att hyresgästföreningen kan ställa medlem mot medlem och påstå att man förhindrar marknadshyra är rent befängt!

Hur kan ni diskriminera hyresgäster beroende på läget?

Jag vill ha tillbaka medlemsavgiften och jag tänker gå ur föreningen. Skäms!

Anonym sa...

Anonym sa
>nnerstadshyresgäster skall med
>HMK´s beslut betala 3,25%
>hyreshöjning. Altså en högre
>hyreshöjning än för övriga
>hyresgäster i allmännyttan!

Ja markhyran är högre, menar du att man ska subventionera marken?

>som bor i Stockholm protesterar
>mot en lägesdifferentierad
>hyressättning.

Det är klart man protesterar, vem vill ha högre hyra eller eller se sina privilegier krympa? Nu är det ändå så att allmännyttans hyresrätter är för ALLA, alltså potentiellt även för dom som inte bor där idagsläget.

>ofta är vi ensamhushåll (många
>lägenheter är små i Stockholm).

Ja är det bra att enmanshushåll bor ensammna i stora subventionerade treor i innerstaden?

>Förutom att den orättfärdiga
>differentierade hyressättningen
>nu drabbar pensionärer,
>barnfamiljer och sjukpensionärer
>extra hårt.

Nej fortfarande är det orättvisa dom höga hyrorna i miljonprogrammet i förorten. Och med kommande renoveringar kommer det bli värre.

>Det finns en övre gräns för
>bostadsbidrag och bostadstillägg
>som ligger vid en hyreskostnad
>på ca 6 000Kr/ mån. Många har
>redan passerat den gränsen idag.

Då får man byta ner sig, kanske till en två eller etta om man bor ensam.


>Men att Hyresgästföreningen (som
>har uppdraget att försvara
>hyresrätten och
>bruksvärdessystemet) rättat in
>sig i ledet bland dem som vill
>göra Stockholm till en stad för
>bara de rika är häpnadsväckande
>och något att protestera mot.

Vad är detta för vänsterfloskler.
I själva verket handlar det om möjligheten att motverka fulla marknadshyror. Då behövs nåt mittimellan, en blocköverskridande politik. Att värna hyresrätten handlar också om att stoppa ombildningar. Och ombildningar drivs främst på av för låga hyror.


>Alla måste bo någonstans. Var >skall vi som bor i allmännyttan >innerstaden flytta?

Till tvåor och ettor i innerstaden. Sen kanske förorten.
Det är inget fel på förorten. Där finns fin natur som skogsområden och bad. Din innerstadslägenhet är lätt att byta till förorten, tro mig.

/Leif

Anonym sa...

Bravo Lars! Ett klokt resonerande. Du försvarar hyresrätten utan att hemfalla åt vare sig egenintresse eller politiska floskler.