02 mars 2009

Federley väger av

Motion till riksdagen
2008/09:C461
av Annie Johansson och Fredrick Federley (c)

Införande av marknadshyror

Det är lätt att förstå varför dagens bruksvärdessystem fungerar så dåligt. Med reglerade hyror uppstår ett glapp mellan det satta priset och den verkliga betalningsviljan

Det skriver riksdagsledamoten, centerpartisten och marknadshyresanhängaren Fredrick Federley i en riksdagsmotion. Just det ja, det finns ett glapp mellan dagens hyror och marknadshyror. Det har vi sagt hela tiden och människor som inte kan fylla i glappet med friska pengar får dra vidare. Det har vi också påpekat.

”På en fri marknad skulle det istället bli en möjlighet att avväga hur stor del av privatekonomin en person är beredd att lägga på ett boende och tillgången och efterfrågan skulle sätta hyresnivån”, fortsätter de två centerpartisterna.

Hela resonemanget bygger på att det finns någon del av privat ekonomin som går att avväga. Om man redan har vägt av sitt behov av mat, kläder, fritid och andra livsförnödenheter och det slutar på minus. Hur gör man då, Federley?

Den 14 maj får vi veta om glappet mellan dagens hyra och marknadshyra ska raderas bort till förmån för de som kan avväga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha sträckläst hela bloggen slås jag av tanken att ingen vill underteckna kommentarerna med sitt namn?
Känner ju mycket väl till formuleringarna från en av de "anonyma" skribenterna. Har det blivit så "skämmigt" att jobba på Hgf Riksförbundet så att man måste mörka sina inlägg? Om du heter Svenne Stråhlbärjh, Pärka Trastberg eller Jonsson den Andre , så underteckna med ert namn då för fasen. Barbro själv har nog tillräckligt med problem att bemästra efter sin debattartikel och hon kan ju inte orka/hinna med allt skrivande själv? Mest underhållande av alla är sign. "Leif", du har bjudit oss på många underbara och välbehövliga skratt i detta mörker.
Med allra bästa hälsningar från
Bror Sandström

André Johansson sa...

Bror,

Nej, naturligtvis "inte skämmigt", tvärtom. Jag logger in med mitt bloggerkonto när jag skriver här.

Anonym sa...

Vad är skillnaden mellan Federleys marknadshyra och Engmans marknadshyra?

Anonym sa...

Du kan vara fullständigt övertygad om att det kommer att kandidera ett "hyresgästparti" till Stockholms stadshus i nästa val. Orsaken till detta är väl känd bland etablerade politiker och korufeer i Hgf:s styrelse på Riks- och regionplan.
Situationen är framtvingad av "de liberala ägaridiologerna" och det obefintliga stödet från hyresgästernas dyra "intresseorganisation" som är mer intresserad av att räkna in egna överskott och kapitalbildning än att företräda sina egna medlemmar/huvudmän.

André Johansson sa...

"Vad är skillnaden mellan Federleys marknadshyra och Engmans marknadshyra?"

Eftersom Engmans modell är bruksvärdessystemet är skillnaden följande i korthet:

I bruksvärdessystemet sätts hyrorna efter hyresgästernas generella värderingar. Hyran ska bl a spegla lägenhetens storlek, läge, beskaffenhet, förmåner, miljö, kvaliteten på fastighetsförvaltningen. Det är brukarnas, det vill säga hyresgästernas, värderingar på orten som styr vilka egenskaper som påverkar hyran.

Hyrorna sticker inte iväg vid bostadsbrist. Allmännyttan utgör hyrestak. Bra besittninsgsskydd.

Vid marknadshyra bestäms hyresnivån av den enskilde hyresgäst som är beredd att betala mest hyra vid en viss tidpunkt. Hyrestak finns inte. Hyrorna höjs kraftigt när bostadsbristen är påtaglig. Besittningsskyddet är svagt.