24 mars 2009

De som vill ha ut mer av livet


Lite mera att leva för. Det hette AMF-konceptet som sedan visade sig ge några VD:ar väldigt mycket mer att leva för och pensionstagarna lite mindre att leva på.

Nu kan de som ”vill ha mer ut av livet” hoppa på ett boendekoncept som nått Stockholm med pooler, gym, parker och service dygnets alla timmar. Victoria Park. Man har kommunala gator. Så det är inte alls något 'gated community', säger konceptini-tiativtagaren som vänder sig till 40-talister som tröttnat på att klippa gräset. 52 000 kronor per kvm får man betala för att flytta in i konceptet.

5 000 kronor per kvm kostar det att åtgärda ett annat koncept, Herrgården i Malmö. Och då är det inte pooler och gym som behöver fräschas upp.

Det är inte ovanligt att i Herrgården hitta plastmattor från 1969, då husen byggdes, säger Björn Cinthio som är jurist hos oss på Hyresgästföreningen.

Affärsidén i Herrgården är att äga husen en kort tid, plocka ut de vinster som går och sedan snabbt bolla problemen vidare till nästa ägare. 2007 var vinsten fem miljoner. Ett koncept för de ”som vill mjölka ur mesta möjliga”.

Bostadsbristen gör det möjligt att ha dålig förvaltning som affärsidé, eller att satsa på de som har lite mera att leva för och som vill ha ut mer av livet. Alla andra som jagar bostad i bostadsbristens Sverige får allt jobbigare med att hitta ett koncept som passar dem.

Inga kommentarer: