10 mars 2009

Gamar och mord i bostadsdjungeln


– Det började med att jag skulle skriva en intervjubok om bostadsrättsomvandlingar i Stockholm. När jag sedan skulle prata med folk som varit med om ganska hårresande saker i girighetens namn var många livrädda och vågade inte prata för att stöta sig med sina värdar. Det här är som en thriller, tänkte jag. Sedan hörde jag mig säga på förlaget att man borde skriva en thriller. Gör det, sade de.

Och det gjorde Maria Küchen. Nu är boken Gamarna här. Den utspelar sig i dagens Stockholm och tar sitt thrilleravstamp i de senaste årens intensiva, eländiga och hektiska utförsäljning av hyresrätter. Allt det elände och mänskligt lidande som drabbar enskilda människor när drömmen om det stora klippet får fäste i trappuppgångarna och ombildningskonsulterna drar in i hyreshusen skulle kunna ligga till grund för hur många thrillers, dokumentärer, skönlitterära verk, psykologiska faktaböcker om mänskligt beteende, deckare och doktorsavhandlingar som helst.

Maria Küchen var hyresgäst, men planerna på att omvandla hyresrätten till bostadsrätt fick Maria Küchen att flytta till Lund. Alla kan dock inte flytta till Lund och skriva böcker. Fast det är alldeles utmärkt att hon gjort det. De flesta kämpar där de är och hittar sina sätt att publicera sig. Man kan exempelvis läsa en riktig bloggthriller här, om kampen för att rädda 455 hyresrätter på Åsögatan i Stockholm. Nu har de kompletterat med en tidning: Rädda Linjalen. Litteraturen som bostadspolitiskt verktyg är på verklig uppgång.

4 kommentarer:

Rädda Linjalen sa...

Hej Barbro!

Joru! Du kan ge dig fan på att det är en thriller på riktigt här i Linjalen.
Men hembygd är hembygd. Vare sig den råkar vara Borlänge, Gaza eller Södermalm - och den är värd att kämpa för!

Harebäst!
Johan / Rädda Linjalen

pyjamagrrl sa...

Hej Barbro,
Som sagt alla kan inte flytta till Lund... Men vi är många som skulle vilja att Linjalens tidning skulle få större spridning och hjälpa oss i kampen för att rädda hyresrätten.
Det vore väl ett uppdrag för hyresgästföreningen att ta tag i och det snabbt!

Anonym sa...

Jag bor i Linjalen och är medlem i Hyresgästföreningen och vill inte alls se den demokratiska process vi går igenom som en thriller. Jag tycker det är ett ordval som inte lämpar sig i sammanhanget och i synnerhet inte från dig Barbro som inte ens bor i Linjalen.

Rädda Linjalen sa...

Den som läser vår blogg inser snart att det inte handlar om någon demokratisk process.

Vi har, bland annat, kontaktats av ett stort antal hyresgäster som blivit medlemmar i Brf utan att veta om det.

Inte ett möte har har varit öppet för frågor och diskussion. Det ekonomiska upplägget är helt baserat på att den låga krisräntan skall vara för evigt, och dessutom tar man ytterligare lån till fastighetens drift, så kallade subprimelån. Lägger man till att det är det största omvandlingsförsöket i Stockholm just nu blir det än mer våghalsigt och odemokratiaskt.

Just nu sprider Brf papper i alla brevlådor där Rädda Linjalen smutskastas med allehanda uppdiktade lögner, och där kvarvarande hyresgäster påstås få lägre hyror än i HGF:s förhandlingar.

Artisten Finn Zetterholm, som kom hit och spelade för att visa Rädda Linjalen sitt stöd, har utsatts för grova personliga kränkningar i utskick från Brf Linjalens styrelse.

Brf-ordföranden har ett flertal gånger själv hävdat att priset är för högt, ändå skall köpet drivas igenom till varje pris. Han har även sökt bygglov att bygga ytterligare ett våningsplan på husen utan att tillfråga medlemmarna. I bygglovsansökan antyds att det egna ekonomiska upplägget inte är att betrakta som seriöst.

Man har även, under en tumultartad medlemsstämma i vårt garage(!) ändrat stadgarna så att massfullmakter numera cirkulerar runt. Ett flertal ombildningsmotståndares medlemsansökningar till Brf förhalades så att de inte skulle kunna rösta på stämman. Efteråt vägrade styrelsen dela ut protokollen för stämman. Ville man ta del av dem fick man vackert göra det i någon styrelsemedlems farstu. Det är vad styrelsen i Brf Linjalen kallar att hålla offentliga handlingar "tillgängliga".

Det finns mycket, mycker mer. Läs vår blogg och sätt er in i vår situation så förstår ni att begreppet skaldalombildning ligger väldigt nära till hands.

http://raddalinjalen.blogspot.com/

Så mycket för "demokratisk process". Thriller är bara förnamnet.