12 mars 2009

En joker i lekenDet gick åt pipsvängen med ett nytt huvudavtal mellan facken och arbetsgivarna. I Sverige härskar den svenska modellen och den bygger på samförståndsanda. De som ska visa samförståndsanda och vårda den svenska modellen har åtminstone en sak gemensamt, en intressekonflikt. Parterna på arbetsmarknaden tvistar om lönerna, strejkrätten, turordningsreglerna. Parterna på hyresmarknaden tvistar om hyrorna, besittningsskyddet, förhandlingsrätten. I en anda av samförstånd och efter förhandlingar ska vi alla bli någorlunda glada och nöjda. Det är en balansakt i den högre skolan.

Facken visar ingen vilja till samförstånd, säger arbetsgivarna och hoppas på ett regeringsingripande. Hyresgästföreningen visar ingen vilja till samförstånd, säger de privata fastighetsägarna och hoppas på ett regeringsingripande. Fastighetsägarna är misslynta och går till regeringen i hopp om att andan av samförstånd är bättre i Rosenbad. Kvar sitter vi och kippar efter andan. Samförståndsandan.

Den svenska modellen är i verkligheten ett triangeldrama och syrebristen är som mest påtaglig när det finns en joker i spelet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Barbro

Är det inte tre jokrar i leken?

Jokern du nämner heter väl "Den som har mycket vill ha mer".

Övergiven hyresgäst