05 mars 2009

Bostadspolitik ska skydda mot typtag

Bostadspolitiken ligger i träda. Under tiden far det iväg åt alla håll. Jan Emanuel Johansson for iväg och begärde hyror på nivåer som även vi som är luttrade hickar till över. Politiker ska inte jobba under annat namn för att lura folk på pengar. Bostadspolitiken är till för att skydda oss från sådana typtag.

Lägenheterna i Herrgården i Malmö är gravt misskötta. Hyresgästföreningen kräver 17 procents hyressänkning. Fastighetsägaren vill ha ännu mera betalt för sina missskötta lägenheter. Bostadspolitiken är till för att skydda oss från sådana typtag.

Uppsalahem vill höja hyrorna i med 4,82 procent. Bostadspolitiken är till för att se till att välmående kommunala bostadsföretag inte uppträder som finansbolag och far iväg med hyreshöjningskrav som även vi som är luttrade hickar till över.

Om allt detta och ännu mycket mer kan man läsa om man viker sin dag åt pressklipp. För politiker ger pressklipp en kunskap med oanade möjligheter. Man kan fundera över läsarkommentarer typ: "Jag och min fru har tröttnat på alla hyreshöjningar - vi ska bygga hus. Det kommer bli billigare att bo i huset än i vår 3:a i Gottsunda!!".

Man kan grunna över hur hyresrätten ska kunna överleva när kommunala bolag blivit finansbolag. Och ännu vassare ska de bli som marknadsaktörer om utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna får över regeringen på sin sida.

Om man inte fäster något avseende vid Gottsundabon som insett att politiken gynnat villaboendet så att han drar från sin hyresrätt så kan man läsa den ensamstående mamman som skriver: ”Nu tycker jag det räcker med hyreshöjningar... Snart har man inte råd att bo någonstans. Finns det någon isolerad tunnel någonstans i Sverige som man kan flytta in i med sina barn? Lägenheterna av idag är inte av det värdet som ger skäl till hyreshöjningar.”

Och i morgon kommer det nya tidningar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra då Barbro att du vet exakt vet vad du har sagt till Mitti.

Så tala nu om det för oss andra, istället för att prata om vad du inte har sagt. Om du vill bli trovärdig.

Dina presumtionshyror har ytterligare spätt på åldersfaktorn, den som du nu plötsligt tar upp som ett problem.
Så jättebra att nyproduktionshyrorna har ökat extra samtidigt som allmännyttan skryter om hur de har sänkt byggkostnaderna.

B L

Anonym sa...

Att "politiken gynnat villaboendet" är helt sant. Här har HGF en stor uppgift i framtiden. Ni borde mer aktivt driva en fråga som möjligheten att göra avdrag för delar av hyran på samma sätt som för bolåneräntor. Man kan med ganska enkla medel öka rättvisan mellan olika boendeformer - om bara den politiska viljan finns.