06 mars 2009

Lagen lika oavsett parti

P1 hade igår ett inslag om Jan Emanuel Johansson och hans uthyrningsidéer. De som gick ut på att kolla hur mycket det var möjligt att få ut i hyra för en tvåa på Mosebacke och en sexa i Visby. Lyssna på programmet här.

Debatten handlade, som brukligt är, om moderater kan och bör skinna folk och att socialdemokrater bör låta bli. Att få så mycket stålar som möjligt av bostadssökande kallas för att bete sig affärsmässigt. Varken programledaren eller debattörerna verkade det minsta intresserade av alla dessa bostadslösa som lever sitt sökande liv på en Vilda västern-liknande marknad och som tvingas betala ockerhyror för att få tak över huvudet. Bostadsbristen ska utnyttjas till max. Eller som Jan Emanuel uttryckte det: "Jag agerade som företagare inte som politiker". Är det oförenliga storheter? Lagar ska väl funka utan man ska hoppa i och ur olika kostymer.

När marknadsmekanismerna drar igång så drar priset som bekant iväg. Men då är det så lurigt att riksdagen har utnyttjat sin lagstiftande makt för att skydda andrahandshyresgästen. På Hyresgästföreningens hemsida kan man läsa:

Ta inte ut för hög hyra Hyran får inte vara högre än den förstahandshyresgästen betalar för lägenheten om den hyrs ut omöblerad. Är lägenheten möblerad kan man lägga på en summa för att hyresgästen får använda inventarierna. Ett skäligt påslag är enligt rättspraxis, 10-15 procent av hyran. Om man tar ut för hög hyra kan den som hyr i andra hand i efterhand vända sig till hyresnämnden för att få hyran man betalat prövad och kräva tillbaka ”överhyran” plus ränta i upp till ett år. Vår erfarenhet är att andrahandshyresgäster oftast vinner sådana ärenden”.

Det går inte att uppbringa en enda stavelse i lagparagraferna eller i förarbetena om att lagen blott omfattar vänsterfolk medan högerfolk lever efter andra villkor och värderingar. Lagar har den fördelen att de är lika för alla och partipolitiskt obundna. Dessutom ska man betala skatt för sina hyresintäkter, det är också lika för alla.

UPPDATERING: Mer om Jan Emanuel och hans fastighetsaffärer här och här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jan Emanuel Johansson är iaf ärlig när han vill exploatera bostadsmarknaden, till skillnad från dig som duperar förtroendevalda och kör över förhandlingsdelegationer. När tänker du avgå?

Anonym sa...

Jag tror inte att Jan Emanuel Johansson har brytit mot någon lag.

Däremot måste du väl rimligen hålla med om att hans agerande rimmar mycket dåligt med den bostadslinje som hans parti propagerar för och som han ju borde stå bakom som socialdemokratisk riksdagsman.

Kan inte ens de ledande socialdemokraterna föregå med gott exempel och leva som de lär, vem förväntar de sig då ska göra det?

Kärnan i Jan Emanuel Johansson-affären är hyckleri, inte huruvida Johansson de facto har brutit mot lagen.

Anonym sa...

Ja hycklarna verkar trivas förträffligt i arbetarrörelsen och gärna i toppskicket. Hur mycket tjänar Barbro i månaden på att mjölka hyresgäster?

Anonym sa...

Men herre gud. Hur många gånger ska någon orka skriva samma eller liknande påhopp gentemot Barbro som person?

Dessutom har genomsnittshyresgästen betydligt mer pengar kvar i fickan nu än för 10 år sedan när hyran är betald. Gnället går ju över alla gränser.

Att det sedan finns grupper som har det bättre än hyresgästerna håller nog Barbro med om och om ni på allvar tror att hon inte har vårt bästa i åtanke så kan ni väl åtminstone vara sakliga i er kritik.

Anonym sa...

Den kritik jag skulle vilja framlägga handlar om de årliga förhandlingarna.

Varför ska det vara så svårt att skilja ut och straffa riktigt dåliga hyresvärdar genom att vägra hyreshöjningar?

Det finns bevisligen riktigt dåliga privata värdar som år efter år får höja hyrorna för sina hyresgäster trots att trapphus och lägenheter ser ut som skit. De kan till och med ha varit inblandade i flera ärenden och fått åtgärdsförelägganden mm. Inte fullgjort sina skyldigheter men får kommande år höja hyran. Man måste ju kunna skilja ut sådana bostadsområden och säga "här får ni inte höja en krona" ?!?