11 mars 2009

Hyresrättens återkomst


Jag är en passionerad googlare. Google är en oslagbar källa till snabb, aktuell och tillbakablickande kunskap. Vill man till exempel göra en trendspaning för att kolla hur hyresrätten ligger till är det bara att googla på hyresrätten. Då ser man snabbt att hyresrätten uppfattas vara i fara. Regeringen gillar ägande, vi som hyr måste försvara oss, starta räddningsaktioner för att värna och stärka hyresrätten som är på väg att ombildas och säljas ut och ersättas av ägarlägenheter och bostadsrätter.

Men så dyker det plötsligt upp andra tongångar i googlesfären. Hyresrätten är på väg tillbaka, det våras för hyresrätten och så kan hyresrätten utvecklas. Finanskrisen, arbetslösheten och strukturförändringar gynnar hyresrätten. Hyresrätten kommer starkt på upploppet.

Rickard Florida, director at the University of Toronto, skriver i den amerikanska tidningen The Atlantic att den stora strukturkrisen kommer att leda till hyresrättens återkomst, i nästa industriella epok är ägd bostad inte lika självklar. Nu hoppas man att det inte bara kommer finanskriser från USA utan att även insikten om hyresrättens nödvändighet ska ta sig över Atlanten och in i regeringskansliet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nå Barbro
Vad är det du har sagt till Mitti Kungsholmen? Och vad är det du tycker.

Nu har du haft flera dagar på dig att korrigera och du bara kryper undan och säger inte så.

Så ut med språket nu. Annars tror vi på journalisten. Och du har ingen chans att bli trodd någonsin.

Barbro Engman sa...

Vad jag tycker framgår av alla över 300 bloggar jag skrivit, alla svar jag lämnat på bloggen, alla artiklar jag skrivit i Hem&Hyra, Hyresgästen mm mm, alla tal jag hållit osv. Jag gör ingenting annat än torgför mina åsikter. Det är bara att läsa.

Anonym sa...

Denne anonyme som tjatar om samma sak gång på gång, och dessutom skriver om demokrati frågar när barbro ska avgå. Varför skulle hon göra det? Hon blev enhälligt vald på stämman på sommras, d.v.s. ALLA ombud röstade för att hon skulle vara kver. Vore det då demokrati att hon avgick för att DU tycker det?
Du verkar dessutom ha en väldigt klar uppfattning om hur hyressättningen borde gå till, så varför inte skaffa dig en egen blogg och berätta om detta istället för att fara ut och uttrycka hur fruktansvärt korkade och korrumperade alla andra är. Det vore ju något så världen fick se och lära.

Anonym sa...

Men ni är ju korkade och korrupta i er skendemokratiska förening. Inte fan gangnar ni hyresgäster ni skor er bara själva och väljer er själva etc etc. Marknadshyra kan bli en katalysator för hyresrätten så vi slipper era presumitiva hyror och annat skit ni konstruerar för att snedfördela hyrorna med hyresvärdarnas goda minne, patetiskt!

Anonym sa...

Vi är i varje fall inte ´mer korrupta är att vi både vågar stå för våra åsikter och våra namn.
Det är medlemmarna som väljer sina förtroendevalda genom majoritesbelut. Det tycker vi är en bra form av demokrati. Alternativet att den som skriker högst får rätt känns inte riktigt tilltalande.

Anonym sa...

Det finns de som tycker att finanskrisen är ett skäl just att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt.

Titta bara på den här föreningen:
http://www.skottet2.se/index.html
Här skriver en förhoppningsfull bostadsrättsförening om att eftersom det nu råder marknadshyror och 150% påslag på hyrorna de kommande åren så är det nog allt bäst att man tar det säkra för det osäkra och köper! de verkar till och med tro att allmännyttan kommer försvinnna när de skriver "men det finns en god chans att Stockholmshem avvecklas" i sina Frågor & Svar.

En annan trodde ju att borgarna stoppat ombildningarna i Kungliga huvudstan, men så verkar inte vara fallet. Amerikanskt marknadstänk verkar fortfarande råda, trotts kungaböllop och politiska mittlinjer.

Jag vet varken ut eller in längre.

Anonym sa...

"Marknadshyra kan bli en katalysator för hyresrätten..."

Vi mår alla klart bättre om vi bara får betala mycket mer för boendet, eller hur? ;-) Låt oss jämföra med stackars "Familjebostäder", som alldeles säkert går på knäna genom att (frivilligt) bygga/hyra ut nyproducerade hyresrätter till rena rama förlusthyror [ironi]:

Nyproducerad hyres-fyra 80kvm i Västertorp: 9200kr. http://tinyurl.se/25zlu0

Bostadsrätts-fyra 79kvm i Älvsjö: 4950kr, 2.1 miljoner. http://tinyurl.se/zn3rfg

Ovanstående BR med 10% insats + amorteringsfritt via SEB, med...

2% ränta = 7900kr (10800kr)
4% ränta = 10100kr (13000kr)
6% ränta = 12200kr (15200kr)
8% ränta = 14400kr (17400kr)

Siffrorna inom parantes: med måttfulla 50 års amortering.