17 mars 2009

Hur mycket bonus finns det att avstå ifrån?Skandia Liv avstår bonus. Alecta avstår bonus. SEB avstår bonus. AMF avstår (delvis) från bonus. Nordeas vd avstår bonus. Barack Obama vill blockera bonus. Hur mycket bonus finns det att egentligen att avstå från?

Som vore de några slags hjältar låter sig direktörerna intervjuas om hur många miljoner de avstår ifrån. Det är ju inte precis ett liv i armod och elände som väntar. De har många sköna miljoner kvar som tickar in på lönekontot varje månad. De flesta människor skulle jubla i skyn om de hade lite bonus att avstå ifrån.

Igår fick jag två brev, handskrivna. Ett kom från en ålderspensionär som inte klarar fler hyreshöjningar. Bostadstillägget rör sig inte ur fläcken. Hon undrar om hon ska rökas ut ur lägenheten. Det andra kom från en förtidspensionär som har ännu mindre än ålderspensionären i bostadstillägg. Förtidspensionärer får inte bonus. För de förmodas piskor fungera bättre som uppmuntran. Bägge trycks ihop allt mer av höjda hyror och minskat värde på bostadstillägget.

Igår klagade jag på Mats Odell
. Idag vill jag uppmuntra honom till att avstå från att genomföra lagändringar som höjer hyran. Det kostar inte statskassan ett enda öre. Det måste vara den mest ultimata insats som går att göra just nu. Anders Borg behöver inte plocka fram en enda krona för att kompensera för höga hyreshöjningar. Och flera miljarder i minskad köpkraft blir det inte heller.

Tänk om Mats Odell kunde göra en Anders Borg och säga att: vi rubbar inte förhandlingssystemet bara för att tillmötesgå ett särintresse som redan fyllt plånböckerna med hyreshöjningar. Tänk så bra det vore för alla trängda hyresgäster och för statskassan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är en mycket bra fråga:)Det värsta är att systemet föder människor som tycker att det är helt i sin ordning inte bara med skyhöga löner utan dessutom med ytterligare tillägg. Obegripligt.