15 juni 2009

Boendekarriär ska lyfta socialdemokraterna


I går hade "Godmorgon, Världen!" i P1 ett inslag om vad socialdemokraterna måste göra för att återerövra väljarna. Det hela gick ut på att medelklassen hade förflyttat sig. Och att det nu gällde att hänga på efter.

Man måste till exempel kunna göra boendekarriär sa (s) kommunalrådet Helen Knutsson i Sundbyberg. Karriär gör man som bekant när man klättrar uppåt i hierarkin. Men i det här fallet är det inte fråga om att ta sig från koja till slott utan från hyreslägenhet till villa eller bostadsrätt. Man lyckades inte reda ut om bostadsrätt befann sig på samma trappsteg som villa, eller om det var steget under. Utan tvekan var hyresrätten det trappsteg som var allra längst ner. Därifrån vill alla ta sig vidare. Åtminstone om man ska tro uttolkarna av den socialdemokratiska väljarflykten.

Vad saknar man denna dag när man vaknar längst ner på karriärstegen. Jo, ett modernt parti som står upp för moderna människor. För de lever olika sorters liv, prioriterar olika och de vill välja hur de vill bo utan att varenda politiskt parti ser bostaden som ett led i karriären. För då kommer de att styra åt karriärhållet och underlätta ännu mer för villaägare och bostadsrättsinnehavare. För det är så de tror att man får väljare. Det tror inte jag.

Inga kommentarer: