11 juni 2009

VuxenförfalletHon förstod inte att vi har ont i hjärtat. Så sa en elev i särskolan efter att ha träffat en företrädare för politiken. Ingen vill vara sär och det hade eleverna gått till politiken för att få ändring på. Särskilda och speciella vill vi vara men inte särbehandlade och nedtryckta. Då får vi ont i hjärtat.

Vuxna är verkligen inga kul typer. Häromdagen pratade jag med en mamma vars son, i likhet med många andra söner och döttrar, far runt mellan osäkra andrahandsboenden och fejkade inneboendelösningar. De vuxna uthyrarna, i det här fallet en medelålders dam som har flera hyreskontrakt som hon använder för att lura skjortan av bostadslösa ungdomar. En hel generation unga människor lär sig att samhället tycker att det är okej att de blir lurade och bedragna av vuxna människor på bostadsmarknaden.

På lediga stunder när de inte är ute och gör pengar på andras nöd kan man mycket väl föreställa sig att de sitter hemma och förfasar sig över bonusar, ungdomens förfall, den ökande kriminaliteten och tycker att det behövs hårdare tag. Jag tycker att detta är så otroligt bedrövligt. Förstår de inte att unga människor får ont i hjärtat.

Det måste byggas bostäder nu på en gång så att unga människor kan räddas från de vuxnas penningjakt och tilltagande förfall. Bostadsbristen tilltar och bostadsbyggandet avtar. Ändra på det NU Mats Odell. Du har en del verktyg i din låda du med som du kan slipa till. Det behövs en politisk signal så att kommunpolitikerna börjar leta efter sina verktyg. Byggföretagen som borde förstå detta med tillgång och efterfrågan kan läsa Hyresgästföreningens rapport om Unga vuxnas boende. Där kan de se att det kommer bli ännu större efterfrågan på bostäder.

Här , här och här kan du också läsa om rapporten om ungas boende i medierna så här långt (artiklen från dagens DN inte på nätet än).

4 kommentarer:

Petrus sa...

Eleven hade i alla fall ett hjärta att ha ont i. Samhället i stort verkar ha tappat sitt när det handlar om människor som har större problem i livet än de själva kan hantera, oavsett om det gäller arbete, bostad, sjukdom eller annat. Så länge de flesta har det bra verkar det som om man kan trycka till dem som har det svårt allt mer.

Anonym sa...

Hoppas att finanskrisen för med sig att vi människor blir mer solidariska med varandra!

Ville fråga dig Barbro om besiktningsrätt. Om man bor i ett tvåfamiljshus, och ägaren bor i ena våningen, om han/hon dör, har man själv rätt att bo kvar då när huset ska säljas av anhöriga?
TACK för en bra blog:) Berit E

Barbro Engman sa...

Hej Berit
Tyvärr är hyresgästers besittningsskydd betydligt svagare när det handlar om förhyrning av lägenhet i en- eller tvåfamiljsfastigheter än i andra fall. I dessa fall får hyresgäster normalt inte rätt till förlängning av hyresavtalet om hyresvärden har ”intresse att förfoga över lägenheten”. Just ett dödsbos önskemål att sälja fastigheten efter det att hyresvärden avlidit, brukar utgöra ett sådant intresse och därför grund för att hyresavtalet inte förlängs. Hyresgästen ska dock i dessa fall medges en skälig tid att skaffa en annan bostad.

Anonym sa...

Tack för ditt svar Barbro. Isch vad tråkigt att höra att det är så....bara att leta efter ett nytt hem då...Vänliga hälsningar Berit