24 juni 2009

Ombildningsoro i Östberga


Punkthus i Östberga

Igår träffade jag Östbergabor. De var inte var så särdeles uppåt vilket man kan ha all förståelse för. I Östberga ombildas hyresrätter i rasande fart och människorna far illa. I ombildningens spår följer osämja, oro, oschyssta metoder, löften och svikna löften. Tidigare goda grannar ställs mot varandra när ombildningskonsulterna far fram med löften om det stora klippet.

Hyresgästerna i Östberga tyckte att vi på förbundet borde vara vassare mot politikerna. För ombildningarna i Stockholm är hårt politiskt drivna. Hyresgäster i övriga landet bor tryggare. Visserligen slåss hyresgäster lite här och var mot utförsäljningar och ombildningar, men ingenstans är ombildningsraseriet så stort som i Stockholm. Rätten att få köpa sin bostad i Stockholm var ett politiskt löfte inför förra valet. Man fasar för nästa val. I allt fler delar av Stockholm har hyresrätten gått i graven.

Alla som tycker att hyresrätten ska ombildas eller att allmännyttan ska sälja ut sina lägenheter hävdar att det behövs konkurrens. Så ska hyresgästerna få det bättre. Hyresvärdarna ska konkurrera om hyresgästernas gunst. De hyresgäster som kämpat sig kvar eller inte varit föremål för utförsäljning borde nu ha guldläge. Svenska Bostäder i Östberga, till exempel, som har fått så mycket konkurrens borde vara en toppenvärd. Men ingenting tyder på att så är fallet.

Så är det med de flesta teorier, de ser bra ut på pappret. En seriös och duktig fastighetsägare som tar sitt uppdrag på allvar är duktig oavsett vilka andra som äger hus i grannskapet. Det finns många exempel på det. Allt annat vore konstigt. Oseriösa fastighetsägare är oseriösa oavsett vilka duktiga hyresvärdar det finns i grannskapet. Det finns otaliga exempel på det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är många i sommar som lever med ombildningsprocesser och jag tror inte det är roligt för någon part, varken ivrarna el motståndarna.
Hoppas det blir ett stopp snart på dessa ombildningskaruseller eller att man åtminstone ser över regelverket. Det är inte klokt att det kan bli hur många stämmor som helst tills det blir ja.

En annan söderförortsbo som snart ska ha stämma och hoppas på nej och endast en stämma