25 juni 2009

Hyresgäster är politikberoende


Egon Frid.

Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation. Men vi svävar inte fritt och obundna av politiska beslut. Hyresgäster är politikberoende. Det är riksdagen som fattar beslut om innehållet i hyresförhandlingslagen, jordabalken, lagen om allmännyttiga bolag, kommunallagen och alla andra lagar som underlättar eller försvårar livet som hyresgäst. Riksdagen sitter också på besluten om vad som kan få fart på bostadsbyggandet.

Hyresgästföreningens grundläggande mål är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap. Hyresgästföreningen måste alltså ligga i och på för att politiker av alla kulörer ska hänga på och göra sitt för landets hyresgäster.

Nu är det snart riksdagsval och partierna verkar inriktade på att slåss om att ligga bra till hos medelklassen i storstäderna. Medelklassen i storstäderna förmodas ha sin håg inställt på ägande. Och i det konceptet platsar inte den moderna, fria och rörliga boendeformen hyresrätt.

Igår kom det ett pressmeddelande där det stod: Vänsterpartiet är berett att verka för att hyresrätten ges rättvisa villkor och att tillgången på hyresrätter ökar kraftigt. Fastighetsskatten på flerbostadshus bör fasas ut och ROT-avdraget bör gälla alla upplåtelseformer, säger Egon Frid. Heja Egon! säger jag. Vad kan jag annat säga. Det duggar inte precis tätt av pressmeddelanden från partier som säger sig vara beredda att verka för att hyresrätten ges rättvisa villkor.

Så jag kommer att jubla i skyn och hejaropen kommer att höras vida omkring den dagen Fredrik, Mona, Peter/Maria, Göran, Jan och Maud hörs av med motsvarande pressmeddelande. Det dröjer väl inte så länge, eller?

5 kommentarer:

Ernst sa...

På vilket sätt skulle hyresgästerna tjäna på att hyresvärden får ta del av rot-avdraget? Bruksvärdet är väl fortfarande beständigt och hyreshöjningen densamma efter ett stambyte? Skulle vara intressant att höra din syn.

Petrus sa...

För egen del bor jag i ett större 60-talshus där inga renoveringar jar gjorts. Allt är 60-tals standard, och en underhåll som fönsterbyten skulle inte skada. Ett ROT-avdrag skulle kanske sätta fart på min hyresvärd och förhoppningsvis hålla höjningskraven på en rimlig nivå.

Ernst sa...

Petrus: det låter ju bra men det känns osannolikt att hyresvärdar vill ha mindre hyra än vad det kan ta ut. Men det skulle vara intressant att höra hur Barbro och HGF resonerar men får tydligen inget svar..

Barbro Engman sa...

Hej Ernst, ursäkta att jag dröjt med svaret jag tog mig lite ledigt i värmen. Givetvis ska fastighetsägaren underhålla sina fastigheter och hålla dem i gott skick. Vi har länge drivit att man borde återinföra den skattefria underhållsfonderna. När det gäller ROT avdraget är det inte meningen att det ska gå till fastighetsäagaren utan till hyresgästen. Det är ju samma regler som gäller vid hushållsnära tjänster som gäller vid ROT åtgärder. Även hyresgäster vill ibland sätta sin prägel på lägenheten och ex sätta in de tapeter de själva vill ha. På samma sätt som villaägare och bostadsrättsinnehavare ska hyresgästen givetvis få göra avdrag i det läget. Meningen är inte att hyresgästen ska ta över fastighetsägarnas ansvar men det finns många olika slag av underhållsavtal och hyresgästen måste också ha frihet att göra egna anpassningar utan att det ska bli dyrare än det blir för någon annan.

Egon Frid sa...

Heja Barbro!
Tack för ditt blogginlägg med "Heja Egon!" som svar på att Vänsterpartiet vill ha neutatala och rättvisa villkor för hyresrätten. Vi har många gemnensamma politiska mål och förslag för att värna hyresrätten och hyrorna. V står upp för hyresrätten och hyresgästerna!
egon