29 juni 2009

I år blir den ingen bostadstävling i Almedalen


Snacka om fokusering. På några ynka kvadratmeter i och runt Almedalen kommer politiker, medier och intresseorganisationer av alla de slag att trängas i en vecka. Efter denna vecka kommer det att stå klart vad som är inne och vad som är ute i politiken.

Bostadspolitiken befinner sig sedan många år på utelistan. Förra året hade jag en tävling på bloggen där den partiledare som tog upp bostadsfrågan skulle hyllas. Ingen vann. I år blir det ingen tävling. Jag har bevistat Almedalsveckan i nio år och haft öronen på helspänn utifall någon av partiledarna skulle klämma i med någon bostadspolitisk vision. Men icke. Ett år stod mitt hopp till Lars Stjernkvist som skulle ersätta Göran Persson. Han har varit ledamot i vår förbundsstyrelse och aktiv i Hyresgästföreningen i Östergötland. Han om någon borde känna när bostadsbristen kommer krypande och att det börjar få samhälleliga konsekvenser. Jag bor i Norrköping, sa han. Det var det närmaste bostadsfrågan han kom. Ingen har å andra sidan varit närmare. Jo, Lars Ohly har varit närmare, man ska inte vara orättvis.

Men vi ger inte upp. Det gör inte jagvillhabostad.nu heller. De skriver i Newsmill här om ungas bostadsbrist. Det går inte att hänga läpp, förr eller senare kommer bostadspolitiken att hamna på innelistan.

Risken är visserligen att läget då är akut och att vi har hamnat i ett Tage Erlander-läge. Han fick frågan om vilket råd han ville ge ungdomar som inte kunde få tag i en bostad. Han svarade att de väl fick ställa sig i kö. Inget vidare råd, köa fick man göra hur många år som helst även på den tiden. Efter detta misslyckade råd tog bostadsbyggandet fart. Nuförtiden finns det inte ens en kö att ställa sig på de flesta ställen i landet. Men bostadsbyggandet måste ta fart den saken är klar.

Inga kommentarer: